Háború Oroszországgal és Kínával – ráadásul egyszerre? Egy jelentés szerint éppen erre kell felkészülnie Amerikának

2023. október 13. 12:37

Az Egyesült Államoknak meg kell erősítenie szövetségeit és modernizálnia kell nukleáris fegyverzetét – közölte csütörtökön egy Kongresszus által kinevezett kétpárti testület. A jelentés azt tanácsolta: Amerikának még több nukleáris fegyvert kellene elhelyeznie Európában és Ázsiában.

2023. október 13. 12:37
null

Rémisztő képet ad a jövőről az amerikai Kongresszus által létrehozott Strategic Posture Commission elnevezésű kétpárti testület jelentése. 

Az Euractiv által megtekintett dokumentum nem tartalmaz utalást arra, hogy Oroszország és Kína között nukleáris fegyverekkel kapcsolatos együttműködése lenne, azonban egy amerikai tisztviselő jelezte: ennek sajnos meg van az esélye. 

„Aggódunk... lehetséges, hogy végső soron valamilyen módon koordináció lehet közöttük, amivel eljutunk ehhez a két háborús konstrukcióhoz” – mondta a tisztviselő a lapnak.

Új stratégiát tanácsolnak

Jelenleg az Egyesült Államok nemzetbiztonsági stratégiája az, hogy próbál segíteni Ukrajnának megnyerni az oroszok elleni háborút, Kínát pedig elrettenti Tajvan megtámadásától. Amennyiben a jelentés mentén stratégiát vált az amerikai vezetés, ahhoz a védelmi költségek drámai növelésére lenne szükség –  jegyzi meg az Euractiv szerzője. 

„Felismerjük a költségvetési realitásokat, de úgy véljük, hogy a nemzetnek meg kell tennie ezeket a beruházásokat” 

– írta a jelentés előszavában a testület demokrata elnöke, Madelyn Creedon, az amerikai nukleáris fegyvereket felügyelő ügynökség korábbi helyettes vezetője és Jon Kyl alelnök, nyugalmazott republikánus szenátor.

A jelentés bemutatására tartott tájékoztatón Kyl kijelentette: az elnöknek és a Kongresszusnak „az amerikai nép elé kell tárnia”, hogy a magasabb védelmi kiadások csekély árat jelentenek, ha megakadályozzák „remélhetőleg csak egy esetleges, az Egyesült Államok, Kína és Oroszország közötti nukleáris háborút”.

Nincs elég nukleáris fegyvere Amerikának?

Joe Biden hivatalos álláspontja szerint az USA  jelenlegi nukleáris arzenálja elegendő Oroszország és Kína elrettentésére. Ennek azonban ellentmond a jelentés. 

„Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek készen kell állniuk arra, hogy mindkét ellenfelet egyidejűleg elrettentsék és legyőzzék. 

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi rendet és az általa képviselt értékeket a kínai és az orosz autoriter rezsimek veszélyeztetik”

 – olvasható a bizottság dokumentumában. 

A Kongresszus 2022-ben hozta létre a hat demokrata és hat republikánus képviselőből álló testületet, hogy felmérje az Egyesült Államokat fenyegető hosszú távú veszélyeket.

A Pentagon előrejelzése szerint Kína gyors nukleáris arzenálbővítése miatt 2035-re valószínűleg 1500 nukleáris robbanófejjel fog rendelkezni, ami azt jelentené, hogy Amerikának már nemcsak egy, hanem két nukleáris riválisa lesz. 

A jelentés a hagyományos hadsereg korszerűsítését is ajánlja, valamint azt, hogy az Egyesült Államok helyezzen el több nukleáris fegyvert Ázsiában és Európában. 

