Oroszország elleni NATO-háborút helyeznének kilátásba amerikai szenátorok

2023. június 23. 17:08

Republikánus és demokrata szenátorok szerint a NATO-nak háborúba kellene szállnia akkor, ha atomtámadás érné Ukrajnát.

2023. június 23. 17:08
null

Az ukrán Pravda arról számolt be, hogy az amerikai szenátus egy olyan határozatot terjesztett elő, amely azt javasolja, hogy Oroszország, Fehéroroszország „vagy Oroszország megbízottjainak” cselekedeteit tekintsék a NATO elleni támadásnak, ha radioaktív sugárzás éri a szövetség valamely országának területét.

A szenátorok megjegyezték, hogy a Szovjetunió összeomlása óta a Belaruszba szállított nukleáris fegyverek az első precedens arra,

hogy Oroszország saját határain kívülre vitte nukleáris fegyvereit,

és ez komoly fenyegetést jelent a globális biztonságra az Ukrajnában zajló háború közepette.

A NATO 5-ös cikkelye a javaslat szerint érvénybe lépne akkor is, ha atomtámadás éri Ukrajnát (akár Oroszország, akár Belarusz területéről), illetve akkor is, ha baleset történik (pl. a zaporizzsjai atomerőmű körül) és emiatt a sugárzás átterjed a NATO országaira – ismertette a lap.

A katonai akcióba a NATO tagállamainak is bele kellene egyeznie

Hozzátették, a vonatkozó törvényjavaslatot Lindsey Graham republikánus és Richard Blumenthal demokrata képviselő nyújtotta be, így kétpárti támogatást élvez. Ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy a javaslatot pontosan hány szenátor támogatja, illetve az is fontos tényező, hogy ha el is fogadják, ezután

a Képviselőháznak és Joe Biden elnöknek is alá kellene írnia a javaslatot ahhoz, hogy törvény legyen belőle.

A konkrét katonai akcióba a NATO tagállamainak is bele kellene egyeznie, az Egyesült Államok erről a NATO keretszerződése szerint nem dönthet egyoldalúan.

„Ez az állásfoglalás [...] azt az üzenetet hivatott küldeni Vlagyimir Putyinnak és hadseregének, hogy megsemmisülnek, kizsigerelik őket, ha taktikai nukleáris fegyvereket vetnek be, vagy ha olyan módon rombolnak le egy atomerőművet, hogy az a környező NATO-országokat fenyegeti” – idézte a demokrata politikust az ukrán Pravda.

***

Nyitókép: Patrick Semansky / POOL / AFP

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. június 24. 15:41
Amerikának mi köze van van hozzá?
confitür
2023. június 23. 22:32
Ezt az amerikaiak alaposan elkúrták. Sem a Szovjetúnió,sem Oroszország nem alkalmazott nukleáris fegyvert,de az amerikaiak már igen. Egyébként meg a NATO semmilyen győzelmi esélyt nem jelentene Oroszországgal szemben. Egy NATO Orosz konfliktus estén Kína,és Törökország is az Oroszokat erősítené. Egyszerűen az Amerikai Egyesült Államok világuralmi pozíciójának ideje lejárt.
Martell 2
2023. június 23. 22:21
Atomháborút akarnak ezek a zsidó ügynökök ?
csőgörény
2023. június 23. 21:56
Akkor ti a fületeket farkatokat behúzva menekültök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!