Apokalipszis Marokkóban: már csaknem 300 halottja van az éjjeli földrengésnek

2023. szeptember 09. 07:21

A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta.

2023. szeptember 09. 07:21
null

Legalább 296 ember meghalt a péntek éjjel Marokkóban pusztító erős földrengésben, amely hatalmas károkat és pánikot okozott Marrákesben és több más városban – derül ki az előzetes hivatalos adatokból. A rabati székhelyű geológiai központ arról számolt be, hogy a rengés a Richter-skála szerinti 7-es erősségű volt, és 

az epicentruma az ország középső részén fekvő Al-Hauz tartományban volt, a turistaváros Marrákestől délnyugatra.   

„Az előzetes adatok szerint a földrengés 296 ember halálát okozta Al-Hauz, Marrákes, Uarzazate, Azilal, Sisaua és Tarudant tartományokban” – áll a minisztérium közleményében. Ugyanezen forrás szerint 153 ember megsérült és kórházba került. A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta. A hatóságok „minden szükséges erőforrást mozgósítottak a beavatkozáshoz és az érintett területek megsegítéséhez” – tette hozzá a belügyminisztériumi közlemény.   

A közösségi oldalakon keringő képek és szemtanúk beszámolói szerint 

a földrengés több városban is jelentős károkat okozott. 

Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, ami pánikot keltett a lakosság körében. A közösségi oldalakon közzétett képek szerint sokan az utcára menekültek ezekben a városokban, attól tartva, hogy házaik összedőlnek.   

Az internetezők által közzétett fotókon és videókon nagy törmelékdarabok láthatók a marrákesi Medina negyed utcáin. De 

készültek fényképfelvételek a lezuhanó törmelékek által összezúzott autókról is. 

Az interneten közzétett képek szerint a híres Marrákes központjában egy minaret erősen megrongálódott, két ember megsérült. A marrákesi regionális egészségügyi központ felhívta a lakosokat, hogy az emberek szombaton adjanak vért a sérültek számára.   

Tizenkilenc éve, 2004. február 24-én a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a Rabattól 400 kilométerre északkeletre fekvő Al Hoceima tartományt, amely 628 ember halálát és jelentős anyagi károkat okozott. 1960. február 29-én pedig az ország nyugati partvidékén található Agadirban pusztított a földrengés, amely több mint 12 ezer ember – a város lakosságának egyharmada – halálát okozta.

(MTI)

Nyitókép: FADEL SENNA / AFP

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burg_kastL71-C
2023. szeptember 09. 10:07
Az az érzésem, hogy ez a kőzetrepesztéses szénhidrogén bányászati technológia, itt az Alföldön, a fiókba kerül.
NoFace
2023. szeptember 09. 08:54
Ez valószínűleg hatással lehet a Kanári-szigetek térségére is. Ott meg ha jól tudom vannak olyan részek, amik ha a tengerbe csúsznak akkor óriási cunamit okozhatnak, még akár Amerikát is veszélyeztetve.
Kormánypárti2
2023. szeptember 09. 08:40
Ha nem elégé rettenetes egy hír, ha a szemét olvasó már nem akar rettegni, szorongani, akkor jön a firkász és apokalipszist kiált. Csúnya dolog a hullamatek, na de háromszáz a közel negyven millióból az még nem hogy apokalipszis, de még valószínűleg az ottani napi természetes halálozás szintjét se éri el. " egy minaret erősen megrongálódott" :) A marokkóiak vagy veszettül jól építkeznek, vagy az apokalipszis csak a köcsög újságíró szenzációhajhász aljassága.
need-info
2023. szeptember 09. 08:05
Akkor mit mondjanak a törökök?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!