Megváltoztatják az oroszok a legendás Kalasnyikov-gépkarabélyt

2023. január 03. 09:51

A tűzváltó ismét három állású lesz, ahogy ezt megszokhatták a Kalasnyikov-széria kezelői egészen az AK-47-estől kezdve.

2023. január 03. 09:51
null

Az orosz hadiipari vállalat nemrég újabb információkat osztott meg a fegyverről, melynek hivatalos neve AK-12M1 lesz, sorozatgyártása pedig 2023-ban indul meg – tájékoztatott kedden a Portfolio.

A lap szerint a legjelentősebb változás talán a válltámasznál látható: valószínűsíthető, hogy a Kalasnyikov végleg elhagyja a nyugati, Magpul CTR-hez hasonló válltámaszt és megmaradnak az első AK-12-es prototípusra hasonlító állítható, behajtható változatnál, új cheek resttel.

A megváltoztatott fegyver

A Portfolio több érdekességet is elárult a fegyverrel kapcsolatban. A Kalasnyikov konszern megszabadul az AK-12-es egyik nagy innovációjától, burst módtól (rövid sorozat), a tűzváltó ismét három állású lesz, ahogy ezt megszokhatták a Kalasnyikov-széria kezelői egészen az AK-47-estől kezdve,

vagyis félautomata és automata tüzelésre lesz csak képes.

A tűzváltó rendszer is láthatólag változik: részben visszatér a korábbi AK-szériáknál látható tűzváltókar, a sorozatlövés és a félautomata üzemmód közt egy második, nyugati stílusú karral lehet majd váltani.

Az AK-12-es a Kalasnyikov-széria legújabb variánsa, jelentős upgrade-nek indult a korábbi változathoz, az AK-74M-hez képest, de nagyon úgy tűnik, hogy a merészebb innovációktól az orosz hadiipar inkább megszabadul a fegyverrendszer éles tapasztalatai nyomán.

A fegyvert az ukrán fegyveres erők előszeretettel zsákmányolják – a lap szerint ugyanakkor ennek valószínűleg elsősorban inkább a presztízs az oka.

A nyitókép illusztráció. Forrás: Youtube

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2023. január 03. 19:44
Ez a barom (újságíró?) azt sem tudja miről beszél! Miért hagyja a szerkesztő, hogy egy idióta írjon cikket egy fegyverről? Aki volt katona, az tudja milyen (volt) az AK 47-re alapozott gépkarabélyok tűzváltó karja. 1. biztosított állapot (a fegyverrel nem lehet tüzelni) 2. egyes lövés (a ravasz meghúzásával 1 töltényt elsüt, a következő lövéshez újra meg kell húzni a ravaszt 3. sorozatlövés (amíg húzod addig tüzel a fegyver (no meg addig, amíg ki nem ürül a tár) Ebbe applikáltak bele régebben egy "rövid sorozat) állást" Akkor 3 töltényt használ el a ravasz folyamatos húzására, aztán fel kell engedni és újra meghúzni a következő 3 töltény elsütéséhez a ravaszt. Ezt tartják feleslegesnek a gyártók és visszatérnek a hagyományos tűzváltóhoz. Azt pedig, hogy milyen az "a nyugati, Magpul CTR-hez hasonló válltámasz" csak az tudja, aki használt már ilyennel rendelkező fegyvert. Ilyen esetekben fotót szoktak közölni a régi és az új változatról, hogy az is el tudja képzelni miről van szó, aki még soha nem látott ilyet. (például a cikk írója)
Csomorkany
2023. január 03. 16:11
Jó cucc
Pathfinder76
2023. január 03. 14:44
Rájöttek, hogy felesleges dolgokat beépíteni egy működő eszközbe, az nem fejlesztés. A szaúdi különleges erők,India,Kolumbia,Venezuela a hatékony AK-103- at választotta https://en.kalashnikovgroup.ru/catalog/boevoe-strelkovoe-oruzhie/avtomaty/avtomat-kalashnikova-ak103
Jajdejónekünk
2023. január 03. 13:51
SLAVE UKRAINE! Hiába minden: ezeket a karbélyokat akarják az elfogyott tüzérségi lövedékek helyett kilőni? Az oroszoknak már reszeltek! Ezt is csak azért csinálják, mert a Putyin RETTEG! Túl drága neki az élete, és nem veti be az atomot! Bezzeg az ukrán elnök nem riad vissza, akár a mások életét is feláldozza! Nekik nem is kell modern fegyver, a hazaszeretet legyőz bármilyen Kalasnyikovot! SLAVE UKRAINE!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!