Csizmadia: Milliókat kapnak külföldről az Átlátszó újságírói

2023. január 12. 16:40

A CÖF-CÖKA kuratóriumi elnöke szerint az Átlátszónet Alapítvány és az Atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi beszámolói évekre visszamenőleg „jelentős külföldi kötödést bizonyítanak”.

2023. január 12. 16:40
null

Külföldről származó „súlyos milliókat” fizetett oknyomozó újságíróknak az Átlátszónet Alapítvány és az atlatszo.hu – erről beszélt Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumának elnöke sajtótájékoztatóján Budapesten csütörtökön.

Csizmadia László elmondta: az Átlátszónet Alapítvány és az Atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi beszámolói évekre visszamenőleg „jelentős külföldi kötödést bizonyítanak”. Az „Átlátszók” – az Átlátszónet Alapítvány és az atlatszo.hu – támogatója többek között a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány, a Transparenty International Magyarország és az Open Society Institute. A nyilvános adatok, beszámolók szerint az „Átlátszók” 2016 és 2021 között oknyomozó újságíróknak nyújtott támogatása, illetve ehhez fűződő költsége összesen 382 millió forint volt,

A CÖF-CÖKA kuratóriumának elnöke arra is felhívta a figyelmet: az „Átlátszók” azt a hamis látszatot keltik, hogy független működésüket közösségi finanszírozás biztosítja, azonban a külföldi támogatások mértéke lényegesen meghaladja a belföldit. A függetlenség látszatát cáfolja az is, hogy az „Átlátszók” a Benevity Platformon keresztül kapnak 90 milió forintos támogatást. Ez a rendszer anonimitást biztosít, így ott illegális pénzek is mozoghatnak és fennáll a veszélye az adóelkerülésnek.

„A cég hivatalos adatkérésünkre nem válaszolt. Az »Átlátszók« megkerülték kérdésünket, miszerint létezik-e a Benevity-vel megkötött szerződésük” – mondta Csizmadia László.

Hozzátette: az „Átlátszók” közötti pénzvándorlások szinte minden évben megvalósultak, amit eltanulhattak a Soros-féle Alapítványok működésétől. Például az Átlátszót támogató JDN – Újságírás-fejlesztési Hálózat minden évben 800 ezer dollárt kapott.

Csizmadia László (CÖF-CÖKA) egy barom

„Az atlatszo.hu-tól teljesen független, hosszan tartó és alapos tényfeltárásom eredményét szeretném a nagyérdeművel megosztani. Csizmadia László (CÖF-CÖKA) egy barom. 1.000.000 dollár lesz, közpénzt is elfogadok." Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

Csizmadia: Nem lehet véletlen

Csizmadia László elmondta: az Átlátszónet Alapítvány közhasznú tevékenységét úgy mutatja be, hogy együttműködik a korrupció elleni tevékenységet folytató magyar, nemzetközi és „más” szervezetekkel, adatokat ad át nekik, ám e „más” szervezeteket nem részletezik. Csak 2021-ben 2727 közérdekű adatigénylése volt az „Átlátszóknak”, melyen 5372 adatgazda volt, és 885 oknyomozó cikket tettek közzé. A 2019-es önkormányzati és

