Varufákisz: „Orbanizálni" akarja Görögországot Micotákisz kormányfő

2023. június 16. 15:01

Micotákisz „orbanizálni” akarja Görögországot: falat építeni, megbénítani az ellenzéket, átvenni az irányítást a média fölött – sorolja a görög baloldali közgazdász-politikus.

2023. június 16. 15:01
null

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kormányzásáról készített interjút Jánisz Varufákisz közgazdásszal, Aléxisz Ciprász korábbi pénzügyminiszterével, a nemzetközi új baloldal egyik intellektuális vezetőjével a Corriere della Sera.

A cikk az olasz lap pénteki print kiadásában olvasható. Májusban, a legutóbbi választáson Micotákisz liberális-konzervatív pártja, az Új Demokrácia kapta a legtöbb szavazatot,

ám mégis feloszlatták a parlamentet, hogy egy új választást rendezhessenek

az új választási törvény alapján, még több mandátumra számítva.

Varufákisz szerint Micotákisz „orbanizálni” akarja Görögországot: falat építeni, megbénítani az ellenzéket, átvenni az irányítást a média fölött, mint ahogy az Magyarországon vagy Lengyelországban történik. Az első törvény, amit aláírt, arra vonatkozik, hogy a hírszerző szolgálatok parancsnoka a miniszterelnök.

„Ez nyugtalanító” – mondta el Varufákisz, aki a migrációs helyzetről is beszélt. Szerinte Törökország nem tekinthető biztonságos országnak, mivel diktatúra. Fontos lenne, hogy az Európai Unió államhatárnak tekintse a görög és az olasz vizeket is.

A görög közgazdász úgy látja:

Brüsszel közvetve felelős a tengerbe veszett migránsokért, mert nincs humánus bevándorláspolitikája.

Görögország sokáig befogadó volt, ami megváltozott az ország 13 éve tartó szegénysége miatt, és mert a média, amit Micotákisz úgy irányít, mint Erdogan török elnök, folyton azt sulykolja, hogy jönnek a muzulmánok és ellopják még a morzsát is.

Jánisz Varufákisszal a Mandiner korábban nagyinterjút készített, ami itt olvasható el.

 

Fotó: Ficsor Márton

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ldemsp
2023. június 17. 18:15
Ne Varufakiszt fikázzátok máááá'! Amit ő mond, az görög szempontból OK. Bemegy hozzájuk a sok szigetre a tengeren át a sok migráns, megvédeni nem tudják a szigeteket, hát megpróbálnak megszabadulni tőlük. Visszaküldeni nem tudják őket mert a libsi média megbná őket tejszínen, hát megpróbálják szétosztani őket a többi EU ország közt. Tisztességtelen, de hol van a nemzetközi politikában tisztesség? Szóval helyiértékén kell kezelni ezeket a mondatokat.
Lajoss
2023. június 17. 17:52
A görögöknek több eszük van,mint a magyar birkáknak..
szodabár
2023. június 17. 15:51
Hudefakisz?
apro_marosan_petergabor
2023. június 17. 10:43
A bolsikat sosem zavarták a tények. Varu is ezek közé tartozik. Értjük, hogy a török szomszéd miatt sok Leopárd2 tankot kell venni (tán nekik van a legtöbb az EU-ban), de azt is fel kell fogni, hogy ehhez a görögöknek többet kellene dolgozni és kevesebbet lopni. Varu ezt még nem ismerte fel. Ha az orbanizálás a görögök erőteljesebb munka világába irányítását jelenti, hidd el Varu, ezzel jól fogtok járni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!