Kiszivárgott EP-állásfoglalás: Magyarország alkalmatlan a soros EU-elnökségre

2023. május 24. 09:41

A határozati javaslat szerint az Orbán-kormány „megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez”.

2023. május 24. 09:41
null

Az Európai Parlament június elsejei plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról – írja a Népszava, amelyhez kiszivárgott az ötpárti határozati javaslat tervezete. A lap szerint a dokumentum

megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben,

miközben megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez”.

A tervezet szerint az EP felszólítja a Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, másként a parlament fog közbeavatkozni. A Népszava megjegyzi, ez az első eset, hogy az uniós parlament felveti az Orbán-kormány alkalmatlanságát az EU27-ek döntéshozó szervének irányítására, és válaszlépéseket helyez kilátásba.

Magyarország hivatalosan 2024 júliusától fél évig lesz az EU Tanács soros elnöke, feladata szerint koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét, valamint képviseli azt a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban.

A laphoz kiszivárgott tervezet „elítéli a kormány stratégiáját képező EU-ellenes kampányokat, amelyek arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet az uniós értékek megsértéséről és a rendszerszintű korrupcióról”.

A határozati javaslat szerint Magyarország csak azután juthat hozzá a különféle címeken felfüggesztett közösségi forrásokhoz,

ha teljesítette az összes feltételt és bizonyítja, hogy működnek a Brüsszel által elvárt korrupcióellenes intézkedések”.

A dokumentum felszólítja az Európai Bizottságot, hogy találjon módot arra, hogy az uniós források akkor is eljussanak a polgárokhoz és a vállalkozásokhoz, ha a kormány nem hajlandó megfelelni a jogállamisági elvárásoknak.

Nyitókép: Kenzo Tribouillard / AFP

Összesen 599 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2023. május 28. 21:51
A bandzsisztáni parlament hasonlóan erős döntést hozott az ügyben! Egyenértékű az EP döntésével!
Malo kingi
2023. május 25. 07:30
Az EU alapvető értékeit épp Brüsszel sérti meg. Elvárom a magyar kormánytól hogy keményebben lépjen fel az EUt szétrombólni akarókkal szemben. Lesznek akik ezért fognak másra szavazni a választások alkalmával. Brüxit!!!
Palatin
2023. május 24. 20:08
Babits Mihály, kedvenc költőm ezt írná ma a brüsszeli kígyófészekröl és hazai csatlósairól "Bigott, becstelen brüsszeli bagázs" címmel: Bár bolygónk bajai baljóslatúan bokrosodnak, Bölényként bömbölő, bukott bajkeverő betyárok Bírálgatják büszke bajnokunk békés buzgalmát. Bárdolatlan, becstelen blöffölés, bizony barátaim. Balgatag bürócsődörök becsvágya burjánzik, Botozásra, belezésre, boncolásra bujtogatnak. Bizalmat bitorló bennfentesek becsmérelnek, Beteges bárgyúság, bűnös, borgőzös borzadály. Botrányosan bomlasztó, békétlen, botor beszéd, Bujkáló, bugyuta besúgók bókolgatnak beszarin, Burjánzó, bávatag butaság bugyborékol belőlük, Bágyadt bölcsesség borús bűntudattal bódorog. Belföldön bünös barbárok bujtogatnak bugrisokat, Bolsevik baromságokat bégetve bubikat bepaliznak, Bizalmaskodó bohémséggel bókolnak bácsikáknak. Büneitekért Belzebúbnak bugyraiban bünhödjetek.
machet
2023. május 24. 20:01
Mi célból is létezik ez az EP?Na arra, meg egyáltalán bármilyen normális dologra biztos hogy képtelen.Kell ez nekünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!