Katonai szakértő: Orosz offenzíva nem valószínű, ahhoz túlságosan meggyengültek

2023. december 28. 07:06

Az oroszok azzal számolnak, hogy a nyugati támogatás idővel kimerül, és ez kompromisszumra kényszeríti az ukránokat – fogalmazott.

2023. december 28. 07:06
ZELENSZKIJ, Volodimir

A Magyar Nemzet Olekszandr Musijenkóval, a Katonai és Jogi Tanulmányok Központja kijevi intézetének vezetőjével készített interjút, melyben értékelte a háború szempontjából az idei évet és elmondta várakozásait a 2024-es esztendővel kapcsolatban.

A katonai szakértő elmondta, hogy az ukrán ellentámadásnak három célja volt: a megszállt területek felszabadítása, az orosz támadó hadművelet megállítása, legyengíteni és kimeríteni az orosz erőket. 

„Ha az első célt tekintjük, akkor nem értük el az elvárt sikereket. Ha viszont a másodikat és harmadikat is számba vesszük, akkor már beszámolhatunk részeredményekről. 

Sikerült annyira meggyengítenünk az oroszokat, hogy ne tudjanak komoly offenzívát indítani keleten” 

fogalmazott. 

Arra a kérdésre, hogy az előzetes elvárásokkal szemben túlzó volt-e a felhajtás, a katonai szakértő úgy fogalmazott, hogy egy háborúban az elvárások mindig magasabbak, mint amilyen a valódi helyzet a harcmezőn és még a parancsnokok legjobb terveit is könnyen felülírhatja a csatatér realitása. Hozzátette: „Kétségtelen, hogy szerettük volna felszabadítani a megszállt területeket”. 

Mi várható a jövőben?

Olekszandr Musijenkó szerint az orosz stratégia az lesz, hogy próbálják megőrizni a már megszállt területeket, miközben különböző irányokból támadnak, de csak taktikai szinten. „Az ukrán lépéseket figyelik, és várnak a megfelelő alkalomra, hogy újabb kisebb területeket foglaljanak el” – tette hozzá.

Ukrán részről a stratégiánk meggyengíteni és kimeríteni az orosz erőket.

„Talán újabb ellentámadást indítunk, de valószínűleg szintén csak taktikai szinten. 2024 nagyon fontos év lesz, talán a legfontosabb. Talán közelebb kerülünk a háború lezárásához, de sok függ a katonai, a geopolitikai helyzettől, az amerikai választásoktól, Kína pozíciójától” – hangsúlyozta az interjúban.

Egy esetleges béke vagy tűzszünet kapcsán borúlátó, nem látja ezeknek az esélyét. Az oroszok szerinte meg fogják várni az amerikai elnökválasztás eredményét, és az európai helyzet alakulását. „Azzal számolnak, hogy a nyugati támogatás idővel kimerül, és ez kompromisszumra kényszeríti az ukránokat. 

Viszont, ahogy már említettem, jelentősebb orosz offenzíva megindulását sem tartom valószínűnek, ahhoz túlságosan meggyengültek” 

fogalmazott.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiberius1
2023. december 29. 09:44
Sikerült annyira meggyengítenünk az oroszokat, hogy ne tudjanak komoly offenzívát indítani keleten” Szval az oroszok ukrajna pár megyéjét birtokolják majd most elfoglalták közben Marjinkát,Herszont ,Odesszát támadják..és ki vannak merülve..
herceg-3
2023. december 29. 01:18
Majd pont egy ukrán lesz tisztában az orosz helyzettel...! :D :D :D Jobb lett volna Tarjányit, vagy Bendarzsevszkij gyereket megkérdezni, az Ő tippjük - bár eddig még soha nem jött be - közelebb lett volna az igazsághoz! :D :D
Boruss Demeter
2023. december 28. 15:02
Na most akkor döntsük már el végre, hogy ukránok győznek, az oroszok területeket foglalnak vissza, patthelyzet van vagy fel kell készülnünk nekünk is egy Oroszországgal vívandó háborúra, mert ezek egyszerre nem lehetnek!
Akitlosz
2023. december 28. 11:29
Oroszország azért nem mozgósított, mert úgysem tudott volna milliónyi új katonát felszerelni. Hozni egy rendeletet, hogy a nép vonuljon be katonának egyszerű. Na és aztán? Honnan lesz bakancs, sisak, mellény, fegyver, lőszer, tank annyi embernek? De Oroszország megtöbbszörözi a gyártást. Ellentétben a NATO-val. Tehát Oroszország fogja tudni növelni a nyomást a fronton. A NATO arra veri, hogy mennyi pénze van. De fegyvere nincsen, képtelen a saját önkéntes vállalásait is teljesíteni, annyira nem ismeri a saját hadi iparát sem. Jele sincsen, hogy NATO a háború igényeinek megfelelően felfuttatná a termelést. Így pedig az oroszoknak áll a zászló. Addig meglehet, hogy lassan haladnak az oroszok, amíg az ukrán haderő össze nem omlik, de azután ... Ugyan ki állítaná meg őket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!