Akik az EU-ról álmodnak – így áll most Ukrajna, Moldova és Georgia csatlakozása

2023. május 31. 09:01

Moldova EU-párti tüntetései is azt mutatják, hogy a három legfrissebb tagjelölt egyre sürgetőbbnek érzi az uniós csatlakozást. De hogy áll most Ukrajna, Moldova és Georgia csatlakozási kérelmének elbírálása? Van-e rá lehetőség, hogy a három ország bármelyike EU-tag legyen a közeljövőben?

2023. május 31. 09:01
null

Ukrajna, Moldova és Georgia (Grúzia)

pár nappal az ukrajnai orosz invázió megindítása után nyújtották be csatlakozási kérelmüket az Európai Uniónak,

amelyre az Európai Tanács rekord gyorsasággal reagált is.

A 2022 júniusi csúcstalálkozón – kevesebb mint négy hónappal a kérvények benyújtása után – a tagállamok vezetői elfogadták Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszát. Bár Georgia egyelőre nem lehet tagjelölt, ők is megkapták a lehetőséget, hogy egyszer a jövőben csatlakozzanak, amennyiben végrehajtják a szükséges reformokat. A Tanács Ukrajnának hét, Moldovának kilenc, Georgiának pedig tizenkét változtatási javaslatot írt elő ahhoz, hogy továbbléphessenek a csatlakozási procedúra következő szakaszába.

Az, hogy az EU ilyen gyorsan reagált a három ország kérvényére, koránt sem jelenti azt, hogy akár Ukrajna, akár Moldova, akár Georgia a közeljövőben EU-tag lehet.

Az unió legutóbb 2013-ban bővült Horvátországgal,

jelenleg pedig nyolc ország várakozik tagjelölti státuszban, illetve van két potenciális tagjelölt is, Georgia és Koszovó.

De mit is kell tennie a három legfrissebben csatlakozni kívánó országnak?

Georgia esetében az uniónak fenntartásai vannak az állam demokratikus működését illetően. Ezzel szemben Ukrajnában és Moldovában az EU megítélése szerint a legutóbbi választások demokratikusan zajlottak. Utóbbi két országnak a korrupció és az oligarcha réteg felszámolását tűzték ki elsődleges céljául. Mindhárom esetben – csakúgy, mint minden új csatlakozni kívánó országnál –

legfőbb szempont a jogállamiság megteremtése, a gazdasági kérdések csak ezután következnek.

Egy 2023 márciusában megjelent tanulmány szerint a júniusi csúcstalálkozó után mindhárom ország igyekezett a lehető leggyorsabban eleget tenni az EU-s kéréseknek. Ez érthető, hiszen mindhárman egyfajta menedékként tekintenek az unióra, amely megvédheti őket Oroszországgal szemben.

Az Európai Tanács szerint a kérvény benyújtásának idején mindhárom országban problémák voltak az igazságszolgáltatással, a korrupcióval, az oligarchia szerepével, valamint az emberi jogok érvényesítésével. A márciusi adatok azt mutatják, hogy a legutóbbit illetően Ukrajnának és Moldovának sikerült jelentős eredményeket elérnie, a többiben viszont még mindhárom ország fejlődésre szorul. Az előírt változtatásokból Ukrajnának kettőt, Moldovának egyet, Georgiának pedig hármat sikerült teljesítenie, ami azt mutatja, hogy még bőven van miben fejlődniük.

A bővítéssel kapcsolatos következő lépéseket az EU attól teszi függővé, hogy mikor sikerül a jelentkezőknek minden eddig megszabott feltételt teljesítenie.

Az Európai Bizottság várhatóan októberben fog kiadni egy részletesebb jelentést a három ország csatlakozását illetően.

A Bizottság feltehetően mindhárom tagállamnál a következő lépések megtételét fogja szorgalmazni.

Ez Ukrajna és Moldova esetében azt jelentené, hogy megkezdődhetnek a nemzetközi tárgyalások, Georgia pedig – a többiektől egy lépéssel lemaradva – tagjelölti státuszt kaphat.

Ugyanakkor a Bizottság jelentésétől függetlenül mind a 27 tagállam jóváhagyására szükség van a továbblépéshez, ami egyáltalán nem borítékolható. Bár Brüsszelben többen bíznak abban, hogy a tagállamok hamar egyetértésre jutnak a kérdésben, hiszen 2024-ben döntések szempontjából egy nem túl aktív év várható. Egyrészt az európai parlamenti választások miatt, másrészt azért, mert a teljes Európai Bizottság kicserélődik, harmadrészt pedig azért, mert új elnöke lesz az Európai Tanácsnak. Egyszóval mindenkinek érdeke, hogy még 2023-ban hasznos döntések szülessenek.

Miért akar most mindhárom ország EU-tag lenni?

Míg az orosz invázió előtt nem sok szó esett a három ország EU-s csatlakozásáról, az utóbbi időben egyre sürgetőbbnek mutatkozik ez a lépés. Ahogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, Zelenszkij azonnal kérte az ország felvételét az EU-ba,

abban a reményben, hogy a szövetség tagjaként védelemben részesülhet.

