IMF-infúzióra köthetik Ukrajnát

2023. február 17. 20:34

A háború utáni újjáépítéshez komoly forrásokra lesz szükség.

2023. február 17. 20:34
null

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja az elmúlt napokban Varsóban tárgyalt az ukrán hatóságokkal, a kedvező eredmény pedig azt jelenti, hogy megnyílhat az út egy ukrán hitelcsomag felé – tájékoztatott pénteken a Portfolio.

Az IMF közleményében kiemelte, hogy az ukrán kormány és jegybank minden előzetes kérésnek megfelelt, így benyújtotta az adótörvények tervezetét, mely a költségvetési bevételek növeléséhez vezethet. Továbbá a pénzügyminisztérium elkötelezett volt a szociális háló erősítésében, illetve beleegyezett a Naftogaz felügyelőbizottságának felállításába és a bankrendszer vizsgálatába.

2022-ben az ukrán GDP 30%-kal zuhant, ez kisebb visszaesés, mint amit korábban vártunk

– áll az IMF közleményében. 

A lap arról is értesített, hogy az ukrán költségvetésnek egyre nagyobb bevételekre van szüksége, ezért is fontos az adóreform. A jövőben valószínűleg még erősebb lesz ez az igény, hiszen a háború utáni újjáépítéshez komoly forrásokra lesz szükség. Az ukrán bankrendszerben jelenleg is előkészítés alatt áll a háború kitörésekor bevezetett intézkedések fokozatos eltörlése – emeli ki az IMF.

A Nemzetközi Valutaalap hozzátette, hogy ha megállapodás születik egy valódi IMF-programról,

akkor az akár támogathatja az ukrán gazdaságot az EU-csatlakozás útján.

A szükséges reformok elsősorban a termelékenységet és a versenyképességet kell, hogy szolgálják, illetve le kell fektetni a háború utáni újjáépítés pénzügyi alapjait. Hozzátették, hogy az ukrán hatóságok már komoly eredményt értek el a korrupcióellenes intézkedések és a jogállamiság megerősítése terén, ennek ellenére további reformok szükségesek.

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Mariupol városi tanácsa

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
héttörpe
2023. február 18. 08:48
Valahogy úgy jön át, hogy Ukrajnában minden rendben van, ez a háború még direkt jól is jött nekik
Backstab
2023. február 18. 01:19
Oda adhatjatok az osszes penzt. Fel epithettek mindent ujra de a haboru utani korrupciot soha nem fogjatok meg szuntetni.
Robert69
2023. február 17. 23:36
Az infúziós üvegbe meg kokót töltenek.........
nuknuk
2023. február 17. 22:17
Magyarán. Lábon felvárolja a Wall Street Ukrajnát bagóért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!