Kapott egy utolsó esélyt a lengyel jobboldal a kormányalakításra

2023. november 13. 14:21

Az egyetlen reális lehetőség az eddig kormányzó Jog és Igazságosság számára a többség biztosítására az lenne, ha koalíciót kötne a Lengyel Néppárttal.

2023. november 13. 14:21
MORAWIECKI, Mateusz

A lengyel konzervatív PiS párt lehetőséget kap arra, hogy megpróbáljon koalíciós megállapodást kötni a parlamenti többség megszerzése érdekében. Az esélyt Andrzej Duda elnök adta meg a napokban azzal, hogy PiS hivatalban lévő miniszterelnökét, Mateusz Morawieckit nevezte ki arra, hogy új kormányt alakítson – számolt be az Euractiv. 

Bár az október 15-i parlamenti választásokon a PiS végzett az élen, Tusk polgári koalíciója (KO, EPP) a centrista Harmadik Út (Renew/EPP) szövetséggel és a baloldallal (S&D) együtt több mint 54%-ot szerzett, és 248 mandátummal többséget alkot a 460 fős Szejmben.

Duda élt alkotmányos jogával, és 

Morawieckit nevezte ki a győztes párt jelöltjeként az új kormány megalakítására.

Lehetséges, de nem valószínű

A parlamenti alakuló ülésre hétfőn kerül sor. Morawieckinek a parlament első ülése után két hét áll rendelkezésére, hogy bemutassa Dudának az új kormány javasolt összetételét – írja az Euractiv. 

Ha az elnök jóváhagyja, akkor az új kormány felesküdhet. A lap szerzője szerint ebben az esetben Morawieckinek még két hete lesz arra, hogy ismertesse programját és bizalmi szavazást kérjen, amihez a törvényhozók legalább felének jelenlétében abszolút többségre van szükség.

Ha az új kormány nem szerez abszolút többséget, akkor a Szejm veszi át a kezdeményezést. 

Az Euractiv szerzője szerint a PiS valószínűleg elveszíti a parlamenti szavazást, mivel nincs meg a többsége.

Tusk nevet a végén

Az egyetlen reális lehetőség a PiS számára a többség biztosítására az lenne, ha koalíciót kötne a Lengyel Néppárttal (PSL, EPP), a Tuskékkal szövetkező Harmadik Út Szövetség egyik tagjával, amely viszont eddig elutasította a tárgyalásokat  – olvasható az Euractiv cikkében. 

Ha ez a közeledés nem tud megvalósulni, akkor Tuskék koalíciójának többsége megmarad, és ennek eredményeként 

a szejm valószínűleg Donald Tuskot választja meg új miniszterelnöknek.

A három koalíciós partner pénteken már alá is írta a koalíciós megállapodást. A megállapodás főbb pontjai között szerepel: a béremelés a közszférában, az egészségügyi kiadások növelése, az adórendszer egyszerűsítése, az állami tulajdonú vállalatoknál tapasztalható korrupció elleni küzdelem és a megfizethető lakások hiányának kezelése.

 

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2023. december 12. 02:58
Szűk többsége van, a lengyelek elég konzervatívak, meglátjuk meddig tud elmenni.
Lajoss
2023. november 19. 17:32
Szánalmas időhúzás.
Tommaso
2023. november 14. 01:12
Duda államfő méltatlanná vált a posztjára. Minden normális elnök a megválasztása pillanatában el kell hogy felejtse, melyik párt jelölte. Mert a megválasztott MINDEN LENGYELEK ÁLLAMFŐJE, a nemzeti egység megtestesitője, és nem csak az őt jelölő párt tagjai elnöke. Duda olyan embernek adott kormányalakitási megbizást, akiről minden, számolni tudó elsős kisgyerek látta, hogy erre nem lesz képes. Duda elfogultan, saját pártjának emberét jelölte, és ezzel meggyengitette HAZÁJÁT, mert igy egy-két hónapig csak egy ügyvezető kormány létezik, amely korlátozott jogokkal rendelkezik. Ami ebben a háborús vészhelyzetben akár tragikus is lehet.
Tommaso
2023. november 14. 01:10
Andrzej Duda államfő méltatlanná vált a posztjára. Minden normális államfő, a megválasztása pillanatában el kell hogy felejtse, melyik párt jelölte. Mert a megválasztott MINDEN LENGYELEK ÁLLAMFŐJE, a nemzeti egység megtestesitője, és nem csak az őt jelölő párt tagjai elnöke. Ő pedig a lengyel haza érdekével szemben, akadályozza a kormány megalakulását. Ez csak Lengyelország ellenségeinek használ. Bell & Sebastian annyira tudatlan, hogy úgysem érti meg, de azért elmondom. Egy választáson NEM a legtöbb szavazatot szerző párt a győztes, hanem amelyik kormányt képes alakitani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!