Nem érzik már otthon magukat a saját országukban? – ezért költözhet egyre több német Magyarországra

2023. november 02. 14:44

„Magyarország európai összehasonlításban is egy élhető, biztonságos ország, Németországgal összehasonlítva pedig mindenképpen az” – értékelt lapunknak Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója.

2023. november 02. 14:44

Számos motivációja lehet annak, hogy a németek miért költöznek Magyarországra, de azokat leginkább három fő kategóriába lehet sorolni – fogalmaz lapunk kérdésére válaszolva Bauer Bence, az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója.

1. Anyagi okok

Azon túl, hogy Magyarországon jobban meg lehet élni egy német nyugdíjból, mint Németországban, nemcsak a mindennapok tekintetében, de az ingatlanvásárlás miatt is megéri a németeknek hazánkba költözni – mutatott rá a szakértő. Mint Bauer Bence kifejtette:

Németországban nagyon megdrágultak az ingatlanok, és bár ez már Magyarországon is érezhető, hazánkban vidéken egy középosztálybeli német az élete során összespórolt pénzéből még mindig képes saját ingatlanhoz jutni, ami Németországban számára kevésbé lehetséges.

A németek hazájukban csupán „40-50 százalékban birtokolnak saját ingatlant”,

és noha a német egy bérlői társadalom, „sokan idős korukban rájönnek, nem egy biztonságos szociális helyzet, hogy idős korukban is bérelt ingatlanban élnek”.

2. A német közbiztonság, és a migráció kihívásai

A szakértő szerint a második fő ok, amiért hazánkat választják a németek, egyértelműen a migrációval és a közbiztonsággal függ össze. Mint kifejtette: „Németországban romlik a közbiztonság, míg Magyarországon ennek ékes ellentéteként évről évre javul”. A szakértő szerint „a bűnelkövetések aránya nagyjából 70 százalékkal csökkent Magyarországon, és százezer lakosra vetítve hazánkban negyedannyi bűncselekmény történik”, mint Németországban. Mint Bauer Bence rámutatott: „ez egy nagyon fontos tényező”.

Magyarország európai összehasonlításban is egy élhető, biztonságos ország, Németországgal összehasonlítva pedig mindenképpen az”

– tette hozzá Bauer Bence. A közbiztonság kérdésétől ráadásul nem lehet elvonatkoztatni a migrációt sem. A migrációnak számos kérdésköre, kihívása van: „lakhatási, szociális, oktatási, közegészségügyi, munkahelypiaci, közbiztonsági és financiális is” – sorolta Bauer Bence.

A szakértő kérdésünkre válaszolva hozzátette azt is:

való igaz, hogy minél több migráns van, annál rosszabb a bűnügyi helyzet”.

Németországban egyre nyilvánvalóbban jelennek meg a migránsok által elkövetett bűncselekmények. „Ezeket már nem lehet ellhallgatni, mindenki látja. Mindennaposak a késes támadások és az izraeli helyzet miatt már a szélesebb közvélemény is felfigyelt erre.”

Kérdésünkre válaszolva Bauer Bence elmondta: „A németországi lét biztonsági és civilizációs kihívásokkal küzd, mert nagyon sok migráns van az országban. Németországban 24 millió ember rendelkezik migrációs háttérrel, és az érintetteknek csupán fele német állampolgár. A másik 12 millió ember az új törvénytervezet szerint most pályázhat német állampolgárságra.”

A szakértő szerint a jelenleg kormányon lévő német kormánykoalíció ráadásul serkenteni szeretné a migrációt, amelynek következtében szerinte „nagyon sok új német állampolgár fog megjelenni” hazánkban. Bauer Bence aláhúzta:

 „a németek sokszor úgy érzik, hogy Németország már nem az ő országuk”.

3. Magyarországon nagyon sok pozitív élmény éri a németeket

Harmadik okként a szakértő rámutatott: „Magyarországon nagyon sok pozitív élmény éri a németeket.” Mint Bauer Bence fogalmazott: „nemcsak a kulturális, gasztronómiai élvezetek, a kedvező éghajlat, a jó időjárás, a szép táj, de a magyarok vendégszeretete is fontos szerepet játszik ebben”.

A németek gyakran „ki szokták emelni, hogy nagyon jó Magyarországon élni, mert úgy érzik magukat, mint a gyerekkoruk Németországában, ahol még rendben voltak a dolgok”.

Jelenleg több mint 22 ezer hivatalosan bejelentett, lakcímkártyával rendelkező német él hazánkban, 

ez Bauer Bence szerint „nagyon nagy szám”, amely „az utolsó négy évben 35 százalékkal emelkedett. Nagyon sokan vannak és nagyon pozítívan nyilatkoznak. Számos ilyen példám van” – fogalmazott a szakértő, aki szerint a legnagyobb kihívás a németek előtt, hogy a magyar nyelvet megtanulni nem a legegyszerűbb.

Ugyanakkor Bauer Bence rámutatott: a KSH adatai szerint a magyarok 12 százaléka beszél németül, ráadásul a Dunántúlon, azokon a sváb településeken, ahol a németek letelepednek, már egy német nyelvű infrastruktúra is várja őket, ami tovább segíti a beilleszkedésüket.

 

Nyitóképünk illusztráció! A képen: „mi vagyunk a nép”-feliratú német zászlókat lengetnek tüntetők. Fotó: Omer Messinger/Getty Images

Összesen 257 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona.2.0
2023. november 05. 11:36
Most egy PROPAGANDA internetes újságban írok ? Akkor jó.
korona.2.0
2023. november 05. 11:33
Inkább maradjanak otthon ! Nem akarhatunk németekkel lakott Magyarországot. NE JÖJJÖNEK IDE A NÉMETEK SE ! Most egyék meg, amit főztek.
catalina11
2023. november 03. 16:40
Tommaso 2023. november 02. 19:43 catalina11 egy másik, mai cikk alatt azon örvendezik, hogy Orbán találkozott a HAMASZ ( tömeggyilkosságá)-t nyiltan dicsőitő török elnökkel. Ami hazánk lejáratása. S mivel catalina11-nek ez teszik, kizárt hogy ő magyar lenne. Ha netán mégis az, akkor hazaáruló féreg." ne hegyezze magát Tommaso elvtárs, kicsi maga ide és a nagy pofája sem teszi nagyobbá...
catalina11
2023. november 03. 16:39
Tommaso 2023. november 02. 19:43 catalina11 egy másik, mai cikk alatt azon örvendezik, hogy Orbán találkozott a HAMASZ ( tömeggyilkosságá)-t nyiltan dicsőitő török elnökkel. Ami hazánk lejáratása. S mivel catalina11-nek ez teszik, kizárt hogy ő magyar lenne. Ha netán mégis az, akkor hazaáruló féreg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!