Orosz kémeket lepleztek le az egyik legnagyobb EU-s országban

2023. november 22. 17:25

A gyanú szerint szabotázscselekményeket készítettek elő az orosz hírszerzés nevében.

2023. november 22. 17:25
Independence Day In Krakow

Lengyelországban vádat emeltek tizenhat ember ellen, akik állítólag egy olyan kémhálózat tagjai voltak, amely együttműködött az orosz különleges szolgálatokkal – írta meg a Skynews.

A lengyel belbiztonsági ügynökség vizsgálata szerint a csoport idén januártól márciusig működött az ország különböző városaiban – közölte a varsói nemzeti ügyészség. „A vádlottak többek között kritikus infrastruktúrák, köztük katonai létesítmények és tengeri kikötők azonosítására irányuló tevékenységet végeztek. Tájékoztatták megbízóikat a felderítés eredményeiről, amiért díjazásban részesültek” – áll a közleményben.

Az ügyészség szerint a 16 személy egy kémhálózat tagja volt, amely együttműködött az orosz különleges szolgálattal.

A gyanú szerint „hírszerzési és propagandatevékenységet folytattak Lengyelország ellen, és szabotázscselekményeket készítettek elő az orosz hírszerzés nevében”.

A vádlottak személyazonosságáról kevés információt hoztak nyilvánosságra, azon kívül, hogy külföldi állampolgárok.

Nyitókép: KLAUDIA RADECKA

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2023. november 24. 18:36
hogy volt ? JAJ MÁR TE KIS TE
Kovács Ubul
2023. november 22. 18:13
"Ausztria és Magyarország már régóta az orosz kémek paradicsomának számít. Csakhogy Ausztria semleges ország míg Magyarország a NATO tagja. Magyarországot kivéve minden NATO tagállamban megkezdődött az aktív kémelhárítás az orosz hírszerzőkkel szemben azt követően, hogy Putyin megtámadta Ukrajnát."
5m007h 0p3ra70r
2023. november 22. 18:00
Na és melyik külföldi állam polgárai ezek a "kémek"?
Jajdejónekünk
2023. november 22. 17:44
És mi lesz az amerikai kémekkel-ügynökökkel? Így kicsit egyoldalú ez a történet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!