Weimari háromszög: Oroszország vonuljon ki Ukrajna teljes területéről

2023. február 24. 19:49

Közös nyilatkozatot adott ki Andrzej Duda lengyel és Emmanuel Macron francia elnök, valamint Olaf Scholz német kancellár.

2023. február 24. 19:49
null

Oroszország feltételek nélkül szüntesse be a háborús cselekményeket, és vonuljon ki Ukrajna teljes területéről – szögezte le Andrzej Duda lengyel és Emmanuel Macron francia elnök, valamint Olaf Scholz német kancellár a varsói államfői hivatal honlapján pénteken közzétett közös nyilatkozatban.

Az 1991-ben Franciaország, Lengyelország és Németország által létrehozott „weimari háromszög” nyilatkozatát a három vezető politikus a múlt heti müncheni biztonságpolitikai konferencián fogadta el, nyilvánosságra hozatalát Ukrajna orosz megtámadásának első évfordulójára időzítették.

Az aláírók „rendíthetetlen szolidaritásukat” és feltétel nélküli támogatásukat nyilvánították ki Ukrajna függetlensége, szuverenitása és nemzetközileg elismert határain belüli területi egysége iránt.

A három ország addig fogja támogatni Ukrajnát és az ukrán népet, amíg erre szükség lesz

– hangsúlyozzák, felszólítva Oroszországot a háborús cselekmények feltétel nélküli beszüntetésére és fegyveres erőinek kivonására Ukrajna teljes területéről.

Katonai támogatást is nyújtanak

Mint írják, a weimari háromszög katonai támogatást is nyújt Ukrajnának, az Európai Unió segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében, többek között Leopard harckocsik ukrán személyzetének kiképzésével.

A három vezető elítéli az ukrán civil lakosság, valamint a kritikus infrastruktúra elleni orosz támadásokat, a polgári lakosság erőszakos deportációit, és hangsúlyozza, hogy a háborús bűnök nem maradhatnak büntetlenül.

Támogatják Ukrajna erőfeszítéseit az orosz agresszió által tönkretett infrastruktúra és az ukrán gazdaság újjáépítésére. Kiállnak az Oroszországra kivetett szankciók fenntartása mellett, javasolják újabb szankciók kiszabásának megfontolását, és a Moszkvával szembeni nemzetközi nyomás fokozását.

Aláhúzzák a szövetséges katonai jelenlét növelésének szükségességét a NATO keleti szárnyán, valamint a kollektív védelemről szóló 5. cikk betartásának fontosságát.

Támogatásukat fejezik ki a tízpontos ukrajnai béketerv iránt, mely – mint írják – alapja lehet egy minél szélesebb nemzetközi részvétellel tartandó békekonferencia megvalósításának.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által korábban ismertetett tízpontos béketerv szerint elengedhetetlen az orosz csapatok kivonása és Ukrajna területi egységének helyreállítása a 2014 előtti határain belül. A béketervben szó van a háború befejeződése után Ukrajnának nyújtandó nemzetközi biztonsági garanciákról is.

(MTI)

Nyitókép: Odd ANDERSEN / AFP

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2023. március 01. 17:01
Hozzá is tehetnék, Putyin tegyen fel bohócsipkát és énekelje az Örömódát.....kb. ennyire komoly egy ilyen javaslat.
sorivo4
2023. február 25. 19:47
Egy év háború után még mindig itt tartanak? Hogy minden legyen a régiben? Már semmi sem lehet úgy, mint régen. Az ukránok és az oroszok már halálos ellenségek, nem élhetnek többé egy országban, ahol a másik bosszújának és elnyomásának lennének kitéve. És az ország keleti régióiban volt egy népszavazás is. Azt sem lehet semmissé tenni és az önrendelkezést lesöpörni az asztalról. Még akkor se, ha annak legitimitását nem ismerik el. Azt akkor sem hagyhatják figyelmen kívül. Az oroszok semmiképp nem hagyhatják figyelmen kívül. De a magát demokratikusnak tartó Nyugat sem. Mert a demokrácia semmi más, mint önrendelkezés. Ha nincs önrendelkezés, nincs demokrácia se. Se demokratikus Nyugat. Aminek a nevében háborúznak. Ha az önrendelkezést nyomják el, akkor az egész csak egy hazugság.
sorivo4
2023. február 25. 19:41
És akkor ki garantálná az ott élő oroszok biztonságát és jogait? Talán ők? Épp ebben vallottak kudarcot, és ezért tört ki a háború.
Türelem
2023. február 25. 19:03
Várom, hogy az EU, a NATO nyilatkozzon a beavatkozás jogi indokoltságáról. A gazdaságiak már régóta világosak, miként az is, hogy a beavatkozás egyet jelent az európai gazdaság szétverésével, az energetikai lobbik extraprofitjával, az általános elszegényedéssel, Európa versenyképtelenné tételével, a harmadik világháború egyre közelibb lehetőségével, amihez Brüsszel kezdettől fogva asszisztál. De Gaulle óta Nyugat-Európának nincs egyetlen államférfija sem, a selejt tombol. Pár év múlva.........Putyin Varsóban megnyitja az újjáalakult Varsói Szerződés államfőinek konferenciáját, amelyen a lengyel politikai elit kinyilvánítja örök hűségét Moszkvához.......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!