Demkó Attila Izraelről: Nagy kérdés, hogy a Hezbollah beszáll-e, mert akkor elfajulhatnak a dolgok

2023. október 07. 13:26

Az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője szerint a Hamász támadása példátlan, és sikeresen meglepte az izraeli erőket.

2023. október 07. 13:26

Ahogy arról a Mandineren beszámoltunk, szombat reggel meglepetésszerű terrorista akciókat indított a Hamász nevezetű terrorszervezet Izrael ellen, és a Guardian beszámolója szerint több dél-izraeli közösség felett is átvették az irányítást. A Hamász több mint 2000 rakétát lőtt ki Izrael felé az izraeli hatóságok szerint, valamint palesztin fegyveresek több az övezeten kívüli területen is támadást indítottak. A támadás meglepetésként érte az izraeli védelmi erőket is.

Gáza környéki területeken élő telepesek kétségbeesetten várják az izraeli hadsereg segítségét. Egyelőre maguk vették fel a harcot a Hamász fegyvereseivel, annak ellenére, hogy hosszú órák teltek el a támadás megindítása óta. Az izraeli hadsereg lassú reakciója, valamint a terephelyzettel kapcsolatban megkerestük Demkó Attila geopolitikai szakértőt, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjét.

Ezt is ajánljuk a témában

Minden, amit eddig tudunk az izraeli háborúról

„Háborúban állunk!” – jelentette be Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton. A palesztinok nem várt támadást indítottak a Gáza határához közeli izraeli települések ellen. Összefoglalónk!

„Példátlan támadás a mostani”

Demkó Attila szerint a mostani támadásból az derült ki, hogy a Hamász megtanulta azt, hogy hogyan lehet elkerülni a beépített ügynökök, illetve az esetleg lehallgatások révén azt, hogy az izraeliek előre megtudják, hogy egy ilyen támadás fog történni. A szakértő úgy véli, hogy meglepték Izraelt, és felhívta a figyelmet arra, hogy

 egyes nem megerősített hírek szerint továbbra is izraeli területen vannak a Hamász harcosai. 

Demkó kiemelte, hogy a Hamász megtanulta azt, hogy Izrael milyen módszerekkel igyekszik felvenni velük a harcot, és a mostani támadással sikerült kicselezni az izraeli védelmi erőket. Úgy látja, hogy ezen tényezőknek köszönhetően egy meglepetésszerű támadást tudtak intézni, amely viszonylag komoly áldozatokat követelt izraeli oldalon. A szakértő szerint sikeresebbnek tűnik ez a támadás a korábbiaknál.

A következő napok harci cselekményeire, valamint a lehetséges izraeli ellencsapásokra rátérve Demkó Attila elmondta, hogy Izrael igyekezni fog elrettentő jellegű csapásokat mérni a Hamászra. Hozzátette: Mindig egy a módszer, de általában csak két-három évre sikerül elrettenteni a Hamászt, amíg újra nem építi a katonai erejét, és újjá nem építi a lerombolt infrastruktúráját. Demkó szerint 

nagy valószínűsége van egy nagy erejű izraeli ellencsapásnak.

Hozzátette: az ellencsapásra sor kerülhet szárazföldi erőkkel, valamint légierővel is, ami előbb utóbb eredményhez fog vezetni, tehát le fogja degradálni a Hamász képességeit, de magát a létét, meg az akaratát nem. „Ami lesz az az, hogy ez a 2023-mas Hamász-Izrael háború hetekig vagy hónapokig esetleg eltart, és jön majd 2028-ban a következő, tehát nincs semmiféle megoldása ennek a konfliktusnak” – fogalmazott. Demkó szerint nincs lehetőség a konfliktus feloldására, és a következő évtizedekben is hasonló összeütközések várhatóak. A szakértő szerint arra a kérdésre még mindenképpen érdemes felhívni a figyelmet, hogy a Hezbollah bármilyen formában beszáll-e ebbe a konfliktusba, ugyanis ez a szervezet nagyságrendekkel jelentősebb képességekkel rendelkezik a Hamásznal.

„2006-ban volt az utolsó nagy Izraeli-Hezbollah háború, ez mindenképpen jelentősebb konfliktust jelentene” –fogalmazott. Hozzátette, hogy ennek egyelőre nincs jele. Összefoglalva elmondta, hogy egy példátlan, innovatív és összetett Hamsáz támadásról van szó, amely a korábbiaknál jelentősebb eredményeket ért el, és 

a nagy kérdés az, hogy a Hezbolalh, vagy bárki más beszáll-e, mert akkor ez jelentős mértékben elfajulhat. 

***

Nyitókép: MOHAMMED ABED / AFP

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. október 07. 19:13
Több évtizede létezik ez az Irán-pénzelte terrorista szervezet, de különösebb sikereket eddig nem értek el.
Kormánypárti2
2023. október 07. 17:43
Demkó hülye vagy te nem szakértő.
Tommaso
2023. október 07. 17:11
a Hezbollah egy Izrael-ellenes, Irán pénzelte terrorista szervezet. Folyamatosan harcolnak. Ezért a fenyegetésüknek semmi értelme. Mintha Putyin azt mondaná, hogy harcolni fog az ukránok ellen.
Tommaso
2023. október 07. 16:58
Egy bizonyos szellemi szint alatt nem kellene kommentelni. Például annak, aki kétségbe vonja a palesztinok arabságát" És annak sem, aki nem tudja, ki volt az agresszor az 1948-as, az 1967-es és az 1973-as arab-izraeli háborúban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!