Wall Street Journal: A titkos iratok kiszivárogtatása szövetségeket tehet tönkre

2023. április 11. 11:22

„Ha az ukrán légvédelem emiatt veszélybe kerül, akkor azért Amerika is felelőssé lehető” – írja a lap.

2023. április 11. 11:22
null

Mint arról a Mandiner is több ízben beszámolt, titkosított amerikai és NATO- dokumentumok szivárogtak ki, a Pentagonban szervezték az ukrán ellentámadást. A szakértő úgy véli: minden jel szerint jórészt az amerikai vezérkar J2-es felderítő csoportfőnökségéről származnak az iratok. 

A Wall Street Journal terjedelmes cikkben szállt bele a Pentagonba az incidens miatt. Mint írják, ez több szempontból is botrány. A szivárogtatás szerintük

aláássa Amerika szövetségeseinek bizalmát, elárulja, mennyit tud Washington az oroszokról, és közkinccsé teszi az ukrán légvédelem gyenge pontjait”.

A lap szerint már önmagában az is aggodalomra ad okot, hogy nem tudni, kik szivárogtattak. Az amerikai tisztviselők kétségbeesése ugyanakkor azt mutatja, hogy a dokumentumok nagy része valós.

Ami leginkább aggasztó, hogy a dokumentumok szerint májusig legyőzhetik Ukrajna légvédelmét. Ez óriási harcászati előnyhöz juttathatja az oroszokat”.

Hiszen ezután az oroszok szabadon bombázhatnák az ukrán szárazföldi alakulatokat, még több területet foglalhatnak majd el.

A fejlemény megnehezíti a tavaszi ellentámadás megindítását és önbizalmat adhat Putyinnak, hogy csapatai tovább bírják, mint az ellenség. Mindebből az következik, hogy Amerikának fel kell gyorsítania a F16-osok és a légvédelmi rendszerek szállítását. Ezzel párhuzamosan csak remélni lehet a WSJ szerint, hogy a botrány egyszeri. Viszont ha a tolvajok további dokumentumokat is elloptak, és záporozni fognak a titkos értesülések, akkor nem csak Ukrajna lesz bajban.

Nyitóképen: Joe Biden. Fotó: Mandel Ngan / AFP

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kékFogúHarald
2023. április 12. 20:11
Az afgán kivonulásotok tette tönkre a szövetségeteket. Mi MAGYAROK mentettük a Svédeket, Hollandokat !!
Janika50
2023. április 12. 05:30
Egy átlag amerikai sajnos alapbol jellemtelen. A ki mint él úgy itél elv alapján csak ez a mentalitás várható tőlők. Nyilván egynéhányukba tévedésből szorult egy kis önismeret, azt gondolják, mások is olyanok, mint ők, pedig nem és a számukra ez elképzelhetetlen, hisz ők amméééérikaiak. Ilyenkor szoktam monda nekik, hogy részvétem. Természetessen ezt sem értik.
almaska
2023. április 11. 22:40
A sok dokumentumot kicsit átírták, hozzáfűztek néhány szót, töröltek néhány lényegtelen részt, megváltoztattak néhány jelentéktelen adatot. Szóval preparálták az információt hogy a hétköznapi szemlélődő számára talán zavart okozzon, de az illetékes szakértök számára egy aranybánya a hozzáférhetetlen titkoknak. Akiknek most az a feladata hogy megtalálják a tettest/tetteseket nehéz dolguk lesz a változtatások miatt. Nehéz lesz megállapítani honnan származnak a dokumentumok, ki/kik ismerték a dokumentumokat, történt e a dokumentumokban változtatás a hivatalos ügymenetben stb,stb,. Valószínűleg nem kémkedni akartak aki/akik okozták a felfordulást hiszen akkor átadhatták volna az ellenségnek mikrofilmben az anyagot, hanem talán megtelt a hócipőjük valamivel és zavart akartak csinálni a rendszerben. Úgy néz ki a dolog hogy nem amatőr munka hanem jól kivitelezett szakértői cselekmény.
Szabó Tamás
2023. április 11. 20:43
"..Mindebből az következik, hogy Amerikának fel kell gyorsítania a F16-osok és a légvédelmi rendszerek szállítását..." De ugye nem csak ezért van az egész hűhó?...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!