A regionális háború csupán füstköd, jöhet az iráni atom?

2023. november 29. 06:27

Nem kizárt, hogy Irán végső kitörését látjuk az atomküszöb pozíciójából az atomhatalmi státus felé.

2023. november 29. 06:27
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„A sokfrontos közel-keleti háború az ellentmondások gyűjteménye. Miután félretesszük a különféle, politikai, vallási és faji előítéletekben fogant összeesküvéselméleteket, két nehezen megválaszolható kérdés még mindíg ott marad az asztalon.

1. Hogyan vallhatott ekkora kudarcot Izrael nagystratégiája?
2. Hogyan számíthatta el magát ennyire az Izraelt annyira jól ismerő Hamász?

Az első kérdéssel majd máskor foglalkozunk. Ami viszont a másodikat illeti, én óva intek mindenkit attól, hogy a "tévedés" csábító magyarázatával elégedjen meg. Ahogy a biológus sem mondja azt a labirintusbeli fehéregérre, hogy tévedett, mi se elégedjünk meg ezzel a olcsó vigaszt nyújtó magyarázattal. Ha elfogadjuk munkahipotézisként, hogy szó sincs tévedésről, akkor egy egész sor érdekesnél érdekesebb forgatókönyv nyílik meg előttünk.

Ezek közül a legpesszimistább azt sugalja, hogy ez a hatalmas ricsajt gerjesztő, sokhadszinteres regionális háború csupán füstköd. Hogy mit hivatott álcázni ez a nagystratégiai maszkirovka? Nem kizárt, hogy Irán végső kitörését az atomküszöb poziciójából az atomhatalmi státus felé. A több hadszintéren zajló műveleti szintű harccselekmények valódi célja talán nem is Izrael megsemmisítése, hanem a Nyugat és a vele szövetséges regionális hatalmak hírszerzési, katonai és politikai sávszélességének a túlterhelése.

Méghozzá olyan mértékben, hogy a taktikai, műveleti és humanitárius problémákra figyelve szem elől tévesztjük a regió legaggasztóbb stratégiai fenyegetését.
Ha pedig a gázai füstköd álcázásában a képünkbe robban egy iráni atomkísérlet, akkor egy olyan nagystratégiai meglepetéssel nézünk majd szembe amihez képest október 7-e egy kispályás mulasztásnak fog tünni.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2023. november 30. 11:45
Ha kis ország veti be valahol a nukleáris fegyverét, annak más vége lesz, mintha valamelyik a böhömnagy országok közül vetemedik ugyanarra. A legnagyobbakat nukleáris csapásokkal is csak a legnagyobbak tudnák rombadönteni – vagy SOK kisebb felbőszült atomhatalom (ennyivel rosszabb ma az USA-nak, mint régebbi időkben). Iránt nukleáris (vagy másmilyen) rommezővé változtatnák azok, akiket egy esetleges perzsa nukleáris támadás a dolog (másodlagos, harmadlagos ...) kárvallottjává tenné. Valahogy kitöltenék rajta a dühüket és elkeseredésüket. Amivel egyszersmind a világ-iszlamizációnak is elvágnák az ütőerét.
muszlim1970
2023. november 30. 02:35
Ideje lenne!Atomot Iránnak!
fintaj-2
2023. november 29. 19:05 Szerkesztve
Ha az elterelő írásod kezdő sorának igazságtartalma "sokfrontos közel-keleti háború" hamis, akkor az összes többi zsidó stratégiai manipuláció.
magyar-robert
2023. november 29. 16:25
fostok irántól mert ha lesz aztombombája első dolga lesz a zsidókat szarrá bombázni és végleg eltüntetni a föld színéről
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!