„Nemzetbiztonsági szempontból” is vizsgálni kell „a nyitott kérdéseket” – fűzte hozzá a CÖF-CÖKA kuratóriumának elnök. Csizmadia László ugyanakkor leszögezte: a CÖF-CÖKA a 2022-es választási kampányban nem használt állami pénzeket. Ezt „fillére tudjuk bizonyítani” – mondta.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. január 14. 10:07
Laci,a neres-kesmás bagázs a közpénzt használja kontroll nélkül,annál nincs undorítóbb.
zsolti123
2023. január 13. 02:40
Huth Gergely: De igen, (Bodoky)Tamás, zsoldban álltok! https://magyarnemzet.hu/velemeny/2023/01/huth-gergely-de-igen-tamas-zsoldban-alltok "„Az Átlátszó nem áll külföldi zsoldban, nem dolgozik megrendelésre, nem áll szándékában akadályozni nemzeti célokat, nem részese semmiféle háttérhatalomnak, nem ette meg mások uzsonnáját” – írja Bodoky Tamás és Hont András (?) A dollármédia igazán aljas húzása című írásomra reagálva." "A nagyobb baj, hogy az Átlátszónál ezek szerint fel sem fogják tetteik erkölcsi súlyát, meg sem értik, hogy az egykori kisantant országok és utódállamaik sorosista újságíróival közösen írt, az Európai Bizottság és az Open Society által támogatott „oknyomozósdival” céltáblává tették a határon túli magyarokat. " "Az általam igazán aljas húzásnak nevezett IJ4EU nevű újságírói együttműködés és az annak révén létrejött Hungarianmoney.eu oldal a nemzetárulás mintapéldája, nem véletlen, hogy a Telex már nem olyan büszke korábbi ukrán partnereire. A Bethlen Gábor Alapkezelő által segített kárpátaljai magyarokról ugyanis később halállistákat készítettek a banderista, a Zelenszkij-kabinet hallgatólagos támogatását is élvező neonácik, illetve az őket segítő politikusok. Majd a kárpátaljai magyarság képviselőinek színe-javát vegzálás, meghurcoltatás érte, miközben a velük együttműködő magyarországi civileket kitiltották az országból." ... Hadd nevezzük nevén a nemzetárulót! Bodoky Tamás, te például az vagy, amiért eleget tettél külföldi megbízóid felkérésének és valódi pribékként rárontottál a nemzettársainkra! Ez nem csak erkölcsi kérdés. Ha a határon túli magyar kezdeményezések segítését nemzeti feladatnak tekintjük, akkor a támogatások folyósításának ma már jól látható, külföldi nyomásra történő ellehetetlenítése egyértelműen nemzetbiztonsági probléma. Amivel nemcsak itt, hanem hivatali szinten is foglalkozni kell. ... A TUDATOS POLGÁR – AKÁRMIBE IS CSOMAGOLJÁK A BALOSOK, A HAZAÁRULÁS HAZAÁRULÁS MARAD A dollármédia igazán aljas húzása https://magyarnemzet.hu/velemeny/2023/01/a-dollarmedia-igazan-aljas-huzasa MEGJEGYZÉSEK A KISANTANHOZ ÉS A DOLLÁRMÉDIÁHOZ Meseország mindenkié https://magyarnemzet.hu/velemeny/2023/01/meseorszag-mindenkie
Sün Balázs
2023. január 12. 19:58
Theodore Roosevelt amerikai elnök mondta: Ha fel akarsz bosszantani egy konzervatívot, akkor mondj neki hazugságot, ha pedig fel akarsz bosszantani egy baloldalit, akkor mondd meg neki az igazságot! Ezzel így vagyunk most is!
lantose70
2023. január 12. 19:04
Hát ez az. Én már régen mondom, hogy a nemzetbiztonságnak már régen be kellett volna avatkoznia. Ezek nyilvánvalóan idegen érdeket szolgáló ügynökök és provokátorok. Az összeset bíróság elé kell állítani, és betiltani az ilyen provokációs médiatartalmakat. És érdemes lenne előre is gondolkodni. A háttérhatalom könnyen alapít új "független" médiát, amely a kereszténység, a nemzet és a magyar kormány megbuktatásán mesterkedik. Az Átlátszó is évek óta mérgezi a nemzet kútját zavartalanul. Jobb lenne ezért, ha nem utólag kellene őket betiltani, hanem minden újságnak, internetes lapnak előzetes hozzájárulást kellene kapnia a kormánytól az elinduláshoz. És persze helyes lenne jobban odafigyelni a közösségi oldalakra is. A szabadság felelősséggel jár. Ahogyan Kínában, nálunk is felelősségre kellene vonni a nemzetellenes hozzászólások gazdáit. Sajnos itt a Mandineres is vannak nemzetellenes dollárbaloldali ügynökök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!