Patriot rakéták fogják védeni Varsót

2023. október 05. 18:44

„Először a történelemben Varsó rakétavédelmet kap” – jelentette ki a lengyel nemzetvédelmi miniszter.

2023. október 05. 18:44
Patriot rakétarendszer

Varsót a történelemben először a Patriot-ütegeken alapuló rakétavédelmi rendszer fogja védeni – jelentette be csütörtökön Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter. A tárcavezető a varsói Bemovo negyedben működő katonai repülőtéren találkozott a 37. légvédelmi rakétaszázad tűzcsoportjának katonáival, ezt követően a sajtókonferencián közölte: az egység péntektől kezdi el varsói szolgálatát a Patriot rakétavédelmi rendszer elemeinek használatával. „Először a történelemben Varsó rakétavédelmet kap” – jelentette ki Blaszczak, felidézve: a főváros korábban már megújította több évig felfüggesztett légvédelmét. 

Michal Marciniak dandártábornok, a lengyel védelmi tárca lég- és rakétavédelmi megbízottja a sajtókonferencián közölte: a 37. rakétavédelmi század tűzcsoportja „konkrét, valódi forgatókönyveken alapuló harci feladatot” kapott, mégpedig Varsó védelmét a taktikai ballisztikus rakéták fenyegetésétől. „Az alakulat a közeljövőben minősítésen fog átesni, majd állandó harci szolgálatba lép, védve a főváros lakosságát és kritikus infrastruktúráját” – mondta el a dandártábornok. 

A lengyel hadsereg számára 2018-ban rendeltek meg 16 indítóállásból álló, két korszerű amerikai Patriot-üteget, amelyek közül az elsőt már beillesztették a lengyel légvédelmi rendszerbe, a második szállítását az idei év végéig fejezik be. Blaszczak szeptember elején további hat üteg beszerzéséról szóló, 2026-2029-ben teljesítendő szerződést írt alá az amerikai partnerekkel.

(MTI)

Nyitókép: illusztráció, PETRAS MALUKAS / AFP

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Roadkill
2023. október 05. 20:03
Mitől, az eltévedt ukrán rakétáktól?
Akitlosz
2023. október 05. 19:48
Kétséges, hogy ukrán, amerikai, izraeli eszközök ellen egyáltalán mernék-e használni. Sőt akár tudnák-e. Az amerikai export fegyverek úgy vannak programozva, hogy ne működjenek az amerikai hadsereg ellen.
hlaci83
2023. október 05. 19:14
Ha Varsót bombázzák, akkor már a Patriot kevés lesz…
lájkbajnok
2023. október 05. 19:10
Így tesz egy kormány, aminek a biztonság a legfontosabb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!