Új kőolajvezeték épül Magyarország és Szerbia között

2023. május 10. 13:48

„Ma nincsen magyar energiabiztonság Szerbia nélkül, és nincsen szerb energiabiztonság Magyarország nélkül” – szögezte le Szijjártó Péter.

2023. május 10. 13:48
null

Új, mintegy 128 kilométer hosszú kőolajvezeték épül Magyarország és Szerbia, Algyő és Újvidék között az ellátásbiztonság erősítése érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Belgrádban.

Energiabiztonság

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a Mol és a Transnafta együttműködésében tervezett csővezeték létesítéséről szóló szerződést a június 20-i kormánycsúcson írják majd alá.

A két állam energiabiztonságának erősítése érdekében emellett megegyeztek arról, hogy az MVM és a Srbijagas közös regionális földgázkereskedő vállalatot hoz létre, illetve arról is, hogy Magyarország idén is százmillió köbméteres nagyságrendben fog földgázt tárolni Szerbiának – tájékoztatott.

Közölte, hogy a szerb energiahálózat korszerűsítésében magyar cégek is részt fognak venni, s menetrend szerint haladnak a munkálatok a két villamos energiahálózatot összekötő interkonnektor kapacitásának megduplázására.

Ma nincsen magyar energiabiztonság Szerbia nélkül, és nincsen szerb energiabiztonság Magyarország nélkül

– emelte ki. Szijjártó Péter ezután közölte, hogy fontos intézkedésről döntöttek egy „rendkívül bosszantó ügyben” is, mivel a hatmilliárd eurós kétoldalú kereskedelmi forgalom és az emberek közötti szoros kapcsolatok ellenére még mindig elképesztően hosszú a várakozási idő a határállomásokon.

Ezért nagy infrastrukturális fejlesztés keretében új, modern határátkelőt hoznak létre Röszke és Horgos között – mondta. „Ez Európa egyik legforgalmasabb határátkelőhelye, és azt szeretnénk, ha Európa egyik legmodernebb határátkelőhelye is lenne a jövőben” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy az autópálya-határátkelőre háruló nyomást valamelyest elosztják a többi átkelő között, hogy így is csökkentsék a várakozási időt. Ennek keretében a hercegszántói határátkelőt alkalmassá teszik teherforgalomra, az ásotthalmi átkelőhelyet buszforgalomra, valamint szeretnék meghosszabbítani a többi átkelő nyitvatartási idejét is.

„Mind a szerb, mind a magyar emberek és gazdaság szempontjából kulcskérdés, hogy ezen a nehéz ügyön, mármint a hosszú várakozási idők ügyén végre túljussunk” – vélekedett.

A béke pártján

A miniszter érintette az ukrajnai háború témáját is, és a konfliktus jelentette nehézségekről szólva azt emelte ki, hogy bár sem a szerbek, sem a magyarok nem felelősek a harcok kirobbanásáért, mégis nagy árat fizet ezért a két ország. Ráadásul – mint mondta – az is rossz hír, hogy a világ ismét a blokkosodás irányába halad, amin Közép-Európa mindig csak rajtavesztett. 

„Közép-Európának tehát ebben a rendkívül nehéz környezetben kell most sikeresnek lennie, és ez csak kiszámítható és megbízható együttműködések segítségével lehetséges” – szögezte le, aláhúzva, hogy erre jó példa Magyarország és Szerbia kapcsolata.

Magyarország és Szerbia is a béke pártján áll.

Szerintünk a legfontosabb az lenne, hogy megmentsük az emberek életét és ez csak békében lehet” – közölte Szijjártó.

Nyitókép: Facebook

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arthemys
2023. május 11. 23:42
Valami dereng, plusz olyan is, hogy a szlovákok is a mol közbenjárásának és perkálásának köszönhetik, hogy megoldódott a kőolaj-ellátásuk!
lvjtn
2023. május 10. 18:23
oké, épüljön, csak ez nekünk még kevés, a szerbeknek sincs (már) tengeri kikötőjük vagy hatalmas olajmezőjük ez a vezeték akkor érne nekünk bármit is, ha vagy montenegróig, görögországig, vagy a törökökig elérne ez csak első lépésnek jó
Zsolakomarom
2023. május 10. 16:08
mar a belgrad vasut is majdnem megepuuut meg az adriai kikoto mar majdnem kesz xDD
I.N.R.I.
2023. május 10. 15:42
Vajon miért is nem támogatja a zsidó uralom alatt lévő unió egyetlen egy centtel is?! ...mert függetlenek lennénk a ruszkiktól és másoktól is. Még, hogy a kutya magyarok függetlenedjenek! Szoruljanak csak Putyin olajára! Ez a zsidó vezetésű unió.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!