Hogyan alakulnak át a közel-keleti hatalmi viszonyok? – Demkó Attila és Sayfo Omar a Mandinernek

2023. november 03. 17:27

Mik a Hamász-féle gerillahadviselés elleni izraeli katonai akció kockázatai? Milyen geopolitikai folyamatok indultak el a térségben? A Világrend legújabb adásában egy biztonságpolitikai és egy Közel-Kelet-szakértőt kérdeztünk.

2023. november 03. 17:27
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Hosszú küzdelem lesz, rendkívül véres, a civilek szempontjából is, de az izraeli haderőnek a megszokott veszteségeihez képest is véres küzdelem lesz” – kezdte a beszélgetést Demkó Attila, hozzátéve, hogy ennyi civil halott, mint most, az 1948-as arab-izraeli konfliktus óta nem volt, és rettenetes hónapok állnak a harcoló felek előtt, hiszen a városi harcok elkerülhetetlenül nagy áldozatot követelnek. 

Sayfo Omar elmondta, hogy egy ilyen nagyságú terrortámadás után Izrael nem tehetett mást, mint bevetette hadigépezetét, de nem véletlen, hogy a szárazföldi hadműveletekkel vártak. 

Információs háború

Az idő a Hamásznak kedvez, hiszen az októberi terrortámadást még a palesztinok szövetségesei is elítélték, de az arra adott kemény izraeli válaszcsapások Izrael ellen fordították a nemzetközi közvélemény nagy részét. 

Az arab államok a társadalmi felháborodás miatt nem tudják folytatni a közeledésüket Izraelhez 

– magyarázta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, aki szerint a Hamásznak nincs hova hátrálnia, „minél tovább tart a konfliktus, a Hamásznak annál jobb”.

A Gázai övezet lakosságának mintegy egyharmada támogatja a Hamászt, a többség elégedetlen volt a terrorszervezet uralmával. „Számos tüntetés volt ellenük, a Hamász pedig erőszakkal lépett fel, szétverte a tüntetéseket, helyi, Facebookon és Twitteren (X-en) terjedő hírek szerint a börtönökben kínzás alá vetették a velük markánsan szemben álló fiatalokat. A mostani helyzetben azonban ismét megvan, hogy ki a bűnös, legalábbis az ottani narratívában, és a Hamász moshatja a kezeit, bebújhat fizikailag és a kommunikáció terén is a palesztin civilek mögé” – hívta fel a figyelmet Sayfo Omar.

Demkó Attila

A palesztin átlagember szemszögéből az izraeliek lesznek a felelősek – nyilván aki egy kicsit értelmesebb, világot látottabb, az tudja, hogy a Hamász merre viszi a palesztin népet: egy apokaliptikus háborúba vitte bele, ami tényleg hihetetlen pusztulással fog járni” – vélekedett Demkó Attila, aki azért emlékeztetett, hogy a Hamász nemcsak egy terrorszervezet, hanem számos más funkcióval rendelkező „jótékonysági és közigazgatást fenntartó szervezet” is, és 

nemcsak iszlamista szervezet, de egyúttal palesztin gyökerű szerveződés, 

így a palesztinok másként látják a tevékenységét. 

Sayfo rámutatott: 1948 utáni évtizedekben egy nemzetépítési folyamat zajlott le a palesztin területeken, létrejött a palesztin nemzeti identitás, és különböző víziók jelentek meg: a Fatah palesztin, inkluzív nacionalizmusa és a Hamász iszlamista és nacionalista „hibrid” ideológiája. 

Mi lesz Gázával?

2005-ben Izrael nem véletlenül adta át a palesztinoknak a területet, belátta, hogy túl sok áldozattal járna, túl sokba kerülne ellenőrzése alatt tartani az övezetet – folytatta a Közel-Kelet-szakértő, aki szerint a Hamász felszámolása után megoldatlan helyzet fog előállni: 

a Fatah számára nem lehet visszaadni, mert nincs ott társadalmi beágyazottsága, 

arab békefenntartók pedig még nem tudtak békét garantálni sehol. 

A Gázai övezetben eddig is egy humanitárius katasztrófa-közeli állapot volt, a fiatalok 70 százaléka munka nélkül élt, és ha Izrael elzárja a területet, nagy nyomás lesz Egyiptomon, hogy a terület ellátását garantálja majd a rafahi határátkelőn.

