Öt pontban elmagyarázzuk, mi közük Soroséknak Ursula von der Leyenhez

2023. november 21. 16:17

Nem mindenki érti, mit keres a nemzeti konzultáció plakátjain egymás mellett Alex Soros és az Európai Bizottság elnöke. Segítünk.

2023. november 21. 16:17
null

Plakátkampánnyal hívja fel a figyelmet a kormány a szuverenitásvédelemről szóló nemzeti konzultáció jelentőségére, melyen Magyarország szuverenitásának korlátozására törekvő szereplők láthatók – például Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Soros György fia, Alex Soros, a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) nevű globális NGO-finanszírozó hálózat idén hivatalba lépett új vezetője.

Bár Von der Leyen és Sorosék között hivatalos intézményi kapcsolat nincs,

azért bőven akadtak az elmúlt évek során olyan epizódok az európai politikában, amikor útjaik keresztezték egymást –

erről szól összeállításunk.

Közös tanácsadás Münchenben

A Magyar Narancs írta meg még a 2019-es európai parlamenti választást követően, hogy hiába örült a magyar miniszterelnök annak, hogy megakadályozta „Soros embere”, a holland Frans Timmermans európai bizottsági elnökségét, mert Ursula von der Leyen is „Soros embere”.

Állításukat arra alapozták, hogy Von der Leyen Európa legfontosabb geopolitikai találkozója, a Müncheni Biztonsági Konferencia huszonnégy tagú tanácsadó testületében együtt ült Soros Györggyel. Azóta posztjukról mindketten távoztak.

Soros javaslatai, első felvonás

Von der Leyen és az idősebb Soros nem csak közösen adtak tanácsokat a Müncheni Biztonsági Konferencia vezetőségének, de Soros Von der Leyennek is adott tanácsokat.

2020-ban a spekuláns azt javasolta Ursula von der Leyennek, hogy a covid utáni európai gazdasági helyreállítást finanszírozza egybillió euró örökkötvény kibocsátásából.

Ezek sosem jártak volna le, örökkön örökké fizetni kellett volna a kamataikat – ugyanakkor a tőkét soha nem kellett volna visszafizetni. „A kötvénykibocsátás jóváhagyásának az Európai Tanács következő ülésén első prioritásnak kellene lennie” – vélekedett Soros.

Soros és a Von der Leyen-bizottság

2019 novemberében a Magyar Nemzet nemzetbiztonsági forrásból arról értesült, hogy

Soros György megpróbálta kigolyózni Várhelyi Olivér akkori magyar uniós biztosjelöltet a fajsúlyos biztosi portfólióból,

amelyet megkapott és azóta is betölt.

A lap úgy tudja: Soros György telefonon hívta fel a részben a Nyílt Társadalom Alapítvány által finanszírozott Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elnökét, Daniela Schwarzert, hogy Angela Merkel német kancellárnál

érje el: ne Magyarország kapja a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót a leendő Von der Leyen-bizottságban, mert az „végzetes veszélyt jelentene az európai integráció egész külső hitelességére”,

ugyanis Orbán Viktornak „túl szoros és az unióra nézve kockázatos a kapcsolata az oroszokkal és a törökökkel”.

A próbálkozás nem járt sikerrel, mert Sorost a lap értesülései szerint már Schwarzer is visszautasította. A DGAP később az Index kérdésére azt is tagadta, hogy a beszélgetés egyáltalán létrejött. Ha viszont a terv sikerrel járt volna, Soros Györgynek közvetlen befolyása lett volna Ursula von der Leyen bizottságának összeállítása felett.

Soros és a dicséret

Soros Györgynek a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián kívül más fontos nemzetközi rendezvény kapcsán is volt köze Ursula von der Leyenhez.

2022 májsuában a davosi Világgazdasági Fórumon hosszan dicsérte az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság fellépését az ukrán-orosz háború kapcsán. „Nem csak Ukrajnának, de Moldovának, Georgiának és a Nyugat-Balkánnak is alkalmassá kell válnia az EU-tagságra. Időbe telik majd a részletek kidolgozása, de úgy tűnik, Európa a jó irányba halad. Ukrajna letámadására nagyobb sebességgel, egységgel és erővel reagált, mint történelme során valaha. S egy tétova kezdet után Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök is megtalált egy erősen Európa-párti hangot.”

Soros javaslatai, második felvonás

2020 októberében az Európai Unió Bírósága elmarasztalta Magyarországot a CEU – úgymond – kiebrudalása miatt.

Soros György ekkor javasolta Ursula von der Leyen bizottságának azt a stratégiát, amit azóta is követni látszanak. „A magyar kormány továbbra is lábbal tiporja az EU törvényeit, s ennek legutóbbi áldozata a világhírű Színházi és Művészeti (sic!) egyetem” – nyilatkozta az ítélet kapcsán Soros,

aki azt ajánlotta, hogy a Bizottság próbálja úgy rászorítani a tagállamokat a jogállami elvek betartására, hogy „Magyarországot tesztalannyá teszi” az ügyben, s jogállamisági feltételekhez köti a szerződések szerint járó pénzek kiutalását.

Azóta épp ez történik.

Nyitókép: Attila Kisbenedek/AFP

 

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2023. november 24. 04:04
"Hiába hivatkoztok arra, hogy a kormány az általános akaratnak van alávetve - mindig a kormányok képviselői mondják meg, hogy mit mond az általános akarat." /Benjamin Constant - A régiek és a modernek szabadsága/ Nos húgyagyúak. Ennyit a politikai felhatalmazás illúziójáról valamint az egyén és a hatalomnak alávetett társadalom politkai szuverenitásáról valamint az általános akarat illúziójáról elég elmondani amit leírt ez a kiváló gondolkodó. Nyaljatok szart Orbán meg az EU is
Házam Hazája
2023. november 22. 21:38
Egy buzi százat csinál.
Namond
2023. november 22. 14:31
Robert-N szar bulvár propagandája.
bagira002
2023. november 22. 04:19
Kívülről nyugatról akarják megmondani Magyarország mit csináljon , úgy hogy a megmondók az országért egy kapavágást nem tesznek . Az a bajuk amit Orbán a nép közt szét oszt nyugat szeretnék kitalicskázni. Orbán az ország gazdaságát rendbe rakta , nyugat ismét a a kádári kommunistákat pénzeli hogy Orbánt megbuktassák az országot ismét tönkre tettessék velük , ismét a magyar nép csak azért dolgozzon az országot nyugat kifoszthassa. 1989 óta a bukott kommunista söpredék ebből él , ez a söpredék élősködők még a kádári időkben se éltek ilyen jól mint most . Nyugati uraság a volt ellenségét bukott kommunistákat fegyverként használja a magyar nép ellen . Semmi más nem kell hozzá mint pénz fedezet nélkül, nép közé bevegyülnek mint nyugati tőkések csak a nép nem veszi észre az a volt gyilkosaik nyomorgatóik nyugat fizetett ügynökei zsoldosai civilben . Élősködő hazaáruló kommunisták a múltját megkaparjuk vér tapad hozzájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!