Az olajszankciók hatása: Indián keresztül vásárolja Európa az orosz olajat

2023. május 03. 09:22

Hortay Olivér szerint az EU valójában nem szankcionálta Oroszországot, csak drágábban vásárolja az onnan származó olajat.

2023. május 03. 09:22
null

Idén áprilisban az Európai Unió legnagyobb üzemanyag-beszállítója India volt, Indiáé pedig Oroszország. Ez azt jelenti, hogy az embargó következményeként Európa továbbra is orosz olajat vásárol, csak közvetítőkön keresztül, hosszabb útvonalon és drágábban – írja a Magyar Nemzet Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetőjének Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

Tavaly decemberben az EU szinte minden tengeri kőolajimportot megtiltott Oroszországból, majd kiterjesztette a tilalmat a finomított üzemanyagokra is.

A helyzetet kihasználva India olcsón beszerzi az orosz nyersanyagot, és felárral Európába szállítja.

A Bloomberg hírügynökség szerint India jó irányba halad, hogy Európa legnagyobb finomított üzemanyag-szállítójává váljon, miközben rekordmennyiségű orosz kőolajat vásárol.

Korábban a Világgazdaság arról is beszámolt, hogy áprilisban először India több nyersolajat importált Oroszországból, mint a közel-keleti országokból. A háború kirobbanása óta India egyre több olajat importál Oroszországból. Az indiai külügyminiszter többször is kijelentette, hogy saját országa energiaszükségleteit helyezik előtérbe, így a nyugati győzködés ellenére is szívesen kereskednek Moszkvával.

Nyitókép: Biju BORO / AFP

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. május 03. 16:49
Még jó,hogy mi közvetlen kapjuk a legdrágábban..ostoba birkák..
I.N.R.I.
2023. május 03. 14:31
A háború pénz. Nagyon sok pénz! Valakiknek finanszírozni kell.
nempolitizálok
2023. május 03. 12:32
Rendesen tejelhetnek a közvetítők az európát eláruló eurolibsi csürhének. Ursula és társai.
LancelotDuLac
2023. május 03. 12:31
Ja, Magyar Nemzet? XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!