Akár az amerikai Képviselőház elnöke lehetne Donald Trump

2023. október 11. 08:34

Donald Trump támogatói és maga a volt elnök is eljátszik a gondolattal, hogy ő legyen a washingtoni Képviselőház elnöke – de az, hogy ki lesz az új republikánus házelnök, bizonyosan Trumptól is függ majd.

2023. október 11. 08:34
Ungvári Ildikó

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az amerikai képviselőház október 3-án, kedden elmozdította Kevin McCarthy republikánus képviselőt házelnöki posztjából. A lázadást Matt Gaetz floridai képviselő vezette, aki nyolcadmagával együtt szavazott a demokratákkal McCarthy ellen, ami elegendő volt a házelnök leváltásához.

Ezt is ajánljuk a témában

A bizalmatlansági szavazás kezdeményezését 

azzal indokolták, hogy McCarthy összejátszott a demokratákkal,

és rájuk támaszkodva elfogadott egy rövid távú megállapodást a kiadásokról, hogy megmentse a kormányt az államcsődtől.

Gaetz szerint a republikánus képviselő hétvégén titokban megegyezett Joe Bidennel az ukrajnai segélyekről. Valójában ennél több is lehet a háttérben, hiszen McCarthy és a Republikánus Párt egy része év eleje óta ellentétben áll egymással.

Ők a lehetséges jelöltek

McCarthy elmozdítása után mihamarabb új házelnököt kell választani, amelynek a személyéről október 11-én, szerdán szavazhat a képviselőház. Mivel a republikánusok vannak többségben, valószínűsíthetően az ő jelöltjük lesz a befutó, 

feltéve, ha meg tudnak egyezni egy emberben. 

Addig is átmenetileg Patrick McHenry republikánus képviselő vette át a képviselőház irányítását. A képviselőház szabályzata szerint nem jogosult az ülésterem vezetésére, de a házelnök megválasztásáig gyakorolhatja a házelnöki tisztséggel járó szükséges hatásköröket.

McCarthy bejelentette, nem fog újra indulni a tisztségért, de máris van három új jelölt.

Steve Scalise louisianai képviselő McCarthy megbuktatásának másnapján jelentette be indulási szándékát, sőt, már kedd este elkezdte felmérni támogatottságát a republikánusok körében. 

Scalise konzervatívabb, mint elődje, McCarthy volt, 

jó kapcsolatai vannak a Kongresszusban, amik akár meg is hozhatják neki az áhított pozíciót. A képviselőt jelenleg vérrákkal kezelik – de azt állítja, állapota megengedné, hogy vezesse a kongresszust. 

Scalise Mellett Kevin Hern oklahomai képviselő, valamint Jim Jordan ohiói képviselő szállna még harcba. Jordan, aki a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke, jól kijött McCarthy-val, aki fontos feladatkörökkel bízta meg. Jordan nagy népszerűségnek örvend a republikánusok körében, és közeli bizalmasa Donald Trump egykori elnöknek, akinek lehet, hogy szintén osztottak lapokat a McCarthy elleni „merényletben”.

De hogyan jön képbe Donald Trump?

Amint megürült a házelnöki pozíció, több republikánus is megkörnyékezte Donald Trumpot, hogy induljon el ő is a poszt megszerzéséért. Mivel a házelnöknek nem kell a Képviselőház tagjának lennie, 

Trump ezt nyugodtan meg is tehetné.

Ezzel kapcsolatban Trump nyilatkozott is szerdán az újságíróknak, a New York-i bírósági tárgyalást követően. Bár egyértelműen nem utasította el a felvetést, azt nyilatkozta, jelenleg teljes mértékben a 2024-es elnökválasztásra szeretne koncentrálni, ugyanakkor segít a pártnak, hogy megtalálják az új személyt. 

Felvetette: átmenetileg, ha kell, hajlandó elvállalni a tisztséget, de szerinte „több nagyszerű ember is van a Republikánus Pártban, akiből jó házelnök lenne”.

Nem sokkal később pedig az is kiderült, ki az egyik ilyen „nagyszerű ember”, akit Trump szívesen látna a házelnöki székben. Pénteken saját közösségimédia-felületén, a Truth Social-ön jelentette be, hogy a jelöltek közül Jim Jordant támogatja. Jordan „nagyszerű elnöke lesz a képviselőháznak, és teljes körű támogatásomat élvezi”.

Korábban az is felmerült, hogy Trump a Capitolium-dombra látogat, hogy tárgyaljon a republikánus képviselőkkel az új házelnök kilétéről, de ezt azóta egy Trumphoz közeli forrás cáfolta. 

Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a korábbi elnöknek lett volna szerepe McCarthy eltávolításában, mindenesetre az is beszédes, hogy 

a házelnök eltávolítását kezdeményező Matt Gaetz is részt vesz a Donald Trump szimpatizánsainak megrendezett floridai Club 47 eseményen,

ahol szerdán közösen mondanak beszédet az egykori elnökkel.

Szakadás a Republikánus Pártban?

McCarthy leváltása megosztotta a republikánusokat, akik közül többen attól félnek, hogy a párton belüli ellentét újabb problémákat szülhet Washingtonban. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy McCarthy személye eddig sem örvendett egyértelmű népszerűségnek a republikánusok körében. Már megválasztása sem ment zökkenőmentesen. Januárban négy nap és 15 szavazás kellett ahhoz, hogy a képviselők megegyezzenek az új házelnök személyéről.

Ezért könnyen lehet, hogy bár szerdára írták ki a következő választást, a héten még nem választanak új elnököt a Kongresszusban. Különösen ebben a jelenlegi helyzetben, amikor nehéz olyan jelöltet találni, aki az összes republikánus képviselőnek megfelel. A republikánusok kedden este tartottak egy kétórás fórumot, amelyen a két megmaradt jelölt Scalise és Jordan is beszédet mondott, hogy meggyőzze képviselőtársait. A párt szerdán, magyar idő szerint délután 4-kor szavaz arról, kit jelöljenek a pozícióra, de Gatez szerint egyiküknek sem lesz könnyű meggyőzni a képviselők többségét.

 

Nyitókép: Patrick Semansky / POOL / AFP

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. október 11. 17:09
Az elsők az első, a házelnök A 3. legfontosabb! Miért lenne Trump a 3.?
MaBaker
2023. október 11. 09:21
"Én úgy tudtam", hogy Trump már rég tönkrement, elvált tőle a felesége, demenciában szenved, nincs elég jó karban egy ilyen tisztséghez és elítélték vagy 20x különböző bűnügyekben és különben is, japánban túletette az aranyhalakat. Jahogy ezt csak a mainstream média nyomatja?
Zolotarjov
2023. október 11. 08:50
Na ugye..
drogqueen
2023. október 11. 08:39
Trump szétszakítja a republikánuszokat. Ez jó hír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!