Szlovákiai parlamenti képviselők: Orbán a saját képére akarja formálni Szlovákiát

2023. augusztus 16. 17:41

Juraj Krúpa felszólította Magyarországot, ne avatkozzon bele Szlovákia ügyeibe, különösen a választások előtt.

2023. augusztus 16. 17:41

A szlovákiai Szabadság és Szolidaritás párt (SaS) elítélte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Menczer Tamás külgazdasági és külügyi államtitkár kijelentéseit, és azt kéri a külügyi tárcától, kéresse be a pozsonyi magyar nagykövetet, hogy magyarázatot adjon a magyar külügyi vezetők kijelentéseire a szlovákiai ellenzéki politikusok felelősségre vonásáról – adta hírül az Index a TASR szlovák hírügynökségre hivatkozva.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Menczer Tamás

Facebook

Idézőjel

Hirtelen szlovák oldalon azok is érzékenyek lettek a „belügyekre”.

Juraj Droba, az SaS képviselője a párt szerdai sajtótájékoztatóján kritizálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelenlegi „rezsimjét”, amelynek szerinte a rendőrség függetlensége és a jogállamiság „valószínűleg nem sokat jelent”. Hozzátette, Szlovákia azonban nem akar erre az útra lépni, és hozzátette: 

„A szlovákiai választások befolyásolására tett kísérlet nyilvánvaló, és ezt elfogadhatatlannak tartjuk”.

Juraj Krúpa, az SaS másik parlamenti képviselője felszólította Magyarországot, ne avatkozzon bele Szlovákia ügyeibe, különösen a választások előtt. Ravasz Ábel korábbi romaügyi kormánybiztos és a Híd volt alelnöke, aki most függetlenként az SaS listáján indul, arról beszélt, Szlovákia számára nagyon fontos a jó kapcsolat Magyarországgal, ami szlovákiai magyar közösség érdeke is – ezt már a Napunk írja. Ám szerinte Orbán Viktor mindent megtesz azért, hogy ez ne így legyen. Úgy véli, 

a magyar miniszterelnök korábban is beavatkozott a szlovákiai választásba, de akkor az MKP, a jelenlegi Szövetség érdekében tette, most viszont a Smer érdekében teszi.

Ravasz szerint, „Orbán keresztes hadjáratot folytat a liberalizmus ellen és Szlovákia mentális gyarmatosítására készül, a saját képére akarja formálni az országot”. Később újságírói kérdésre válaszolva elmondta, azok az aggályok alaptalanok, amelyek szerint Orbán Viktor területi revízióra készülne.

Nyitókép: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AndyP
2023. augusztus 18. 12:48
Szlovakiat magyarok nagyban befolyasoljak, befolyasolhatjak. De nem mindegy hogy azt Sorosnak vagy Orbannak hivjak.
B_kanya
2023. augusztus 17. 08:18
"Zilizi Gábor 2023. augusztus 17. 02:21 Mandiner csinaljatok már cikket arról is hogy Szlovákia hanyszor avatkozott Magyarorszag valasztas elotti belugyeibe... " https://www.origo.hu/nagyvilag/19990218szlovakia.html https://www.origo.hu/itthon/19990317azomegagy.html "Az akció tervei szerint a szlovák titkosszolgálatok olyan dokumentumokat terjesztettek volna Magyarországról, ami azt sugallja: hazánk más, idegen hatalmak érdekeit képviseli a régióban - közölte Kövér László. - Az Omega-ügy az előző szlovák kormány ideje alatt működő titkosszolgálatokra volt jellemző, amivel az új politikai vezetés szakítani kíván - fűzte hozzá Kövér László." Tudod, akinek jobb a memóriája, mint egy aranyhalnak vagy balf444sznak...
Zilizi Gábor
2023. augusztus 17. 02:21
Mandiner csinaljatok már cikket arról is hogy Szlovákia hanyszor avatkozott Magyarorszag valasztas elotti belugyeibe... Nyomás!
Player1
2023. augusztus 16. 22:15
Ha tanulmányozzuk a térképeket és a matematikát megállapíthatjuk Szlovákia teljes területe része Magyarországnak. Ez például Romániával nem így van. Tehát lefordítva: SZLOVÁKIÁNAK MAGYARORSZÁG VISZONYLATÁBAN NEM LEHET BELÜGYE, mert az Magyarország belügye is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!