Miért tervez Oroszország két fokot ugrani feljebb az eszkalációs létrán?

2023. október 03. 06:19

Olyan körülményekkel kapcsolatos lépésekről van szó, amik még nem valósultak meg.

2023. október 03. 06:19
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„A háború első hónapjait kísérő kardcsörtetés közepette igen gyakran beszéltünk Herman Kahn eszkalációs létrájáról. A leggyakrabban feltett kérdésre, hogy mik lesznek a Létra következő fokozatai, a tankönyvi válasz az volt, hogy a nukleáris háború forgatókönyvein alapuló hadgyakorlatok, továbbá kísérleti atomrobbantások.

Ami az előbbit illeti, az oroszok egész országra kiterjedő hadgyakorlata a jelen sorok leírásakor már folyamatban van.  Ami az utóbbit illeti, a New York Times értesülései szerint Oroszország egy nukleáris meghajtású, atomrobbanófejjel felszerelt cirkálórakéta, a 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall) rendszert tervez tesztelni.

Ez a két hír egy egész sor igen érdekes kérdést vet fel. Az én meglátásom szerint azonban, a legfontosabb kérdés, a miért most? Minden jel arra mutat, hogy Oroszország helyzete a frontokon egyre javul, Ukrajna katonai ereje és diplomáciai támogatása kifulladóban vannak. Vagyis per pillanat Oroszország nincs rászorulva arra, hogy a konvencionális hadereje gyengeségét nukleáris kardcsörtetéssel kompenzálja.
Akkor miért tervez Oroszország egy csapásra két fokot ugrani feljebb az eszkalációs létrán?

Mivel a meglévő körülményekben nem találtunk választ, a kikerülhetetlen következtetés az, hogy olyan körülményekkel kapcsolatos lépésekről van szó amik még nem valósultak meg. Mik lehetnek ezek a jövőbeli körülmények? Nem kizárt, hogy egy olyan orosz lépésről van szó amit a nyugati hatalmaknak, normális körülmények között mindenképpen le kell reagálniuk. A kétlépésű eszkalációs fenyegetés célja, hogy a nyugatot eltántorítsa az említett reakció kivitelezésétől.

Hogy mi lesz ez az orosz lépés?
1. nehéz megjósolni.
2. a globális szinten szinte mindegy

A valóban lényeges dolog, hogy a Létrán tovább felfelé kapaszkodva jóval közelebb kerültünk a nukleáris háború rémképéhez. Timothy Snyder mondhat amit akar Putyin «blöffjével» kapcsolatban. Ez a két, egyidejűleg megtett eszkalációs lépés és a lélegzetelállítóan hebehurgyán megtervezett kijevi hadjárat arról tanuskodnak, hogy az orosz vezetés hajlandó extrém kockázatokat vállalni a céljai elérése érdekében.

Valóban le akarjuk mi hívni ezt a blöfföt? Lehet, hogy a posztmodern stratégáknak megdöbbenést fog okozni amit mondok, de a háborúban nem minden az «információs hadviselés», a «percepció manipuláció» , a lélektani hadviselés és a többi divatos szlogen. Néha a hadviselő felek pusztán azért ragadnak fegyvert, hogy embereket öljenek meg és tárgyakat pusztítsanak el. Ha jól belegondolunk, a sallangoktól megfosztott háború pont erről szól. Ergo nem lehet kizárni a lehetőségét annak, hogy ebben az esetben sem non-contact elrettentés-balett lesz műsoron, hanem a valódi dolog.”

Nyitókép: a 11 megatonnás Castle Romeo kísérleti robbantás gombafelhője; forrás: Wikipedia


 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Józsi6
2023. október 04. 08:11
Engem a sorrend érdekel: Washington, London, Brüsszel utána mehet Ukrajna
kiss.istvan770
2023. október 03. 23:03
A két lépés nem eszkalációs lépés, hanem önvédelmi előkészület. Az USA-t és az EUT-t irányító bankár-multi milliárdos maffia egyik terve, már több mint száz éve, Oroszország feldarabolása és a hatalom megszerzése fölötte. Már a két, valójában egy, - kb. 20 évig szüneteltetett világháború egyik célja is ez volt. A monarchiát sikerült feldarabolniuk, Európa gazdaságát egyszer már bedöntötték a második még folyamatban van. Oroszország még egyben van, kicsúszott a maffia kezéből, de nem tettek le a céljuk megvalósításáról. Az ukrajnai háborúba is ezért öntik a pénzt és fegyvert. Putyin azon dolgozik, hogy Oroszország egészben fent maradjon. Az atomrobbanófejek és rakéták egyenként nagyon sokba kerülnek, de az elrettentéshez nem kell sok belőlük. A nagy létszámú hagyományos hadsereg fenntartása sokkal nagyobb összegbe kerül. Az előbbi gazdaságosabb megoldás az elrettentésre. A mainstream média hazugságaival ellentétben a nyugat terjeszkedik keletre és nem Oroszország nyugatra.
tizennyolcfok
2023. október 03. 15:34
szegény oroszok, hogy nem lehet nekik büntetlenül és következmények nélkül lerohanni egy szuverén államot. ez felháborító!
Mandiner444hu
2023. október 03. 13:03
Legyen tánc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!