Konfliktus Moszkva és Teherán között? – Irán bekérette az orosz nagykövetet

2023. július 12. 17:39

Az ügy hátterében egy Moszkva által is aláírt nyilatkozat áll.

2023. július 12. 17:39
RÓHÁNI, Haszan; ERDOGAN, Recep Tayyip; PUTYIN, Vlagyimir

Bekérették a teheráni orosz nagykövetet szerdán azon nyilatkozat miatt, amelyet Moszkva több Perzsa-öböl menti országgal közösen adott ki, támogatva az Egyesült Arab Emírségek fennhatóságát az öböl három vitatott hovatartozású szigete felett. Az Oroszország és az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) által hétfőn kiadott nyilatkozatban a külügyminiszerek támogatásukról biztosították az emírségeket abban, hogy 

békés megoldás szülessen az emírségek és Irán között három kis sziget feletti fennhatóság kérdésében.

A Perzsa-öböl keleti részén, a Hormuzi-szoros közelében található Abu Musza, Nagy-Tunb és Kis-Tunb szigetek felett 1971-ben Irán vette át az ellenőrzést, nem sokkal azután, hogy a brit hadsereg kivonult a térségből, és megalakult az Egyesült Arab Emírségek. Noha Irán az ország „elválaszthatatlan” részeként tekint a szigetekre, 

az emírségek nem ismeri el Irán fennhatóságát, és magának követeli azokat.

A nyilatkozatban – amelyet Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek mellett Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar, Bahrein és Omán jegyez – az aláírók támogatják az emírségek törekvéseit egy békés megállapodás elérésére, akár kétoldalú egyeztetések útján vagy nemzetközi bíróságon.

(MTI)

Nyitóképen: Haszan Róháni iráni államfõ (k) fogadja Recep Tayyip Erdogan török (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnököt Teheránban 2018. szeptember 7-én.  (MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal)

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. július 12. 17:57
Ez nagy hülyeség volt az oroszok részéről, hogy ebbe beleavatkoztak, Irán azon kevés országok közt van akik tisztességesen járnak el velük szemben, lásd a sunyi köpönyegforgató törököket,
Akitlosz
2023. július 12. 17:43
Nem értem, hogy Oroszország ebbe miért folyt bele. S ha már belefolyt, akkor miért az Emírségeket támogatja Iránnal szemben. Ez egy felesleges konfliktus Oroszországnak. Az arabok meg a perzsák elintézik egymás között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!