Lavrov elárulta: ez kell ahhoz, hogy Oroszország visszatérjen a gabonaegyezményhez

2023. augusztus 24. 20:38

Az orosz külügyminiszter Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral tárgyalt.

2023. augusztus 24. 20:38

Oroszország csak abban az esetben tér vissza a gabona fekete-tengeri exportját lehetővé tevő egyezményhez, ha a Nyugat eleget tesz a Moszkvával szemben vállalt kötelezettségeinek – jelentette ki Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Guterres és Lavrov találkozóját megelőzően – csütörtökön – az orosz tárcavezető a fejlődő országokat tömörítő BRICS-csoport háromnapos johannesburgi csúcstalálkozójának végén tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: semmi jele annak, hogy a Nyugat tiszteletben tartaná a fekete-tengeri gabonamegállapodás Oroszországot érintő részét.   

Egyelőre nem látjuk ezeket a jeleket” 

– mondta. Oroszország nem hosszabbította meg a júliusban lejárt gabonamegállapodás hatályát arra hivatkozva, hogy nem teljesítették a megállapodásnak az orosz mezőgazdasági termékek és a műtrágya exportjára vonatkozó részét, Ukrajna így lényegében elesett a biztonságos tengeri exportútvonalaktól. 

Oroszország és Ukrajna egyaránt jelentős gabonaexportőr. Az ENSZ és Törökország által 2022 júliusában közvetített megállapodás célja az volt, hogy kordában tartsa a globális élelmiszerárak drasztikus emelkedését, amelyet részben a háború okozott.

(MTI)

Nyitókép: Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. augusztus 24. 23:37
USA HÍRSZERZŐ: https://m.youtube.com/watch?v=LDzQiD1EdC4
lájkbajnok
2023. augusztus 24. 21:29
Első a gabonaszállítás. Aki ezt akadályozza, az háborúpárti, a béke, a kereskedelem, a humánum ellensége.
pesszimista
2023. augusztus 24. 21:01
Ha visszatérnek ha nem, a jövőben a mi mezőgazdaságunkat érinti leginkább az Urán gabona export.
Akitlosz
2023. augusztus 24. 21:01
Ez az egyezmény is Oroszország átverését szolgálta, csakúgy mint sok másik. minszki megállapodások például.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!