Sebestyén Balázs a franciaországi zavargásokról: Valahol értem ezeket a fiatalokat, a francia állam nem tartotta be az ígéretét

2023. július 07. 12:07

A rádiós szerint ráadásul a francia rendőrség nyíltan rasszista.

2023. július 07. 12:07

A nagyjából egy hétig tartó franciaországi zavargások lecsendesedését követően Sebestyén Balázsék is összegezték a tapasztalatokat a Rádió1-en futó műsorukban.

Ismert:  június végén Párizs külvárosában egy rendőr lelőtt egy 17 éves algériai származású fiút, aki a felszólítás ellenére a gázra taposott. Ezután a rendőri intézkedés elleni demonstrációk hamar erőszakos cselekményekbe torkolltak, és pár nap múlva számos nagyváros külső negyede lángokban állt. 

Sebestyén Balázs szerint egy borzasztóan nagy, több évtizedes problémával kellene a francia államnak megküzdenie, de nem fogják tudni megoldani.

Valahol azért értem ezeket a fiatalokat. Valamit ígér neked a francia állam, ami nem teljesül: nem vesznek fel egyetemre, főiskolára, helyette a szakmunkára küldenek. A franciák szeretik azt mondani, hogy színvakok vagyunk, és ha te itt akarsz érvényesülni, megtalálod a lehetőséget. De közben meg nem. Ez nem olyan ígéret, amit a bevándorló hátterű fiatalok úgy érzik, hogy be lett váltva: és vannak tízezren, ötvenezren, százezren, egyre többen. Egyre durvábban alakul át a francia társadalom, és érdekes, hogy mit tudnak ezzel kezdeni a politikusok. Szerintem Franciaország nagyon nagy bajban van” – fejtette ki véleményét Sebestyén Balázs. Hozzátette: bár most elülnek a zavargások, de a probléma megmarad, és nem látszik a megoldás. 

Balázsék  ezután Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértőt hívták fel, aki szerint a probléma eredete négy-öt évtizedre nyúlik vissza, de az utcán lévő tüntetők zöme már másod-sőt harmadgenerációs bevándorló. Mint elmondta, ezek az észak-afrikai eredetű emberek úgy élik meg, hogy elméletben, az útlevelük miatt franciának számítanak, de a gyakorlatban nem.

Hozzátette: bár a francia reprodukciós ráta jónak számít Európában, de nem éri el a fenntartáshoz szükséges 2,1-es szintet, a népességnövekedést a folyamatos bevándorlás biztosítja. Ez korábban Olaszoszágból és Portugáliából is zajlott, de mostanában már zömmel nem európai civilizációs közegből érkeznek. Egyszerre sok ilyen ember bevándorlása pedig olyan problémákat okoz, hogy például egy 30 fős osztályban nem 1-2 gyereket kell integrálni, hanem 15-20-at. A beszélgetés ezután arra a témára terelődött, hogy akarják a két fél – francia állam vs bevándorlók – közül ki akarja jobban, egyáltalán akarja-e bárki is az újonnan érkezettek integrációját. Sebestyén Balázs szerint Franciaország sem biztos, hogy be akarja fogadni az embereket. Ezt azzal támasztotta alá, hogy „ott van a francia rendőrség, aki nyíltan rasszista”.

A szakértő szerint azonban a bevándorlók sem biztos, hogy teljesen integrálódni akarnak, erről most megy egy vita Franciaországban. Mindenesetre az nem vette ki magát, hogy a júniusi tüntetések alkalmával olyan szimbolikus épületeket – például könyvtárakat – támadtak meg, amelyek éppen az ő integrációjukat lennének hivatottak elősegíteni.

Ön mit gondol a műsorban felvetett problémáról

  • 723 szavazat

  • 35 szavazat

  • 412 szavazat

Nyitókép: Gauthier Bedrignans / HANS LUCAS.Gauthier Bedrignans / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tellurium-2
2023. július 09. 17:43
"ezután Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértőt hívták fel," Imádom ezeket a szakmákat.😀 "másod-sőt harmadgenerációs bevándorló. Mint elmondta, ezek az észak-afrikai eredetű emberek úgy élik meg, hogy elméletben, az útlevelük miatt franciának számítanak, de a gyakorlatban nem." 1. Ha ennyire rossz ott, akkor miért telepednek le ennyi generáción keresztül? (Költői kérdés, nyilván a rasszista francia lányok kényszerítik erre őket, miután megszülték a közös gyereküket). 2. Ha én most elmegyek belbudára magyarkodni egyet, akkor ők vajon diszkréten nem kérnek belőlem többet még cselédnek sem és keresnek mást, akik állnak még a sorban, vagy könnyes szemekkel a nyakamba borulnak, pezsgővel és kaviárral kínálnak és bevesznek a családi bizniszbe, hiszen mind egyek vagyunk és amúgy is annyi mindent köszönhetnek nekem és hasonszőrű alacsonyabb kasztba tartozó embereknek (kertész, szakmunkás, segédmunkás, utcaseprő, szemétszállító, stb.)?
Reszelő Aladár
2023. július 09. 08:37
Egy szervezetet több 10ezres szervezetet csuklóból lerasszistázni biztos, hogy a dolgok túlzott leegyszerűsítése. Az biztos, hogy a francia állam nem tett meg mindent az integrálásért és az is, hogy a bevándorlóK sem. A probléma alighanem ott kezdődött, amikor jó liberális alapon nem akartak az új jövevényekre majdnem semmit sem rákényszeríteni és még lóvét is kaptak érte. Se nyelvet, se kultúrát nem kellett váltani, a vallásukat is megtarthatták, egymás mellé telepedhettek és ma egy arabnak simán van esélye arra, hogy leéli úgy az életét, hogy nem kell franciául tudnia. Mivel ők növekednek, a többség kezdett el feléjük gesztusokat tenni és ott tartunk, hogy előbb lesz halal az iskolai menza, mint hogy nekik disznót kelljen enni. Vagyis élhetsz úgy Franciaországban, hogy nem tartod be a szabályaikat.
Tisza009
2023. július 08. 13:05
Hát igen, ha egy pasi buta, akkor nagyon buta. Nem találod, Balázs?
Welszibard
2023. július 08. 12:44
Sebestyén Balázs nem a valóságról beszél. Ha éheznek akkor kenyérboltokat, nem pedig luxuxuscikket árusító üzleteket törtek fel és raboltak ki tömegesen. Ha valaki nem hajlandó a befogadó ország törvényeit elfogadni, ki kell utasítani, ill. vészhelyzet esetén akár l is lehet lőni, mint itt is történt. Ezt Szaúd-Arábiában vagy az Arab Emirátusban gond nélkül megtették volna a saját fajtájukkal, tehát szó sincs rasszista rendőrségről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!