Sajtótájékoztató: itt az új orosz nyilatkozat a nukleáris fenyegetésről

2023. április 03. 22:59

Oroszország ENSZ-nagykövete beszélt a sajtó munkatársainak.

2023. április 03. 22:59
null

Oroszország senkire sem jelent nukleáris fenyegetést, minden ezzel ellentétes állítás a nyugati propaganda része – jelentette ki hétfőn Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője a világszervezetnél tartott sajtótájékoztatóján.

– válaszolt újságírók kérdésére Nyebenzja.

„Propaganda az egész narratíva arról, hogy Oroszország nukleáris robbanófejekkel fenyegeti a világot” – húzta alá a diplomata. Hangsúlyozta mindemellett, hogy az orosz nukleáris doktrína „nagyon világos forgatókönyveket határoz meg”, amelyek esetén be lehet vetni ilyen jellegű fegyvereket. „Jelenleg egyértelműen nem olyan a helyzet, amely szerepelne nukleáris doktrínánkban” – tette hozzá.

Nyebenzja beszélt arról is, hogy Oroszország teljesen legitim módon tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a Szovjetunió jogutódjaként. „Erről megállapodás is született a Szovjetunió volt tagjaival, így a többi között Ukrajnával is” – válaszolt az orosz diplomata egy ukrán újságíró kérdésére.

Kiemelte azt is, hogy a nyugati államok nem dönthetnek arról, hogy ki elnökölhet az ENSZ BT-ben. Ezzel a kijelentésével arra a felhívásra reagált, hogy fosszák meg Oroszországot áprilisban kezdődő soros elnöki tisztségétől az ENSZ BT-ben. „Egyes országok úgy vélik, eldönthetik, kit szeretnének vagy nem szeretnének az ENSZ BT elnöki székében látni. Amíg fennáll a jelenlegi világrend, létezik az ENSZ BT, nem lesznek változások az eljárásrendben. Az elnökség rendje szigorúan meghatározott. Nem az ő tisztjük ezen változtatni” – hangoztatta.

Szót ejtett arról is, hogy Oroszország kész megszervezni Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozóját a világszervezet székhelyén április 24-25-én, amikor az orosz tárcavezető odalátogat. Hozzátette ugyanakkor, hogy egy ilyen tanácskozáshoz a másik fél hajlandóságára is szükség van.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
II.baljoska61
2023. április 04. 07:53
Szánalmas hazudozó a muszka görény...
monuskaroly
2023. április 04. 07:51
USA, vissza a határain belülre!!!!!!!!! Túl sok háborút robbantottak már ki 70 év alatt, túl sok ember halt meg már miattuk. Takarodjatok haza, atomostól, dollárostól, CIA-stól a picsába!!!!!!!!!
BlancoAgilon38
2023. április 04. 07:38
„Erről megállapodás is született a Szovjetunió volt tagjaival, így a többi között Ukrajnával is” Akkor semmi sem biztos.
bagira
2023. április 04. 06:36
Ez a cikk arra való a népet félre vezessék ne gyanakodjon menekülni nem lesz ideje , valamelyik háborús fél megelőzőcsapást mér . Népirtásban két fél látható többi fegyverrel pénzel szítja . Humánus emberi jogok maszlag volt porhintés 500 millió eu nép szemébe , közben háborúra készültek , nyugat a háború legnagyobb szónoka .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!