Az amerikaiak megháromszoroznák a világ atomerőmű-potenciálját

2023. december 06. 14:59

Ennek a Dubajban zajló globális klímacsúcsról származó javaslatnak a magyar kormány is örül – állítja a Szabad Európa.

2023. december 06. 14:59
KERRY, John

Dubajból, a COP28 jelenleg is zajló globális klímacsúcsáról azt üzenték, a klímasemlegesség eléréséhez a soha nem látott tempóban és mennyiségben építendő atomerőműveken át vezet a világ – számol be a Szabad Európa, amely arra is kitér, hogy az olajállamból egyébként is több meghökkentő hír érkezett.

A BBC úgy tudja, az olaj- és gázkereskedő házigazda titokban tizenöt országgal készített elő magas szintű, privát olaj- és gázkereskedelmi megbeszéléseket, ami első olvasatban veszélyezteti az ENSZ-rendezvény és a globális klímavédelmi misszió céljainak komolyan vételét, ám valójában egyszerű piaci árukapcsolás. 

A több mint 150 oldalnyi adatból kiderül, hogy al-Dzsaber – aki úgy lett az Egyesült Arab Emírségek COP28-szervezetének elnöke, hogy nem mondott le az Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc) vezérigazgatói székéről sem – úgy gondolta: a Dubajban összegyűlő kormányzati és döntéshozókat érdemes volna felhasználni a saját gazdasági céljai elérése érdekében is. Így tett az Adnoc ajánlatot a németországi LNG-szállítások folytatására.

A lap szerint meredekebb az a hivatalos egyezményként zárt dokumentum, amely mögé a magyar kormány is beállt. 

Az amerikai kezdeményezés lényege, hogy a 2050-es klímasemlegesség eléréséhez – ahhoz, hogy elérhetővé váljon a szakítás a fosszilis tüzelőanyagokkal – meg kell háromszorozni a világ atomerőműves termelési kapacitását.

Nyitókép: John Kerry, az Egyesült Államok klímaügyi különmegbízottja beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáján (COP28) Dubajban 2023. december 4-én.
MTI/EPA/Ali Haider

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2023. december 06. 19:09
Előbb utóbb rájönnek az emberek, hogy a napelemes parasztvakítás zsákutca, mert olcsón az alaperőművek tudnak termelni, hiába van ingyen a napelemes, ha mögé a méregdrágán termelő menetrendi vagy csúcserőművet kell tenni.
kikicsoda
2023. december 06. 18:40
"Az amerikaiak megháromszoroznák a világ atomerőmű-potenciálját" Természstesen, ez majd azzal jár, hogy az USA fogja elvállalni új erőművek épitését ...
pollip
2023. december 06. 17:12
Ok. A fűtőanyagot honnan tervezik beszerezni?:-)))))
monuskaroly
2023. december 06. 16:26
Jó üzlet lesz az oroszoknak ebből is, mert ebben tagadhatatlanul világelsők, hiába kapálózik Westinghouse, egy rakás szar!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!