Orosz ellenzékiek megmérgezése miatt nyomoz a berlini rendőrség

2023. május 21. 18:53

A Welt am Sonntag szerint az utóbbi években több mérgezéses merénylet is történt ellenzéki oroszok ellen bel- és külföldön.

2023. május 21. 18:53
null

Nyomozást indított a berlini rendőrség emigráns orosz ellenzékieknél jelentkezett mérgezéses tünetek miatt – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap. A tartományi bűnügyi hivatal államvédelmi osztálya két emigráns ügyét vizsgálja, akik

részt vettek Mihail Hordorkovszkij rendszerkritikus orosz üzletember egy április végén Berlinben tartott konferenciáján.

Mint írták, az esetről a napokban beszámolt az agents.media címen működő orosz nyelvű portál, amelynek beszámolója szerint az egyik érintettnél már az április 29-én kezdődött kétnapos konferencia előtt kiütközhettek mérgezésre utaló tüntetek. Az illető Berlinbe érkezve felkereste a Charité egyetemi klinikát, ahol Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust is ápolták 2020-ban,

miután hazájában mérgezéses merénylet áldozata lett. 

A másik érintett, az Egyesült Államokban élő Natalia Arno az agents.media cikkének megjelenése után a Facebook közösségi portálon arról számolt be, hogy akut fájdalom mellett furcsa tüneteket tapasztalt, amelyek bő két hét alatt sem múltak el teljesen.

A Szabad Oroszország Alapítvány (Free Russia Foundation) nevű amerikai civilszervezet elnöke szerint felmerül a gyanú, hogy megmérgezték valamilyen idegméreggel. A Welt am Sonntag érdeklődésére jelezte, hogy az ügyet vizsgálja az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). A lap felidézte, hogy az utóbbi években több mérgezéses merénylet is történt rendszerkritikus oroszok ellen bel- és külföldön.

(MTI)

Nyitóképen: Mihail Hordorkovszkij / Patrick T. FALLON / AFP

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2023. május 22. 11:31
Mert amerika ellenségei nyugodtak lehetnek. Őket nem megmérgezik, csak eltünnek, vízbefúlnak, rablótábadás áldozatai lesznek vagy csak egyszerűen közlekedési baleset éri őket..........
csjanos
2023. május 22. 10:46
....hacsak a zsidó hodorkovszkij nem vitt magával egy kis anyagot ....amit a moszad adott neki....pfuj...
Mich
2023. május 21. 22:56
Vajon ennek a Hordorkovszkijnak a vagyonát is lefoglalták nyugaton? Lefogadom, hogy nem...
Csányi Gyuri
2023. május 21. 22:14
Newton halott. Einstein halott. Én is szarul érzem magam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!