Az igazságszolgáltatással folytatódik a tisztogatás Lengyelországban

2023. december 21. 06:51

A szejm lemondásra szólította fel a lengyel igazságszolgáltatási tanács több tagját.

2023. december 21. 06:51
TUSK, Donald

Kétségbe vonta a lengyel parlamenti alsóház (szejm) a szerda éjjel megszavazott határozatában azt a módot, amellyel az előző választási ciklusban az igazságszolgáltatási tanács (KRS) bírótagjait megválasztották, és lemondásra szólította fel az érintetteket. A határozat mellett a 460 fős szejmben 239 képviselő szavazott, 169-en elutasították azt, senki sem tartózkodott. Ötvenketten, köztük az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) 40 tagja, távol maradtak a voksolástól. 

A bíróságok függetlensége felett őrködő 25-tagú KRS-nek 15 bírótagja van. 

A testület egyik feladata, hogy véleményezze a bírák jelölését, mielőtt az államfő kinevezné őket. A határozat felszólítja az előző, a PiS által vezetett kormány idején a szejm által megválasztott KRS-tagokat, hogy távozzanak a testületből. A dokumentum szerint ugyanis a KRS bírótagjait 2018-ben, 2021-ben és 2022-ben alkotmánysértő módon választották meg. A dokumentum ezzel kapcsolatban a 2017-ben elfogadott törvénymódosításra utal, amely szerint megváltoztak a KRS-ről szóló előírások. A KRS bírótagjait azóta a szejm képviselői választották meg, nem pedig a bírói szervezetek, mint korábban. 

A 2017-es törvénymódosítás része volt a PiS igazságügyi reformjának, amelyet több ponton bíráltak az Európai Unió szervei. 

A határozat tervezetét már kedden kifogásolta Andrzej Duda elnök a Szymon Holownia alsóházi elnökhöz intézett levelében. Az államfő szerint nem igaz, hogy a KRS bírótagjait alkotmánysértő módon választották meg. Duda elismerte, hogy a parlamenti többség jogosult a jogrendszer megváltoztatására. A változásokat azonban alkotmányos kereteken belül kell végrehajtani – figyelmeztetett. „Soha nem egyezek bele a lengyel köztársasági elnök által kinevezett bírák státuszának kétségbe vonásába” – hangsúlyozta. 

A PiS képviselői, valamint a bírák egy részét tömörítő Lengyelország Bírái nevű szervezet szerint a határozat jogi káoszt eredményezhet. Sebastian Kaleta volt igazságügyi miniszterhelyettes, a PiS képviselője a parlamenti vita során kijelentette: a határozat nem von jogi következményeket maga után, mindazonáltal 

„anarchiát vált ki a bíróságokon, és merényletet követ el a lengyel demokrácia és szuverenitás ellen.” 

Kamila Gasiuk-Pihowicz, a többségi koalíciót vezető Polgári Koalíció képviselője szerint a határozat „nélkülözhetetlen lépést” jelent a független bíráskodás visszaállításában.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. december 29. 08:04
Eut a lengyeleket megzsarolják Brüsszel pénzel tömheti az eu felbomlást megakadályozzák . Vagy Brüsszel a német verőlegényeke lengyelekre küldi kommunista módszerrel .
Tiszafa
2023. december 27. 12:21
Lesz itt még lincselés is...Csak azt nem tudni, hogy ki kicsodát, de hogy hamarosan vér fog folyni Varsóban, az már most borítékolható.
polárüveg
2023. december 21. 17:31
Azért egyelőre még nem indult e egy majdani eseménysor. Nevezzük hát demokratikus puccsnak! A választási győztesnek át kellett adnia a hatalmat, és ezután az özönvíz, jogszabályok betartása máris nem kötelező. Teljes hatalomátvétel akár erőszakkal is. Mi az hogy megvárjuk a kinevezettek mandátuma lejártát, mint 2010 után Magyarországon. Most már nem kell, mert ezt a hatalomátvételt és az erőszakosságát támogatja a globális hatalom.
allen9
2023. december 21. 14:10
Mikor indul a padlássöprés? A kilakoltatások? A gulágokat már építik? Auschwitz újra üzemelni fog? Lesznek újra szemináriumok? Megérdemlik a hülyebarom lengyelek amit kaptak a pofájukba. Remélem ebből tanulnak, és soha többet nem állnak be a férges baromállat libsik mögé.... Ami pénz meg jön nekik, az megy is Ukrajnának, az egyszerű proli varsói marha, aki protestből a balfaszokra szavazott, meg újra szarul fog élni. Hamarosan újra lesz lengyel piac a Baross téren....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!