Egy amerikai lap megnevezte Prigozsin lehetséges gyilkosát

2023. december 25. 18:35

Új elmélet született az egykori zsoldosvezér halálával kapcsolatban.

2023. december 25. 18:35
null

Ahogy korábba megírtuk, augusztus 23-án Oroszországban, a Tveri területen lezuhant az a magánrepülőgép, amelynek utaslistáján az egykori Wagner-vezér, Prigozsin is szerepelt. A tragikus és hirtelen halálesettel kapcsolatban azóta számos találgatás és elmélet született a nemzetközi sajtóban. Most az amerikai Wall Street Journal értesülései szerint egy új elmélet került napvilágra a lezuhant utasszállítóval kapcsolatban – írta meg a Magyar Nemzet.

Patrusev, a végrehajtó

Nyugati hírszerzési tisztviselők és egy volt orosz hírszerző tiszt állítása szerint, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legrégebbi szövetségese és bizalmasa,  Nyikolaj Patrusev hagyta jóvá az akciót.

A lap értesülése szerint Patrusev már régóta figyelmeztette Putyint, hogy túl nagy politikai és katonai befolyást biztosított Prigozsinnak azáltal, hogy Moszkva a elsősorban a Wagner zsoldoscsoportra támaszkodott az orosz–ukrán háborúban egy szakaszában, ez pedig veszélyeztette a Kremlt.

Prigozsin több milliárd dolláros birodalmat irányított tengeren túli üzleteivel, beleértve több tízezer katonát és jövedelmező afrikai arany-, fa- és gyémántüzleteket. Ebből adódóan, Oroszországban és az ukrajnai konfliktus terén a fegyverek és ellátmányok miatt folytatott, sokszor nyilvános konfrontációk ellentétesek lettek a Kreml érdekeivel.

A lap szerint mikor Prigozsin június végén lázadásba keveredett az orosz katonai vezetés ellen, és a Wagner huszonötezer harcosával és tankjával fegyveresen közeledett Moszkva felé, Nyikolaj Patrusev, az orosz elnök legrégebbi szövetségese, közbelépett. Célja az volt, hogy elhárítsa Putyin eddigi legnagyobb kihívását, miközben lehetőséget látott Prigozsin végleges eltüntetésére is – állítja a Wall Street Journal.

A Kreml azonnal tagadta az amerikai lap értesüléseit és hazugságnak nevezve azokat.

***
 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Vladimir Alexandrov / Anadolu Agency via Getty Images

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2023. december 26. 17:37
Én úgy vélem, hogy csakis véletlen merénylet végezhetett vele, én nem hiszek abban, hogy szándékos lett volna ellene a merénylet.
falcatus-2
2023. december 25. 23:50
Nem megnevezte, hanem csak fantáziált. Hiszen a címben is benne van: "lehetséges". de nem lehetséges, mert nem ült a gépen. A kézigránátot pedig valakinek ki kellett biztosítania. az utasok Prigozsin közvetlen környezetéhez tartoztak, tehát munkatársai voltak. Bármelyikük bármikor megölhette volna máskor. Ha öngyilkos akart lenni és magával vinni Prigozsint, akkor levelet is hagyott volna hátra és megindokolta volna. A gránátot kibiztosító személy a gépen volt ez evidens. Legalább akkora eséllyel lehetne megnevezni magát Prigozsint, mint bárkit. A nyugati propaganda gépezet 4 hónapig mély hallgatásba burkolódzott, vajon miért csak most eszmélt? És vajon miért hallgat arról a tényként közölt és eeddig elfogadott hírről, hogy a halottak testében gránátból származó repeszek voltak, és köztudottan két robbanás történt a gépen.
Krupp Skya
2023. december 25. 20:37
Az amerikaiak nem tudnak olyat hazudni amit én el ne higgyek.
Akitlosz
2023. december 25. 20:31
Mandiner féle lap lehet. Mindent, bármit a kattintásért. Csak pénzbe ne kerüljön!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!