Németország felülvizsgálja a palesztinoknak szóló segélyprogramját

2023. október 09. 13:56

Eddig a berlini kormány a vízellátás, az egészségügyi rendszer, az élelmiszerbiztonság és a munkahelyteremtés támogatásában vett részt 250 millió euró értékben.

2023. október 09. 13:56

Németország felülvizsgálja a palesztinoknak szóló teljes segélyezési programját az Izraellel vállalt rendíthetetlen szolidaritása jeléül – jelentette be hétfőn Svenja Schulze német fejlesztési miniszter. A tárca szóvivője azt közölte, hogy a felülvizsgálat idejére az idei és a jövő évre tervezett segélyek kifizetését leállítják. Svenja Schulz azt mondta, hogy a felülvizsgálatot precíz módon, a partnereikkel egyeztetve akarják véghezvinni. „Meg akarjuk beszélni Izraellel, hogy a fejlesztési projektjeink hogyan szolgálhatnák legjobban a régió békéjét és Izrael biztonságát” – fogalmazott.

Schulze már vasárnap jelezte, hogy a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen előző nap indított támadása tükrében minisztériumában át fogják tekinteni a palesztin területek támogatására tett vállalásaikat. A miniszter tájékoztatása szerint 

Németország 250 millió euró értékben vállalta fejlesztési segélyek folyósítását a palesztinoknak. Eddig a berlini kormány a vízellátás, az egészségügyi rendszer, az élelmiszerbiztonság és a munkahelyteremtés támogatásában vett részt. 

A palesztin hatóságokat közvetlenül nem támogatják, tette hozzá Schulze.

Frank-Walter Steinmeier német államfő egy berlini díjátadó ünnepség előtt nyilatkozva arról beszélt újságíróknak, hogy az Izrael elleni támadás után különösen ébernek kell lenni az antiszemitizmus esetleges jeleire Németországban. „Meg kell védenünk a zsidók életét országunkban, és határozottan fel kell lépnünk az antiszemitizmus és az Izrael elleni gyűlölködés minden formájával szemben. Nem tűrhetjük, hogy az utcákon ünnepelni próbálják az Izrael elleni brutális támadásokat” – fogalmazott a német államfő.

Szombaton a német főváros Neukölln kerületében a rendőrség szerint nagyjából ötven ember gyűlt össze egy palesztinokat támogató demonstráción.

(MTI)

Nyitókép: Sebesültet visznek palesztin mentők a gázai as-Sifa kórházba egy izraeli légitámadás után, 2023. október 9-én. MTI/EPA/Haiszam Imad

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2023. október 09. 18:10
Eleve mi a fasznak segélyezték őket? Mióta felelősek a német adófizetők a palesztin lakosságért?
KBA98
2023. október 09. 17:42
Kibaszott németekkel mindig csak a baj van!
backstablive
2023. október 09. 17:37
Vegèn kiderül hogy mink vettük a rakètákat is büdös tetves cigàny banda. Nogokat akasztanàm legmagassabra uttàna a többi pereputtyot
sentimental
2023. október 09. 17:30
Végül a németek megszánják izraelt... Hahaha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!