Ugyanez motiválta Moldovát és Georgiát is. Előbbi a háború kitörése óta attól tart, hogy Oroszország egy számára barátságos rendszert segíthet hatalomra az országban, amellyel újabb székhelyről támadhatná Ukrajnát. Ezekről a félelmekről beszélt Arnold Dupuy, a washingtoni Athlantic Council szakértője a hétvégi EU-párti moldáv tüntetés után.

„Moldova minden igyekezete ellenére, hogy független maradjon, a Kreml célkeresztjében találta magát. Akár akarják, akár nem, ők is részesei lettek az ukrajnai konfliktusnak” – jelentette ki, majd hozzátette –

azáltal, hogy egy oroszbarát rendszert segítenek hatalomra, amelynek segítségével megtámadhatják Ukrajnát. A Kremlnek ez a terve eddig nem bizonyult olyan hatékonynak, mint remélték, és csak megerősítette a kormány azon törekvését, hogy mihamarabb csatlakozni akarjon a NATO-hoz és az EU-hoz”.

A minapi tüntetésen az ország elnöke, Maia Sandu azt nyilatkozta a Politicónak: Moldova készen áll, hogy megkezdje a tárgyalásokat az EU-s csatlakozásról, ami reményei szerint év végén meg is történik.

Georgia esetében is a túlzott orosz befolyástól való félelem sürgeti a csatlakozást. Az elmúlt évtizedekben az ország mindig is hangot adott abbéli vágyának, hogy az európai közösséghez tartozhasson, a történelmi közelségre hivatkozva. Az ország viszont Ukrajnához hasonlóan feszült viszonyt ápol Oroszországgal, amely igyekszik meggátolni Georgia közeledését akár a NATO-hoz, akár az EU-hoz. 2008 óta az ország két északi szakadár területe,

Dél-Oszétia és Abházia végérvényesen is kikiáltotta Georgiától való függetlenségét, amivel gyakorlatilag orosz fennhatóság alá kerültek.

Míg az ország lakossága többnyire nyugat felé húz, a jelenlegi politikai vezetők igyekeznek kimaradni a háborúból. Az országban 2012 óta kormányzó Grúz Álom párt politikája sok szempontból nem tetszik az EU-nak, ez az egyik fő ok, amiért Georgia még nem kaphatott tagjelölti státuszt.

A csatlakozást az is nehezíti, hogy mind Moldova, mind Grúzia területén vannak orosz támogatottsággal rendelkező szakadár régiók.

Bár a háború miatt mindhárom ország sürgősnek érzi, hogy mihamarabb az Európai Unió tagja legyen, erre feltehetőleg 2030 előtt egyikük esetében sem fog sor kerülni.

 

Nyitókép: Ukrainian Foreign Ministry / Anadolu Agency / AFP

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabó Tamás
2023. május 31. 14:04
Ezek 3-an mit mutatnak? hogy így könyökölnek? vagy hogy könyöküknél összenőttek? Vagy - amúgy joggal - azt gondolják, hogy nyugaton a népek annyira hülyék, hogy ilyen könyökös képeket várnak el az aspiránsoktól? Grúzia mikor volt Eur. része?
Palatin
2023. május 31. 14:02
Ami az unió bövítését illeti, Németország ugyancsak fontolgatja, hogy az ö érdekeik szerint azt meddig érdemes folytatni. Nekik túl sok szegény országra nincs szükségük, mert van egy pont, ahol átbillenhet a dolog, és ök már nem tudnak urai lenni a helyzetnek. Már Ukrajna felvétele és annak egy szoros szövetsége Lengyelországgal is komoly fejtörést okozhat nekik, ezt el tudom képzelni. Németországnak soha nem volt célja Európa "felzárkoztatása", - majd hülyék lesznek saját maguknak konkurrenciát teremteni -, hanem csak addig elmenni, hogy az nekik gazdaságilag megérje, kompelzálni tudják a saját munkaeröhiányukat, el tudják adni a termékeiket stb.
kulalak
2023. május 31. 13:20
egyfajta menedékként tekintenek az unióra, amely megvédheti őket Oroszországgal szemben. Ez baromság. Az EU nem NATO és a többi süketelés is hazugság. Egyik ország sem lehetne tagjelölt, politikai okokból azok és teljesen érthetetlen miért igyekeznek egy új Szovjetunióba, mikor az új több igazodást kíván, mint a régi
Rasdi
2023. május 31. 12:03
"... az oligarcha réteg felszámolását " Mi az az "oligarcha réteg", amelynek a felszámolását igényli az EU? Tulajdonkép az adott ország területén meghatározó méretű, és gazdasági befolyással rendelkező vállalkozói réteget. Egy olyan réteget, amelyik egyes területeken, többek között helyismerettel rendelkezve eredményesen tudná felvenni a versenyt a nemzetközi tőkeerős cégekkel is. Ezeket ezért feltétlenül fel kell számolni. A "jogállamiság" pedig lényegében üres szólam. Minden ország jogállam, amennyiben rendelkezik önmagában koherens jogrenddel, és azt az adott országban be is tartják. És ha egy országban a "saria" az adott ország jogrendje, amit ott be is tartanak, akkor az az állam is jogállam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!