„Putyin úgy vonul be a történelembe, mint aki szétverte az orosz világot” – állítja az Oxfordi Egyetem professzora

2022. december 19. 11:32

Egy felmérés szerint az ukránok 80 százaléka 9 éve még kedvezően vélekedett Oroszországról, ez az arány mára 2 százalékára zuhant vissza.

2022. december 19. 11:32
null

Timothy Garton Ash úgy látja, hogy Ukrajnában nem a Nyugat, hanem Putyin fenyegeti leginkább a saját maga által meghirdetett orosz világ gondolatát – olvasható a The Guardian cikkében. Az Oxfordi Egyetem professzora szerint a birodalmi háború eredményeként

az egész volt szovjet birodalmon belül ellenség lett az orosz kultúra és nyelv.

Ezért nyugodtan fel lehet tenni a kérdést, vajon Vlagyimir Putyin nem az amerikai imperializmus ügynöke-e? Hiszen Washington fele akkora károkat nem okozott az orosz stratégiai törekvéseknek, mint az államfő.

Ukrajnában mindent elutasítanak, ami orosz

Az elemző Ukrajnában mindenütt azt látta, hogy az emberek nem egyszerűen a diktátort utasítják el, vagy az Orosz Föderációt, hanem mindent és jóformán mindenkit, ami és aki orosz. Egy felmérés azt tanúsítja, hogy az ukránok 80 százaléka 9 éve még kedvezően vélekedett Oroszországról.

Ez az arány mára 2 százalékára zuhant vissza.

De ugyanezt érzékelni a korábbi szovjet birodalom nagy részében, pedig Moszkva arra találta ki, hogy ott majd visszaállítja az orosz világot. Vonatkozik ez a többi közt Grúziára, valamint a közép-ázsiai köztársaságokra is. Amúgy ugyanezt hozta fel az orosz vezetés Ukrajna újragyarmatosítására is. Az eredmény az lett, amit bőven meg lehetett jövendölni:

az utódállamok nem kérnek az orosz nyelvű politikából, illetve már a kultúrából sem.

„Putyin, aki szétverte az orosz világot”

Az említett ideológia persze kezdettől fogva szorosan kapcsolódott az imperialista gondolathoz, az orosz Ortodox Egyházhoz, valamint a tekintélyuralomhoz. A kultúra csak járulékos veszteség lett. Közben azonban nem szabad szem elől téveszteni, hogy Putyin brutális erővel és terrorral próbálja visszaállítani az egykor volt nagyorosz uralmat.

Következésképpen már 14 millió ukrán, a lakosság egynegyede vált földönfutóvá. Ám az elnök nem csupán úgy vonul be a történelembe, mint aki hasztalan akarta újraéleszteni az orosz birodalmat, hanem aki szétverte az orosz világot.

Nyitókép: Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. december 19. 20:49
"„Putyin úgy vonul be a történelembe, mint aki szétverte az orosz világot” – állítja az Oxfordi Egyetem professzora" Én azért az Oxfordiak helyében megvárnám a háború végét és csak utána kezdenék bele az "angol jóslásokba", ami köztudottan akkor sem igaz, amikor már olyan ügyben "jósolnak", ami már elmúlt! :D
machet
2022. december 19. 20:33
Ez egy professzori állítás?Aztakurvaéletbe,neki.
KBA98
2022. december 19. 17:02
és zseléről mit mondanak?
Hohokam
2022. december 19. 17:00
Timothy Garton Ash, a megbízható atlantista-liberális mindentudó. Majdnem annyira objektíven hiteles, mint Anne Applebaum. Brexit rulez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!