Fellélegezhet Biden: elfogadták a törvényét, amivel az USA elkerüli az államcsődöt

2023. június 02. 10:33

Ezzel elkerülik az ország fizetésképtelenségét.

2023. június 02. 10:33
null

Az amerikai szenátus csütörtökön elfogadta a Joe Biden elnök által támogatott kétpárti törvényt, amely

felemeli az államadósság 31 ezer milliárdos felső határát, és ezzel elkerüli az ország a fizetésképtelenséget.

Az adósságplafon megemeléséről a képviselőház már korábban elfogadott egy törvényt, ami lehetővé tenne újabb 1500 milliárd dollár hitel felvételét az állam számára.

A szenátus 63-36 arányban szavazta meg a képviselőház által szerdán elfogadott törvényjavaslatot, miközben a törvényhozók versenyt futottak az idővel a demokraták és a republikánusok közötti hónapok óta tartó pártpolitikai vitákat követően. A pénzügyminisztérium előzőleg arra figyelmeztetett, hogy június 5-én nem lesz képes kifizetni az összes számláját, ha a kongresszus addig nem lép

Joe Biden amerikai elnök dicsérte, hogy a törvényhozás időben cselekedett.

Ez a kétpárti megállapodás nagy győzelem a gazdaságunk és az amerikai nép számára”

– mondta. Hozzátette, hogy a lehető leghamarabb aláírja a megállapodást.

A végső szavazás előtt a szenátorok közel egy tucat módosító indítványt tettek – a hétfői sürgető június 5-i határidőre való tekintettel azonban a késő éjszakai ülésen mindet elutasították.

Ezzel a jogszabállyal 2025. január 1-jéig felfüggesztik a szövetségi hitelfelvétel törvényi korlátozását. A legtöbb más fejlett országgal ellentétben az Egyesült Államok korlátozza a kormány által felvehető adósság összegét, függetlenül a törvényhozás által elkülönített kiadásoktól.

Schumer és republikánus kollégája, Mitch McConnell betartotta ígéretét, hogy mindent megtesznek a Biden és Kevin McCarthy republikánus házelnök által tárgyalt törvényjavaslat felgyorsítása érdekében.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. július 26. 02:32
Nem a ő törvénye. A cikkben is ez van: "elfogadta a Joe Biden elnök által támogatott kétpárti törvényt" Ő már abban sem tud dönteni, hogy beszarik-e, avagy sem.
Csigorin
2023. június 05. 02:07
amugy az mennyire jogallami hogy ha egy torveny kenyelmetlen akkor modositjuk? nem ilyesmiert baszogatnak?
tölgy
2023. június 02. 13:30
Ugyan má'! Nincs itt kérem semmi látnivaló! Az izmozás csak azon folyt, hogy ki mennyit szakíthat majd a 4 ezer milliárdból.
Akitlosz
2023. június 02. 13:10
Érdekes, hogy az MTI azokat tartja fejlett országnak, amelyek már csakis hitelekből és pénznyomtatásból tudják fenntartani magukat. A bevételeikből nem. Még csak szándék sincsen az államadósság visszafizetésére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!