„A feminista filmművészet úttörő alkotását” szavazták meg minden idők legjobb filmjének

2022. december 02. 16:24

Egy 3 óra 22 perc hosszúságú, prostituáltról szóló filmről van szó.

2022. december 02. 16:24
null

Minden idők legjobb filmjének választotta meg a feminista filmművészet úttörő alkotását, a 2015-ben elhunyt Chantal Akerman belga rendező-forgatókönyvíró Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. című (IGEN, EZ A FILM CÍME) filmjét a brit filmintézet folyóirata, a Sight and Sound – adta hírül a BBC hírportálja pénteken.

Ez az első alkalom, hogy női rendező filmje került a Sight and Sound által 1952 óta, tízévente összeállított filmes lista élére, amely filmkritikusok, kurátorok és forgalmazók szavazatai alapján alakul ki.

Az 1975-ben bemutatott Jeanne Dielman valós idejű tanulmány egy középkorú özvegyről, aki kamasz fiával él egy apró brüsszeli lakásban. Akerman a nő mindennapos teendőit mutatja be,

s közben kiderül, hogy alkalmi prostitúcióval keresett pénzből fedezi a maga és fia megélhetését. Nem mellesleg 3 óra 22 perces.

Minden idők legjobb filmjeinek a brit filmintézet folyóirata által összeállított listáját negyven éven keresztül Orson Welles Aranypolgára vezette egészen 2012-ig, amikor a címet átvette Alfred Hitchcock Szédülés című filmje.

A Jeanne Dielman nem annyira ismert a filmkritikusok körén kívül a nagyközönség előtt, mint a korábbi listavezetők, de egyöntetűen igazi mesterműként, a feminista filmművészet úttörő alkotásaként tartják számon. Laura Mulvey, a Birkbeck Egyetem filmelmélet professzora egy cikkében úgy fogalmazott, az idei szavazás „hirtelen felrázott mindent”, és ezek után már semmi nem lesz a régi.

A Sight and Sound százas listáját korábban többen bírálták amiatt, hogy a szavazásban részt vevő szakértők köre hosszú időn keresztül nem volt eléggé sokszínű. A legutóbbi, 2012-es listára mindössze két női rendező és csak egyetlen színes bőrű alkotó filmje került fel. Az évek során aztán egyre bővült azoknak a kritikusoknak, szakembereknek a köre, akiknek kikérik a véleményét, idén már 1639-en adták le szavazatukat a Minden idők 10 legjobb filmje listájára.

A 2022-es listán második helyre került a korábbi listavezető, a Szédülés, és harmadik lett az Aranypolgár. Negyedik helyre sorolták a szavazók az 1950-es évek klasszikusát, Ozu Jaszudzsiró japán filmrendező Tokiói történet című művét, ötödik helyre pedig a hongkongi Vong Kar-vaj 2000-ben készült Szerelemre hangolva című alkotását.

(MTI)

Nyitókép: Criterion Collection

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mrtnkmrk
2022. december 04. 00:49
Akkor már lett volna inkább megint a Vertigo.
bunko_jobbos
2022. december 03. 15:07
Már eleve a kategória is önmagában baromság, hát még a végítélet. Szerintem vannak sokkal jobb filmek is, de nem is ez számít. Hanem az, hogy mi az, hogy a világegyetem "legjobb" filmje. Ez gyerekes baromság, ilyet senki sem mond. Mintha a világegyetem legjobb focilabdáját meg a legjobb szempárját szavaznák meg. Ugyanis ilyenek NEM LÉTEZNEK. Mindenkinek más tetszik, sőt mindenkinek minden időpillanatban más dolog tetszhet. A kommunizmusban pl. tetszett Hofi, mert az akkori problémáinkat azon a korlátozott módon részben elmondhatta. De most pl. a genderbuziságokkal jobb vicceket lehetne csinálni. Most már nem nagy szám, ha a filmben kikacsintanak és 56-ra céloznak. És persze az egyiknek a csokifagyi ízlik, a másiknak meg a főtt csirkeláb. Szóval már maga az egész kategória is egy orbitális baromság. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ez egy politikailag motivált vélemény. Igazság szerint nem is szabadna vele foglalkozni egy pillanatra sem. Főleg nem ennyit, mint én most. :-) Nem ér meg semennyit ez a hír.
kunfia
2022. december 03. 11:36
Akkor jó,ha egy film a való élettel foglalkozik,nem fantazmagóriákkal.Ez meg nem egy óvodai átoperált csoportról,hanem egyesek megélhetéséről iródott akkor is,ha a prűd eltartott kisújjú fidesztáliboknak az átoperáltakról szóló mese jobban tetszenék.
panyigai péter
2022. december 03. 10:56
Kopár sziget A vihar kapujában Csend Dolce vita Kaland Vörös sivatag Biciklitolvajok Sztrájk Cirkusz A sanghaji asszony Máté evangéliuma Áldozathozatal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!