Bulgária is megtiltja átmenetileg az ukrán gabona behozatalát

2023. április 19. 16:42

„Bulgária szolidáris marad Ukrajnával, de a bolgár termelők csődje semmit sem segít” – fogalmazott az ügyvivő miniszterelnök.

2023. április 19. 16:42
null

Bulgária átmeneti tilalmat rendel el az Ukrajnából származó gabonafélék importjára, a tranzitot kivéve – közölte a BNR bolgár közszolgálati rádió Galab Donev ügyvivő miniszterelnököt idézve a honlapján szerdán.

„Az elmúlt egy év során jelentős mennyiségű élelmiszer maradt az országban, és ez megzavarta az ellátási láncokat. Kénytelenek vagyunk bevezetni ezt az intézkedést, mert az európai hatóságok még mindig keresik a lehetséges megoldást” – közölte Donev.

A kormány még szerdán megvitatja és elrendeli az intézkedést

– mondta. „Bulgária szolidáris marad Ukrajnával, de a bolgár termelők csődje semmit sem segít” – magyarázta.

Korábban már tiltakoztak a gazdák

A bolgár gazdák március végén háromnapos tiltakozó akciót tartottak az országba beszállított ukrán gabona miatt. A tiltakozások résztvevői az ukrajnai gabona – mindenekelőtt a búza és a napraforgó – behozatalának leállítását követelték, mert véleményük szerint

az ukrán termékek alacsony ára versenyképtelenné teszi a bulgáriai gabonát.

Az ellenőrizetlen, vámmentes ukrán gabonaimport miatt már Lengyelország, Szlovákia és Magyarország is ideiglenes behozatali tilalmat rendelt el.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

***

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2xli
2023. április 20. 02:55
A bolgárok nem merik kifogásolni a penészes, fuzáriumos, betiltott vegyszerrel kezelt ukrán gabona minőségét, csak a dömpingár miatt tiltakoznak?
Kriszta67
2023. április 19. 21:13
Lószart ukrán gabona ez! Amerikai tulajdonú földben termett. Meg kell ezt is venni az európaiaknak az LNG mellé.
Málaga21
2023. április 19. 21:05
Nem látom a sok ballibsit aggódni a bulgáriai éhezők miatt: Há mi lesz velük az occsó hohol búza nélkül?
bodosoldier
2023. április 19. 19:52
Nem adok neki egy hónapot sem és megszünik a vámmentesség.Most majd rázúdul a német és francia gazdákra az ukrán gabona. Mondjuk a francia gazdák felgyujtják Párizst.Macront meg lefejezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!