Újabb ország váltaná le a brit uralkodót

2023. október 11. 11:56

Barbados 2021-ben már búcsút intett a királyi családnak, most Ausztrália követné a példájukat.

2023. október 11. 11:56

A Daily Mail arról ír, hogy IV. Károly brit uralkodó jövőre komoly nehézségek elé néz. 2024es útja során nem kizárt, hogy újabb „vége a monarchiának” vit vitával találhatja szembe magát. Mint írták, egyre több a követelés arra vonatkozóan, hogy az ország köztársasággá váljon.

Mint ismert, a brit uralkodó a Nemzetközösség fejeként nemcsak az Egyesült Királyság, hanem további államok élén is áll. Azonban a minap az ausztrál kormány egyik magas rangú minisztere azt mondta, hogy a jövőre tervezett látogatás olyan irányt vehetne, hogy tudnának arról beszélni, hogy

az országnak saját államfője legyen. 

Megjegyezték, hogy Barbados 2021-ben már úgy határozott, búcsút int az uralkodónak,

A lap felhívta arra a figyelmet, hogy IV. Károlyt korábban már többen is bírálták, amiért még nem tett hivatalos látogatást egyetlen nemzetközösségi országban sem, annak ellenére, hogy már több mint egy éve már, hogy trónon van.

Népszavazást tartanak az őslakosok szavazati jogáról

Nemrég 1500 ausztrál megkeresésével készült egy felmérés, melyből az derült ki, hogy 78 százalékuk úgy véli, hogy a királyi családnak kellene állnia egy állami látogatás számláját. 2011-ben az ausztrál adófizetőknek 2,6 millió dollárba (ma 1,9 millió font) került a királynő és Fülöp herceg fogadása.

A Daily Mail arra is kitért, hog a királyi segédek figyelemmel kísérik a szombati népszavazást, amelyen az ausztrálok arról döntenek, hogy engedélyezzék-e az őslakosok szavazati jogát a parlamentben. Ha ez sikerül, és ha az Anthony Albanese miniszterelnök vezette munkáspárti kormányt 2025-ben ismét megválasztják, akkor szavazásra bocsátja majd a köztársasági államforma bevezetését is.

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

 

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 12. 19:10
Na és ha nem tetszik nekik IV. Károly, akkor miért nem választanak maguknak saját királyt? A köztársaságosdi bolsevik módszer.
Akitlosz
2023. október 12. 19:07
Jogos. Az elmúlt egy évet azzal kellett volna töltenie, hogy végiglátogatja az összes országot, amelynek az államfője, azután pedig Brit Nemzetközösség többi országát is. Így ausztrál államfői munkája egyértelműen elégtelen.
lauderstenonis-2
2023. október 11. 22:44
Ez nem a legjobban sikerült cikk... 2024es útja során nem kizárt, hogy újabb „vége a monarchiának” vit vitával találhatja szembe magát. Mi az a vit vita? Nem mellékesen Károly III. ezen a néven a trónon.
Ergit
2023. október 11. 22:28
Az ausztrál őslakosoknak még nincs szavazati joga???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!