A Medve egy kísérleti atomrobbanás előkészítésén dolgozik Novaja Zemlja szigetén

2023. szeptember 23. 11:19

A nukleáris vetkőzős-rulett palackja tovább forog, miközben a nappaliban a szülők igyekeznek elhinni, hogy a tiniszobában TV Macit néznek.

2023. szeptember 23. 11:19
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Mivel az ukrán háború jellege továbbra is egy lassú, felörlő logika szerint folyik, különösebb drámai események nélkül, a nukleáris kardok csörtetése is jelentősen elhalkult. Azok a kardok azonban,  nagyon is ott vannak. Néhány héttel ezelőtt Oroszország visszafogott retorikával jelentette be, hogy az új Szarmat interkontinentális rakéták hadrendbe állítása befejeződött.

Közben a CNN arról számol be, hogy mindhárom szuperhatalom felpörgette az atomfegyver fejlesztési programját. Orosz és amerikai források szerint a Medve egy kísérleti atomrobbanás előkészítésén dolgozik Novaja Zemlja szigetén. 

A világhatalmi sakkhúzások peremén húzódik meg Pakisztán ambiciója, hogy a jelenlegi arzenálját 200 atomtöltetre fejlessze fel. Közben Irán kiutasította a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőreit, Szaudarábia pedig urándúsításba szeretne belevágni az USA áldásával az Izraellel való normalizációért cserébe.

A nukleáris vetkőzős-rulett palackja tovább forog, miközben a nappaliban a szülők igyekeznek elhinni, hogy a tiniszobában TV Macit néznek. 
Oroszországban és Kínában pezsgő doktrinális vita folyik arról, hogy hogyan lehetne az atomarzenált az elrettentés passzív eszközéből, a hatalmi politika aktív eszközévé tenni.  Mindeközben nálunk egyre kevesebb olyan szakember van aki érdemben tudna hozzászólni a nukleáris stratégia és a nukleátis doktrina kérdéséhez. Ahol pedig nincs minőségi kutatás, ott nem beszélhetünk minőségi politikai döntéshozatalról sem.”

Nyitókép: Dimitar Dilkoff / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. szeptember 25. 15:23
Meglepődtem rajta, de csaknem akárki vehet atombombához is való plutónium 239-et a kémiai elem gyűjteményébe, oktatási, kutatási célra, azaz persze csak mütyürke mennyiségben. Szóval van piacuk a ritka, radioaktív kémiai elemeknek. Atombombához kevesebb mint 2 kiló plutónium-239 is elegendő, ha az elég tiszta. Urán-235-ból meg kellene 25 kiló legalább tisztaságtól függően. S az urándúsítást kiszúrja a "nemzetközi közösség" meg az atomsorompó. Míg a plutóniumot atombombához le tudná gyártani suttyomban valami atomfizikai kutatóintézet kísérleti reaktorban.
Akitlosz
2023. szeptember 25. 15:21
I feel the earth move under my feet 2023. szeptember 24. 20:36 A töltet a lényeg. Hordozni egy bőröndben is lehet egy atombombát. Tényleg, nem vicc. Ha van bomba lesz mivel hordozni is. Sőt már van is. A Gripenek tudnak atombombát hordozni. Minél kisebb egy reaktor annál könnyebb plutóniumot gyártani benne, annál több a kósza, másra nem hasznosuló neutron. Azaz elég egy kísérleti reaktor egy egyetemen. Amerikában sem a nagy erőművek termelik a plutóniumot, hanem a kicsik. Azok áramtermelésre nem annyira gazdaságosak. Kémiai elem gyártásra viszont azok. Milliárdokat érnek a magas rendszámú kémiai elemek kilónként. Egy halom békés célra is jók. Energiaforrásnak például.
voltospultos-2
2023. szeptember 25. 11:02
Már nem emlékszem jól, hány száz tonna dúsított uránt vett az USA tavaj az oroszoktól.
Gyurcsany-embere
2023. szeptember 25. 09:54
Kasztráltnak megint elment az esze, nyomja a megfélemlítő szöveget. "egy kísérleti atomrobbanás előkészítésén dolgozik Novaja Zemlja szigetén" tudod hány kísérleti atomrobbantás volt már ott? Az 56Mt-ás hidrogénbombát is ott robbantották a megszállott ruszkik, ami akár a világot is felperzselhette volna. Soha nem érdekelte őket a nukleáris biztonság, radioaktív szennyezés, arról beszélj hány kiskatona vesztette életét eddig az oroszok felelőtlensége miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!