Moszkva: Oroszország a jövőben is tiszteletben tartja a kísérleti atomrobbantásokra vonatkozó moratóriumot

2023. november 03. 18:38

Ugyanakkor, ha az Egyesült Államok esetleg tömegesen hajtana végre ilyen kísérleteket, az Oroszországot is hasonlóra kötelezné – tette hozzá.

2023. november 03. 18:38

Oroszország a jövőben is tiszteletben tartja a kísérleti atomrobbantásokra vonatkozó moratóriumot, annak ellenére, hogy visszavonta az ezek tilalmát elrendelő szerződés ratifikálását – jelentette ki pénteken a moszkvai külügyminisztérium.

„A jövőben is tiszteletben tervezzük tartani a kísérleti atomrobbantásokról harminc éve életbe léptetett moratóriumot” 

– írta közleményében a tárca, mindazonáltal hozzátéve, hogy ha az Egyesült Államok esetleg tömegesen hajtana végre ilyen kísérleteket, ez Oroszországot is hasonlóra kötelezné.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön írta alá az Átfogó Atomcsend-egyezmény (CTBT) orosz ratifikációjának visszavonásáról szóló törvényt. Oroszország ugyanakkor továbbra is „aláíró ország marad, valamennyi ezzel járó joggal és kötelezettséggel” – emlékeztetett a külügyminisztérium.

Az orosz katonai doktrína értelmében kizárólag védelmi célra lehet atomfegyvert alkalmazni, ha Oroszországot tömegpusztító fegyverekkel támadnák meg, vagy egy hagyományos fegyverekkel olyan agressziót hajtanának végre ellene, amely az „állam létezését fenyegetné”.

(MTI)

Nyitókép: GAVRIIL GRIGOROV / POOL / AFP

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
x450x00220x14658450x77xxx
2023. november 03. 20:13
Nincsenek orvosok, bezárják az urológiai fekvőbetegosztályt a szolnoki kórházban https://telex.hu/belfold/2023/11/03/elmentek-az-orvosok-bezarjak-az-urologiai-fekvobetegosztalyt-a-szolnoki-korhazban Ettől nem rettegnek a magyarok?
Novicsok-5
2023. november 03. 19:22
Washingtonra én is ledobnék egy Cár-bombát.
nempolitizalok-0
2023. november 03. 19:14
Úgy nézem, az USA libsik mindent elkövetnek, hogy bukásukat és az eurolibsik bukását egy világháborúval próbálják megakadályozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!