Demkó Attila szerint Egyiptom nem fogad majd be nagyszámú palesztin menekültet, az arab világ nem szeretné, ha az arab etnikum elhagyná Gázát, így onnan gyakorlatilag nem lehet elmenekülni. 

Sayfo Omar

A közel-keleti geopolitikai folyamatokról

Arra a kérdésre, hogy a Hamász terrortámadásával generált konfliktus milyen eredményeket temetett maga alá, Sayfo Omar azt válaszolta: az elmúlt évek diplomáciai folyamatai egy időre lefagynak most. „A nagy geopolitikai és gazdasági érdekek a Közel-Keleten viszonylag állandóak” – magyarázta a kutató, utalva arra, hogy az elmúlt években Izraelhez közeledő arab államok most a Gáza bombázása miatti arab társadalmi felháborodás okán ezt a külpolitikát nem folytathatják. 

Szaúd-Arábia és Irán ugyan nyáron felvették egymással a kapcsolatot, de továbbra is riválisként tekintenek egymásra, 

a bizalom kiépítése hosszú folyamat lehet csak.

A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint Kína nagyon óvatos az izraeli-palesztin kérdésben, Törökország pedig az elmúlt években ugyan gazdasági okokból közeledett Izraelhez, de ahogy változott a közhangulat, kihátrált a zsidó állam mögül, és újra beállt a palesztinok mögé. 

Demkó Attila úgy látta, hogy ugyan nem valószínű, hogy az oroszok vagy az irániak tevékenyen részt vettek volna a terrortámadás előkészítésében, de Oroszországnak, Kínának és Iránnak kedvező a kialakult helyzet, így nem valószínű, hogy a konfliktus gyors lezárásában lesznek érdekeltek. 

Az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi beszédében gyakorlatilag a „könnyeit morzsolgatta a palesztin áldozatokért”, 

az oroszok abban érdekeltek, hogy az Izrael mögött álló Nyugatra húzzák rá a felelősséget, 

és az olajáremelkedés az orosz bevételeket növeli. Demkó Attila elmondta: az oroszok a „Nyugatot abba a narratívába szorítják bele, hogy mindenről ő tehet, ő az agresszív”, a „globális Dél” szimpátiáját próbálják kivívni azzal, hogy a közel-keleti konfliktust is a gyarmattartó hatalmak problémájaként próbálják láttatni.

Sayfo Omar szerint Irán és proxy-szövetségesei elkötelezettek a Hamász mellett, de a jelekből az látszik, hogy nem érdekük a konfliktus eszkalációja. „Átalakul a világrend, mindenki a Közel-Keleten megpróbál helyezkedni, próbálja feszegetni a határait, próbál önállóbb külpolitikát folytatni, mint korábban, ugyanakkor a feltörekvő hatalmak is azokhoz nyúlnak, akikkel már megvan a korábbi kapcsolatuk, azokat a kapcsolatokat igyekeznek erősíteni, diverzifikálni, de 

én nem látok egy nagy mestertervet a Közel-Keletre nézve” 

– vélekedett a Közel-Kelet-kutató.

--

A Világrend adásának vendége Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője és Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója volt.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Nyitókép: Izraeli harckocsi katonákkal a gázai határ közelében 2023. november 3-án  (forrás: Jack Guez / AFP)
 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2023. november 03. 22:58
"0123456789-2" Undorító féreg vagy, vagytok! Mindig a saját bűneitekkel vádoltok másokat! Most éppen fába szorultál, mert világszerte kezdik a fejetekre olvasni az emberiség elleni bűntetteiteket!
Kozmosz
2023. november 03. 21:51
Anyádat, 0123456789-2. Meg is fogja találni.
Akitlosz
2023. november 03. 21:07
"Hogyan alakulnak át a közel-keleti hatalmi viszonyok? – Demkó Attila és Sayfo Omar a Mandinernek" Na mert ők aztán tudják ezt, mi? Na persze. Olvassák össze-vissza az Internetet, a hozzájuk hasonlók blogjait, aztán ahhoz fantáziálnak hozzá. Semmiféle bennfentes információjuk nincsen, amitől többet tudnának, mint bárki, aki figyeli a híreket.
x450x00220x14658450x77xxx
2023. november 03. 20:12
Nincsenek orvosok, bezárják az urológiai fekvőbetegosztályt a szolnoki kórházban https://telex.hu/belfold/2023/11/03/elmentek-az-orvosok-bezarjak-az-urologiai-fekvobetegosztalyt-a-szolnoki-korhazban Ettől nem rettegnek a magyarok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!