Nyitókép: a USS Ronald Reagan, Nimitz-osztályú nukleáris meghajtású repülőgép-hordozója/Nhac NGUYEN / AFP)

 

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. október 16. 10:53
A hatalomnak is megvan a maga átka. A hatalom önmagában is egy iszonyatosan agrasszív motivációt gerjeszt, hogy a hatalmat mindenáron meg kell tartani. Ez lesz a hatalommal bíró egyén vagy állam legföbb, központi gondja, törekvése. Ez elöbb-utóbb abnormális, pánik jellegü viselkedésmintákat hoz létre. Ez a helyzet akkor kezd örületbe fordulni, amikor felmerül a reális veszélye a hatalom elvesztésének. Az USA most már szép lassan ebben a helyzetbe manöverezi magát. Ezzel azonban éppen a saját vesztét készíti elö, mert irracionális tettekre is képes lesz. Hajmeresztö dolgokat fogunk látni tölük az elkövetkezendö idöben. A TÖRT`NELEMNEK NEM HOGY VÈGE LENNE, - ahogy Fukusima jósolta -, HANEM MOST KEZDÖDIK. Valószínüleg belelépünk hamarosan az emberiség történelmének legrettenetesebb fejezetébe.
Palatin
2023. október 15. 22:00
Az USA hozzáállása a nemzetközi politikához, hogy nekik teljesen természetes, isten-adta joguk, hogy a riválisaikat kinyírják. Most már az sem kell, hogy versenyben gyözze le a azokat, hanem ha kedve szottyan egy atomháborúra ellenük, azt csak üdvözölnie lehet és kell az egész világnak. No, egy ilyen kilátásra nincs szüksége a világnak. A nyugati, volt rabszolgatartók ivadékai most osztják az észt a morált, holott éppen az ö elödeik voltak azok a gonosztevök, akik a világot csatatérré, siralomházzá tették. Németország is játssza magát, 50 millió hullával a hátizsákjában. Ök voltak az elsök, akik puszta gyülöletböl tömeggyilkoltak. Ahogy lenni szokott, minden háború gyöztese lesz a következö "békés" korszak szörnyetege, akinek a tombolása elvezet a következö háborúhoz. Ez egy körforgás mint az esö és napsütés. Ma az USA az aki, a világ minden részén csak bajt okoz, rendet tenni sehol nem tud, - nem is akar, mert békében nem tudna "szerepelni" -, és valójában a háborukból él.
Palatin
2023. október 15. 14:23
Ma az USA generálja a világ legsúlyosabb problémáit, - közvetve vagy közvetlenül -, és Európa végzi ehhez a piszkos aprómunkát. De ebböl kezd a világnak elege lenni. Kina ezt világosan látja, és ebböl a legnagyobb konfliktus lesz, amit csak el tudunk képzelni. Az USA végül veszíteni fog, mert a világ rühelli öket. Egyedül Nyugat-Európa kucorog már csak a hóna alatt, máshonnan már kiutálták öket.
Palatin
2023. október 15. 14:22
A nyugati, volt rabszolgatartók ivadékai most osztják az észt a morált, holott éppen az ö elödeik voltak azok a gonosztevök, akik a világot csatatérré, siralomházzá tették. Németország is játssza magát, 50 millió hullával a hátizsákjában. Ök voltak az elsök, akik puszta gyülöletböl tömeggyilkoltak. A korábbi háborúkban még nem volt az, hogy az ellenfelemet azért gyilkolom le, mert gyülölöm, a klasszikus háborúkban, ez a pszichpatológikus komponens még nem volt benne. A németeknek soha nem szabad megbocsátani, hogy Európát tönkretették. Persze, ahogy lenni szokott, minden háború gyöztese lesz aztán a következö "békés" korszak szörnyetege, akinek a tevékenysége elvezet a következö háborúhoz. Ez a körforgás ugyanúgy müködik, mint az esö és napsütés ritmusa. Ma az USA az aki, a világ minden részén csak bajt okoz, rendet tenni sehol nem tud, - nem is akar, mert békében nem tudna "szerepelni" -, és valójában a háborukból, fegyvereladásokból él.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!