Döbbenet: uránnal van kicsempézve a berlini metróállomás

2023. augusztus 02. 15:59

Berlinben már többször is találtak olyan radioaktív anyagot, amihez a helyi lakók is hozzáférhettek.

2023. augusztus 02. 15:59

Alfred Grenander által tervezett berlini Rosenthaler Platz metróállomást urántartalmú csempékkel rakták ki – írta meg a Telex.

A svéd származású Alfred Grenander (1863–1931) a 20. századi Berlin egyik legfontosabb építésze volt, a városi vasúthálózatért végzett munkái miatt maradt fenn a neve. Grenander 1900-tól haláláig a berlini földalattit és magasvasút-hálózatot üzemeltető cégeknél dolgozott állomások, viaduktok vasmunkái, kocsibelsők, járdakioszkok, irodák és vasúti üzemek tervezőjeként. A mai napig fennmaradt néhány alkotása – többek között a Rosenthaler Platz metróállomás is – olvasható a Telexen.

Urántartalmú csempék

Az állomás narancssárga csempéi a Lengyelországból érkeztek Berlinbe. 

Urántartalmú csempék használata nem új keletű, évszázadokig jelen volt a kerámiaiparban, 

mivel az urán-oxid kiváló mázként használva, és meglehetősen nagy mennyiségben fordul elő a természetben. 

Az uránércet hulladéknak tekintették, ezért a csempe- és kerámiaipar viszonylag olcsó és bőséges mázanyagforrással rendelkezett. Élénk narancssárga, sárga, piros, zöld, kék, fekete, mályva színeket gyártottak belőle, és az 1920–1940-es években épült házak és lakások mintegy 25 százalékához ilyen, uránnal mázolt fürdőszobai vagy konyhai csempét használtak.

A Rosenthaler Platz metróállomást 1930-ban építették, majd Berlin kettéosztottsága alatt egyike volt a város számos „szellemállomásainak”, később ideiglenes határátkelőként szolgált a berlini fal leomlása után. Attól függetlenül, hogy egy Geiger–Müller-számláló kimutatja a csempék sugárzását, a Rosenthaler Platz nem veszélyes hely, a sugárzás szintje jóval a megengedett mennyiség alatt marad. 

Radioaktív helyszínek

Berlinben már többször is találtak olyan radioaktív anyagot, amihez a helyi lakók is hozzáférhettek. Ilyen volt amikor 2010-ben radioaktív hulladékot fedeztek fel az aszfalt alatt a Stargarder Strassén Prenzlauer Bergben. 

A berlini metrómegállón kívül a New York-i Grand Central Terminal épületében is található radioaktív anyag, ott a rengeteg gránit természetes radioaktivitása mozdítja meg a műszerek mutatóit.

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. szeptember 17. 22:17
Ezt a faszságot.... Hergeljétek csak a sok hülye prolit..
masikhozzaszolo
2023. augusztus 02. 19:34
Legközelebb nem teszek Ikea lámpát a konyhaszekrény alá. Bekenem valami sugárzásra foszforeszkáló anyaggal. A gránit munkalap, a Batthyányi térről majd gerjeszti.
Tuners
2023. augusztus 02. 17:40
Vannak uránüvegeim, jó kis hobbi. Van vagy 6-8 darab néha veszek ha találok jókat, néha eladok ha találok jó árat fizető vevőt eBayen, 20-25 darab már biztos átment a kezemen. Akkora sugárzást bocsátanak ki amit már nagyjából egy újságpapír megfog, vagy a bőröd mivel nagyjából csak alfa sugárzásról van szó. Azért nem nagyon kezelem vagy rendezgetem őket. UV fényben szépen zölden fluoreszkálnak, meg szép zöld/sárgás színük van (vazelinüveg/annagrün) El lehet velük szórakozni ha valaki szeret gyűjtögetni.
hlaci83
2023. augusztus 02. 17:13
Onnan sugárzik a szeretet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!