The New York Times: Orbán „információs autokráciát” épített, alternatív valóságot hozott létre a gazdasági problémákkal kapcsolatban

2022. december 22. 08:45

Sci-fibe illő megfejtésekkel sokkol az egyik vezető világlap Magyarországgal kapcsolatban.

2022. december 22. 08:45
null

A New York Times riportere, Andrew Higgins szerint sokkolta a győrieket, amikor kiderült, hogy a város karácsonyi vására gyakorlatilag díszkivilágítás nélkül fog megnyitni. Győrben emellett bezártak a múzeumok, könyvtárak és az uszoda, írja, mert a magas energiaárak miatt túl drága lett ezek üzemeltetése. Hozzátette: hasonló helyzetben van a legtöbb megyei jogú város Magyarországon, amelynek kormánya

és inkább Moszkva felé húz az olcsó energia reményében”. Az egekbe szökő energiaárak és a 22 százalékos infláció szerinte sokkolták a magyar lakosságot, és a Fideszhez közel álló jegybankelnök arra figyelmeztetett, hogy a gazdaság a recesszió szélére sodródott, köszönhetően a kormány politikájának.

A cikkíró úgy véli, Orbán Viktor kétségbeesetten küzd az uniós pénzekért, és ezért kénytelen volt még a blokk elleni támadásait is visszafogni. Szerinte az EU döntése a Magyarországnak járó, blokkolt források részleges feloldásáról nem segít a nehéz helyzetbe került városokon, hiszen a pénzek nagy részét a kormány a költségvetésen tátongó rések befoltozására használja majd. A cikk szerint a lakosság elégedetlensége miatt a győri vezetés végül talált pénzt a díszkivilágításra, ugyanakkor ma már sokan megkérdőjelezik a város gazdasági helyzetéről szóló korábbi beszámolókat.

Alternatív valóság?

Közben Orbán Viktor kormánya nemzeti konzultációt tart, és Higgins szerint a háborúval kapcsolatban

Az EU szankcióval sújtotta az orosz gázexportot, mely Magyarországot nem érinti, és a magyar külügyminiszter nyáron Moszkvába utazott, hogy „kikönyörögje” a gázszállítás folytatását.

Hunyadi Bulcsú, a Poitical Capital elemzője szerint

a kormánypropaganda ereje és hatása óriási. Orbán Viktor információs autokráciát épített ki, mely lehetővé teszi, hogy a kormány alternatív valóságot hozzon létre”.

Azt írják, a gazdasági problémák tagadása és Brüsszel hibáztatása nehezebbé vált a kormány számára, amióta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank vezetője kemény kritikát fogalmazott meg a gazdaságpolitikával kapcsolatban, és azt jósolta, hogy a jövő év még nehezebb lesz. A piacokon egy ideje már hallani lehetett ezekről a gazdasági hibákról, de a magyar lakosságot mindez sokkolta – véli Virovácz Péter, az ING Bankelemzője.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. december 23. 09:19
Teljesen igazuk van.
Latrina
2022. december 22. 20:33
Csak el kell olvasni a kommenteket és rájössz, hogy tényleg igaza van.
Málaga21
2022. december 22. 17:33
Idejött a csávó egy napra Győrbe (ha itt volt egyáltalán) és megszakértett mindent (is). Minőségi újságírás nyújorktájmsz módra.
hátakkor
2022. december 22. 14:16
Most akkor van Győrben világítás vagy sötét van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!