Ezt nem láttuk jönni: Románia ebben mindenkit lekörözött

2023. október 17. 18:52

Ha csalásokról van szó, nincs ellenfél.

2023. október 17. 18:52
null

Az izraeli háborút kihasználva lendültek akcióba internetes csalók, egyik fő célpontjuk pedig Románia – közölte az Agerpres hírügynökség kedden a bukaresti székhelyű Bitdefender kiberbiztonsági cégre hivatkozva. 

Az informatikai vállalat szerint a csalók hamis jótékonysági szervezetek képviselőinek adják ki magukat, így verik át az embereket, akik mondjuk humanitárius segélyre adományoznának. A Bitdefender szerint Romániában már több ezer átvertről tudnak. 

A szélhámos üzenetek kriptovaluták adományozására és díjak előzetes kifizetésére biztatnak”

– idézte az Agerpres a cég közleményét.

A megtévesztő üzenetekkel a szélhámosok október 13-án kezdték elárasztani a virtuális teret, főleg e-mailek formájában. A legtöbb üzenettel (27 százalék) oroszországi internetfelhasználókat céloztak meg. A hamis segélykérések 15 százaléka Svédországba, 10 százaléka pedig Romániába irányult.

„A biztonság megőrzésének és a valós segítségnyújtásnak a legjobb módja az, ha az adományozók közismert jótékonysági szervezethez fordulnak. Azok ellenben, amelyek kriptovaluták adományozását és banki átutalásokat kérik, veszélyt jelentenek és mindenképp kerülendők” – figyelmeztetnek a szakemberek. 

A Bitdefender egy 2001-ben alapított romániai kiberbiztonsági és vírusirtó szoftvereket gyártó cég. A vállalat, amelynek szolgáltatásai 170-nél több országban elérhetőek, tavaly óta a Forma-1-es Ferrari istálló kiberbiztonsági partnere.

(MTI)

Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Géza Kékazég
2023. október 18. 14:42
Kedves MTI meg a mandis szerkesztő, aki címbe emelte ezt a szószerint fordított anglicizmust, kérem, ne akarjanak divatot kreálni!
MaBaker
2023. október 18. 09:52
Valahogy kűzd bennem a gondolat, hogy károsnak ítéljek meg egy olyan csalást, ami forrásokat von el az izraeli konfliktustól.
Misiraly
2023. október 17. 20:45
"Nem láttuk jönni"???!!?!?!!?!? Törne ki a kezetekből a billentyűzet ti szutyok alja firkászok. Ilyen tahó moslék undorító munkát! Rohadékok.
I feel the earth move under my feet
2023. október 17. 20:00
"szutykok 2023. október 17. 19:09 orbáni sikersztori!:DDDD Hivatalossá vált: Románia előzte Magyarországot" Minden nap hazudsz, minden nap megcáfoljuk a hazugságod.. és maásnap újra hazudsz.. Ilyen vagy.. szarember. https://tradingeconomics.com/hungary/indicators https://tradingeconomics.com/romania/indicators
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!