Orosz-iráni atomalku miatt aggódnak Amerikában

2023. március 06. 19:23

Amerikai források szerint „az oroszok megpróbálnak mindkét oldalon játszani”.

2023. március 06. 19:23
null

A Fox News értesülései szerint Irán állítólag titkos megállapodásokat kötött Oroszországgal az uránszállítások garantálása érdekében. A lap emellett felidézte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség e heti bejelentését, mely szerint 

a közel-keleti ország már-már fegyverminőségű dúsított uránt halmozott fel állítólagos nukleáris fegyverprogramjához.

Jelentősen hátráltathat egy új iráni atomalkut az az információ, amelyet hírszerzési források szivárogtattak ki. A kilétük elhallgatását kérő informátorok szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezett, hogy visszaadja az Irántól kapott dúsított uránt, ha a leendő atomalku meghiúsul. Ezt az értesülést az amerikai külügyminisztérium sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta – írta a Fox News. 

„Az iráni atomalku már hónapok óta nincs napirenden”

A külügyminisztérium szóvivője az üggyel kapcsolatban annyit mondott, hogy bár nem kívánják kommentálni „az állítólagos titkosszolgálati hírszerzési jelentéseket, de az iráni atomalku már hónapok óta nincs napirenden”. 

Az Egyesült Államok és a többi világhatalom által az iráni atomalku felélesztésére tett erőfeszítések egyik fő indoka, hogy Oroszországban tárolják Teherán dúsított uránját. Mindezt Oroszország azzal magyarázza, hogy

így akadályozza meg, hogy Irán atombomba építéséhez használja fel azt.

„A két ország közötti megállapodás részeként Oroszország vállalta, hogy a lehető leggyorsabban visszaadja Iránnak az összes dúsított uránt, ha az Egyesült Államok bármilyen okból kilép a megállapodásból” – írta a lap ugyancsak külföldi forrásokra hivatkozva.

A Fox News arra is emlékeztett, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök 2018-ban kilépett az iráni atomalkuból, mert kormánya úgy vélte, nem volt képesek megakadályozni, hogy Irán atombombát fejlesszen. Trump szerint ugyanis az iráni nukleáris paktum nem érte el a kitűzött célokat.

Az iráni rezsim megállapodásra törekszik a Biden-adminisztrációval, és garanciát vár arra nézve, hogy a jelenlegi és a jövőbeli amerikai kormányok „nem húzzák ki a szőnyeget egy új atomalku megkötése alól”. A Fehér Ház közölte, nem tudja garantálni, hogy egy új, jövőbeni amerikai kormány nem lép ki a vitatott megállapodásból.

„Az oroszok megpróbálnak mindkét oldalon játszani”

Egy volt hírszerzési elemző, Rebekah Koffer pedig úgy fogalmazott,„számomra logikus lenne, hogy beleegyeznének egy ilyen típusú mellékalkuba”. Megjegyezte, hogy „az orosz doktrínáról szerzett ismereteim alapján az oroszok megpróbálnak mindkét oldalon játszani. Egyrészt

– írta a Fox News.

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/A legfőbb iráni vezető hivatala

***

 

 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kolozsv
2023. március 07. 09:01
Miért is ne?
teljesenertelmetlen
2023. március 07. 07:55
Kb. a háború kitörése óta mondom, hogy ha itt elfajulnak a dolgok, akkor ebből egy KELET-NYUGAT világháború lesz, ahol a túloldalon 5 atomhatalom fog lőni ránk egyszerre, akik mind be vannak rágva a nyugatra. Jó, hogy ezt most realizálták az amerikaiak...
Namond
2023. március 06. 22:50
Az amcsi deep state, Rothschildjai kezdenek beszarni?
letsgobrandon
2023. március 06. 21:53
How dare you ! ..miközben a muszkránokat az összes USA csicska tömi fegyverel meg pénzzel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!