Sürgősen átépíttetnék Németországot a civil aktivisták

2023. augusztus 18. 12:14

Német aktivisták sürgetik, hogy a berlini kormány vigye keresztül a német lakóházak tömegeinek kötelező felújíttatását a klímacélok érdekében.

2023. augusztus 18. 12:14
null

Az Euractiv beszámol arról: az Európai Bizottság tervei között szerepel, hogy az Európai Unióban kötelezővé tegyék a legrosszabb minősítésű lakóházak felújíttatását, különös tekintettel a klímacélokra. 

A portál arról ír: Európa épületei teszik ki az energiafogyasztás és a széndioxid-kibocsátás egyharmadát. A fűtési rendszerek cseréje és a hőszigetelés jelentősen javítana az adatokon –

Brüsszel szerint pedig kötelezni kellene erre a rossz kategóriában szereplő házak tulajdonosait

 (jellemzően az EU tagállamainak legszegényebb polgárait).

Az eddigi brüsszeli tervek ellen több uniós tagállam felemelte a szavát, de például Franciaország és Németország vezetése eddig kiállt az „ambíciózus” tervek mellett – írja az Euractiv.

A portál szerint ugyanakkor a német kormány lelkesedése mostanában elkezdett csökkenni, 

így akcióba léptek a klímaaktivisták, akik a radikális politikát sürgetik a berlini kormányzattól.

Florian Schöne, a DNR nevű környezetvédelmi és társadalmiigazságosság-egylet igazgatója szerint a minimumkövetelmények területén való engedékenység árt az európai klímavédelemnek, az alacsony jövedelmű háztartásoknak, és rontja Németország hírnevét mint megbízható partnerét az EU-ban.

Klara Geywitz szocdem építésügyi miniszter ugyanakkor arról beszélt: „Nem gondolom, hogy a német alkotmányossággal összefér az épületek renoválásának kötelezővé tétele”.

A nyári szünet után Brüsszelben folytatják a javaslat kidolgozását és megtárgyalását – ami hazánk lakossága számára sem lesz érdektelen téma.

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. augusztus 19. 09:46
Egy ház hőszigetelése nem olyan munka, aminek a betanítása évekig tart. Ott a rakás migráns, a szociális segélyekért akár közmunkában lehetne ilyet végeztetni. A szövetségi állam adhat pénzt a építőanyagra, a tartomány a képzésre, a település pedig a tervezést és a művezetést adja. De ez nem fog megvalósulni, mert a migritől nem szabad munkavégzést várni, hiszen ő menekült 7 országon át, neki és a meg sem született dédunokáknak ez akkora trauma volt, hogy életük végéig el kell majd tartani őket.
orokkuruc-2
2023. augusztus 19. 09:35
Ugandai Bubu 2023. augusztus 18. 14:27 Értem már ! Te még többieknél is jobban szereted a melegbarnát , amit a szádba kapsz tőlünk, és azért, mert nem látszik a pofádon (ugye, mert barna)
Martell 2
2023. augusztus 18. 23:05
Ezek a sötétzöldek igazi sötét gazemberek, gátlástalanul megnyomorítanának másokat.
Szuperszig
2023. augusztus 18. 20:12
És ha jól sejtem akkor a sorosgyuribácsi szivesen adna kölcsönt a felújításokhoz, amivel aztán a középosztályt adósságba leheet majd verni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!