Betiltaná a készpénzt Ukrajna, hogy visszaszorítsa a korrupciót

2023. július 26. 15:42

A kenőpénzek 99 százalékát készpénzben adják – fogalmazott az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője.

2023. július 26. 15:42

Nemrég olyan információ söpört végig az ukrán sajtóban, miszerint Ukrajnában teljesen elhagynák a készpénz használatát. A kormány szerint erre leginkább a korrupció megfékezése miatt lenne szükség, ám a főbb indokok között a lakosság alacsony adózási kultúrája is szerepel. Rosztiszlav Surma, az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője bejelentette, elemzik annak a lehetőségét, hogy a teljes gazdaságot készpénzmentesre állítsák át – derül ki a Világgazdaság cikkéből. 

Mint ismert, a világ számos országában egyre népszerűbb a készpénzmentesség. Ez alól Ukrajna sem kivétel. Svédországban és Hollandiában mindennapi téma a papírpénz használatának teljes elutasítása, és az első teljesen készpénzmentes ország létrehozása.

Felmérések szerint minden ötödik ukrajnainak nincs bankszámlája, illetve legalább minden tizedik-tizenkettedik továbbra is szándékosan kerüli a használatát.  

Alacsony a pénzügyi ismeretek szintje a 60 évnél idősebb és a 18–24 éves korcsoportokban. Emellett az ukrán falvak készpénzmentesítési folyamatai lassabban haladnak, mint a városokban.

Szakértők szerint van bizonyos kapcsolat a készpénz nélküli fizetések mértéke és az ország életszínvonala között. Úgy gondolják, az árnyékgazdaság sem létezhet készpénz nélkül. Rosztiszlav Surma meg van győződve ez utóbbiról. 

Kifejtette, hogy nagyszámú ukrán érintett a korrupciós folyamatokban. A kenőpénzek 99 százalékát készpénzben adják. 

Sajnos mindannyian azt mondjuk, hogy meg akarunk szabadulni a korrupciótól, ám mindig kiderül, hogy az illegális juttatások folyósításában nagyszámú állampolgár vesz részt – magyarázza az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője. 

Nyitókép: MTI/EPA/Olekszandr Koszarev

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cikoria-2
2023. augusztus 04. 22:28
Inkább ukrajnát kellene betiltani
KBA98
2023. július 26. 20:18
Ha Ukrajnában még van egy kiflire való pénze a maradék lakosságnak, akkor hajrá! De mi nem vagyunk erre vevők!
citromosParizer
2023. július 26. 20:08
ez de szar szöveg már! mert akkor nem fogják egyből valami valutában kérni? :) amúgy sincs korrupció Ukrajnában, a művész úr megmondta...
Majdmegmondom
2023. július 26. 19:04
Ott nem a készpénzzel van a baj, hanem az ukránokkal! Na most éppen azok cseréje folyik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!