WSJ: Hamarosan orosz hadihajók jelenhetnek meg a Földközi-tengeren

2023. szeptember 16. 16:27

Az oroszok hozzáférést kértek Bengázi vagy Tobruk kikötőjéhez, amelyek kevesebb mint 400 mérföldre fekszenek Görögországtól és Olaszországtól.

2023. szeptember 16. 16:27

Miközben az Egyesült Államok és Oroszország nagyobb befolyásra törekszik Afrikában, Moszkva azt szeretné, hogy hadihajói hozzáférjenek egy líbiai földközi-tengeri kikötőhöz, amivel bővítheti haditengerészeti lábnyomát a NATO hátsó udvarában – írta meg a Wall Street Journal.

Tárgyalás a líbiai kiktőkről

Magas rangú orosz tisztviselők az elmúlt hetekben találkoztak Khalifa Haftar líbiai hadúrral, hogy a háború sújtotta ország keleti részén az általa ellenőrzött területeken hosszú távú kikötési jogokról tárgyaljanak. 

Az oroszok hozzáférést kértek Bengázi vagy Tobruk kikötőjéhez, amelyek kevesebb mint 400 mérföldre fekszenek Görögországtól és Olaszországtól 

– olvasható a lapban.

A Haftarral a kikötőkhöz való hozzáférésről folytatott tárgyalásokra azért került sor, mert a 

Kreml igyekszik elmélyíteni befolyását Afrikában, és kijátszani az Egyesült Államokat, 

amely nyomást gyakorol az afrikai államokra, hogy csatlakozzanak a nyugati szövetséghez, amely elszigeteli Oroszországot az ukrajnai inváziója miatt.

A Wagner-csoport afrikai jelenléte

A Kremlhöz lojális orosz katonai és biztonsági csoportok szintén arra törekednek, hogy átvegyék az ellenőrzést a Wagner félkatonai csoporthoz tartozó afrikai katonai egységek és eszközök felett, miután a csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin a múlt hónapban meghalt. 

Prigozsin a Közel-Kelet és Afrika féltucatnyi országában épített ki jelenlétet, mintegy 6000 harcost számlálva, akik gyakran a helyi politikai vezetők biztonságát biztosították, néha értékes erőforrásokhoz való hozzáférésért cserébe.

Amerikai reakció az orosz terjeszkedésre

Egy közös amerikai diplomáciai és katonai misszió várhatóan még ebben a hónapban Líbiába látogat, hogy nyomást gyakoroljon Haftarra, hogy utasítsa ki Wagner zsoldosait, és arra ösztönözze, hogy egyesítse erőit a rivális frakciók által ellenőrzött erőkkel. Az Egyesült Államok azt reméli, hogy ez ütközőzónát hoz létre a Száhel-övezetben, ahol megnőttek a dzsihadista tevékenységek és a kormányok megdöntésének sorozatai. 

„Az oroszok agresszív terjeszkedési üzemmódban vannak, az USA pedig csak próbálja fenntartani afrikai lábnyomát” 

– mondta Cameron Hudson, az Egyesült Államok szudáni különmegbízottjának korábbi kabinetfőnöke.

Elemzők szerint az orosz előrenyomulás lehetővé tenné Moszkva számára, hogy ellenőrzés alá vonjon kulcsfontosságú energiafolyosókat, amelyek alternatívaként szolgálhatnának az Európába irányuló saját ellátásaikhoz. 

Ez lehetővé tenné a Kreml számára azt is, hogy kiterjessze globális konfrontációját a Nyugattal.

Nyitókép: Handout / Russian Defence Ministry / AFP

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. szeptember 17. 14:57
🤨🤭🤭
NoFace
2023. szeptember 17. 13:26
"Hamarosan orosz hadihajók jelenhetnek meg a Földközi-tengeren" Na és? Az még nem a Mexikói-öböl és nem is a Hudson-öböl.
lajajakab11
2023. szeptember 16. 20:55
NA MUSZKASZOPÓ TROLL FÉRGEK, MOST MÁR A JÚDÁSPÉNZT SEM KAPJÁTOK A PUTLER MAFFIÓZÓTÓL. A LEHÚZÁSOK MUTATJÁK MENNYIEN NYÜSZÍTETEK ITT
kovsa
2023. szeptember 16. 19:07
„Az oroszok agresszív terjeszkedési üzemmódban vannak, az USA pedig csak próbálja fenntartani afrikai lábnyomát” Ez nagyon jó! Tulajdonképpen azt mondják, hogy: "Mit képzelnek ezek a pimaszok, el akarják venni azt amit mi már egyszer meghódítottunk. El akarják tőlünk venni, amit mi már elvettünk. Pofátlanság teteje!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!