A lengyel parlament megvitatja a PiS-kormány hivatali visszaéléseivel kapcsolatos vádakat

2023. november 28. 18:40

A PiS tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy a bizottságok felállítása csupán politikai színjáték lenne, amely eltereli a törvényhozók figyelmét a fontosabb kérdésekről.

2023. november 28. 18:40

A lengyel parlament kedden megvitatta három bizottság felállítását a Jog és Igazságosság (PiS) nyolcéves kormányzása alatt elkövetett állítólagos visszaélések kivizsgálására – írta a Reuters.

Az októberi választások után hatalomra kerülni látszó Európa-párti pártok koalíciója megfogadta, hogy a PiS törvényhozóit felelősségre vonja a közpénzekkel való visszaéléssel, a vízumkiadással kapcsolatos korrupcióval és a politikai ellenfelek kémszoftverekkel való célzott megkeresésével kapcsolatos vádak miatt.

Mivel a PiS ellenfelei többségben vannak, a parlament szerdán szinte biztosan megszavazza a bizottságok megalakítását.

A PiS tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy a bizottságok felállítása csupán politikai színjáték lenne, amely eltereli a törvényhozók figyelmét a fontosabb kérdésekről.

A vizsgálóbizottságok kinevezése bonyolult ügy, és időbe telik” – mondta Szymon Holownia parlamenti elnök egy sajtótájékoztatón. Hozzátette: „Remélem, hogy az év végéig sikerül egy bizottságot megalakítanunk, de ezt a folyamatot még ma el kell kezdeni”.

Az egyik bizottság a PiS-kormány azon kísérleteivel fog foglalkozni, hogy 2020-ban, a COVID-19 járvány csúcspontján kizárólag levélszavazatokkal rendezzenek elnökválasztást. 

A tervek meghiúsultak, és a lengyel Legfelsőbb Számvevőszék (NIK) több mint 76 millió zlotyra (19,17 millió dollár) becsülte az adófizetőknek okozott költségeket.

A második bizottság azt a vádat vizsgálja, hogy a PiS a Pegasus kémprogramot használta a politikai ellenfelek telefonjainak feltörésére. 

A harmadik bizottság azokat az állításokat vizsgálja, amelyek szerint a kormány bűnrészes volt egy olyan rendszerben, amelyben a migránsok közvetítőknek fizetve, megfelelő ellenőrzés nélkül kaptak vízumot.

***

Nyitókép: Wojtek Radwanski / AFP

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2023. november 28. 23:06
Három, a hajától fogva rángatott vádpont! jellemző a lengyel demokrata moslékra!
zakar zoltán béla
2023. november 28. 20:18
Tusk egy rakás ÁLOM...lom, alom ,...
P_F_Juli
2023. november 28. 20:11
Szegény lengyelek.... Folytatódik a teljes pályás letámadás... hogy másznak ki ebből? Ugyan sikerült néhány Néppárti voksot átcsábítani, de nem lesz elég a dicsőséghez. Ha a határzárás is folytatódik és Tusk csapata is belelendül a támadásba, veszíteni fognak, és nem tudnak kormányt alakítani. De az ellenzék a sok töredékpártból összetákolt többsége egyirányú belendülésére sem látszik meggyőző siker. Ennek pedig egy jövő évi "újrázás" lehet a vége - és a vesztesek maguk a választók lesznek.
sozlib_abschaum
2023. november 28. 18:51
Kedves lengyelek nem kellet volna a szaros gyuri terrorszervezeteit beengedni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!