Szenzáció: Vergilius egy versrészletét találták meg egy több mint 1800 éves olajkorsón

2023. június 22. 18:05

A szakértők azt is kiderítették, hogy a szövegrészlet az időszámításunk előtt 29-ben született, Georgica című költemény első könyvéből származik, amelyben Vergilius a mezőgazdasággal és a vidéki élettel foglalkozik.    

2023. június 22. 18:05
null

Vergilius egy versrészletét találták meg egy több mint 1800 éves olajkorsóra vésve a dél-spanyolországi Villalón falu közelében.

A córdobai egyetem tájékoztatása szerint a hat centiméter széles és nyolc centiméter hosszú kerámiatöredékre egy járókelő bukkant a Tamujar patak mellett. A régészek szerint a lelet kivételessége abban rejlik, hogy olajkereskedelemre használt amforába vésve még sosem találtak Vergilius-idézetet. A kerámiadarabra írt szöveget megvizsgálva a szakértők azt is kiderítették, hogy a szövegrészlet az időszámításunk előtt 29-ben született, Georgica című költemény első könyvéből származik,

amelyben Vergilius a mezőgazdasággal és a vidéki élettel foglalkozik.    

A kutatók számára a legnagyobb kérdés az, hogy ki és miért véshette az ókori Róma legnagyobb eposzköltőjének művét az olajtartó edény aljába. A feltételezések szerint az amforakészítő üzem egyik alkalmazottja akár gyerekmunkás is lehetett, aki az átlagnál műveltebb volt egy olyan vidéken, ahol az írástudás ritkaságnak számított a munkások körében.

(MTI)

Nyitókép: illusztráció, LEEMAGE VIA AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tisza009
2023. június 23. 14:14
Klassz ezt olvasni. A gimis latinórák emlékeit idézi fel. Jófej volt a pálcás latintanárnő, meg a jóöreg Vördzs.
fogas paduc
2023. június 23. 13:17
Akkor is voltak már sznobok.
Vakfolt
2023. június 23. 06:22
"A córdobai egyetem tájékoztatása szerint a hat centiméter széles és nyolc centiméter hosszú kerámiatöredékre egy járókelő bukkant a Tamujar patak mellett." A járókelő valószínűleg azután bukkant véletlenül erre, hogy előtte gondosan elrejtette ott.
bagira
2023. június 23. 04:03
Törékeny cserépdarab 1800 éves nem tört apró darabokra . Történelem vihara nem zúzta össze ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!